Ena izmed najbolj popularnih tematik na Instagramu je zagotovo materinstvo. Marsikatera mamica se odloči za objavo svojih družinskih fotografij, kjer včasih delijo utrinke iz njihovega vsakdana, drugič morda priporočajo kakšen izdelek. Res pa je, da včasih te slike ne prikazujejo realnega stanja, zlasti, kadar gre za fotografiranje v studiu.

Uganeš katera je bila najbolj všečkana fotografija leta 2017? Objava Beyoncé, kjer je naznanila nosečnost z dvojčki, ki ima skupno čez kar 11 milijonov všečkov. Nedvomno je tudi ta objava pripomogla k svetovnemu trendu fotografiranju nosečnosti in materinstva v zadnjih letih.

So te slike sploh… Realne?

Težava nastane, ko takšne profesionalne fotografije v naši očeh postanejo norma, kako naj bi nosečnost in starševstvo izgledala. Nosečnost se razlikuje od ženske do ženske (ali celo od nosečnosti do nosečnosti), nekatere se res počutijo odlično, mnoge pa se srečujejo z nosečniškimi simptomi, ki so vse prej kot to, kar vidimo na socialnih omrežjih ali na naslovnicah revij. Lahko se pojavijo akne, pigmentacija kože, zabuhlost, zaradi slabosti in utrujenosti pa popolna frizura še zdaleč ni več med pomembnejšimi vsakodnevnimi prioritetami.

Že na splošno imamo ženske med nosečnostjo in pol po porodu zaradi spremenjene hormonske slike večjo verjetnost za pojav depresije, k temu pa še dodatno pripomore, če se pretirano obremenjujemo z videzom. Najprej nas v slabo voljo spravi, da ne izgledamo tako popolno kot noseče zvezdnice ali mamice s profesionalnim Instagram profilom, ki zahtevajo brezhibne fotografije, kmalu za tem pa sledi še slaba vest, če si vzamemo popoldne za frizerja ali na spletu nakupujemo obleke zase, ne dojenčka. In tako se znajdemo v začaranem krogu, ki nas oddaljuje od resnično dragocenih trenutkov, ki jih prinaša novo življenje. 

“Najlepša verižica, ki jo lahko ima ženska, je objem njenega otroka.

Tega se vedno bolj zaveda vse več mamic in tako je nastal nov trend objav, ki prikazuje točno to. Sprejemanje lepot materinstva z lepimi in manj lepimi trenutki, vključno z razmetanim stanovanjem, nagajivimi otroci in trenirkami, ki nimajo nič skupnega z mamicami na naslovnicah. 

Ko se boš naslednjič vprašala kje je zdaj tisti nosečniški sij, ki ga vsi pripisujejo nosečnicam, raje pomisli, kakšna srečnica si, da se sedaj v tebi razvija novo bitje. Osredotoči se raje na zadostno pitje vode, kolikor je le možno se izogibaj stresu in si vzemi čas za počitek, ko to potrebuješ. Sprejmi svoje spreminjajoče se telo. 

Ko se boš naslednjič zbudila že četrtič v eni noči, da potolažiš jokajočega dojenčka, raje pomisli, da bi marsikatera dala vse, da bi bila na tvojem mestu. Potolaži te lahko dejstvo, da bo tudi to obdobje kmalu minilo, saj je res, kar pravijo. Čas (pre)hitro mineva in ko bodo želeli na počitnice brez tebe, boš pogrešala obdobje, ko jih je povsem potolažil le tvoj objem. 

Ko boš naslednjič slabe volje, da tvoje telo ali frizura nista taka, kot bi si želela, raje pomisli, da je tvojemu otroku to povsem nepomembno. On vidi le mamico, ki jo obožuje kakršna je. Namesto predstav o tem, kakšen bi moral biti tvoj videz, naredi globok vdih in izdih in se osredotoči na sedanji trenutek. Naredita kakšno skupno slikico, ki vaju bo prikazala točno takšna, kot sta. S sprejemanjem nepopolnosti bo realnost dejansko postala kanček bolj popolna.

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki