Okrog 37. tedna nosečnosti mnoge bodoče mamice začenjajo urejati omare in čistiti tla. To je pojav, ki ga imenujemo “gnezdenje.” Morda je nagonsko – tvoje telo čuti, da bo dojenček vsak čas tukaj. Konec koncev si že v 37. tednu in v tem času je dojenček že skoraj pripravljen na prihod. S tem se tvoji možgani trudijo pripraviti na otročka, kolikor je pač to že mogoče. 

Velikost ploda v 37. tednu

Plod je velik kakor blitva. Meri približno 48,5 cm in tehta približno 2,8 kilograma. Vsak dan pridobiva približno dva dekagrama.

Trenutno si v devetem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 37. tedna

V tem času se lahko zgodi, da nosečniške simptome zamenjaš z znaki poroda. Med glavnimi simptomi bodo:

 • Zgaga. Dojenček še vedno pritiska na tvoj prebavni sistem.
 • Kapljice krvi. Nekaj kapljic krvi na hlačkah je običajno – ne pozabi, da je tvoj maternični vrat med nosečnostjo še posebej občutljiv, zato ga lahko spolni odnosi lažje vzdražijo in povzročijo krvavitev. Če pa se pojavi več kot nekaj kapljic, pokliči zdravnika. Vaginalne krvavitve so lahko znak težav s posteljico (če se posteljica na primer pretrga), zato je treba takoj poiskati pomoč. Prav tako ne zamenjuj madežev ali krvavitev s krvavim izcedkom, ki je popolnoma neškodljiv znak, da se maternični vrat pripravlja na porod.
 • Strije. Od sedaj naprej se ti na trebuščku lahko začnejo pojavljati nove strije. Pri roki imej olje za telo in ga nanesi, ko lahko. Še naprej pij veliko vode, čeprav moraš zato stranišče obiskovati vsaki dve minuti.
 • Pritisk v trebuhu. Če se je otrok v pričakovanju poroda spustil v medenico, pritiska na trebuh, zaradi česar lahko spodaj čutiš nove bolečine in večjo potrebe po lulanju!
 • Težave s spanjem. V pozni nosečnosti je nespečnost običajen pojav. Čez dan si privošči lažjo telovadbo, pij veliko vode – razen tik pred spanjem – in omeji vnos kofeina.
 • Popadki. Običajno je, če občutiš krčenje trebuha. Porod se bliža, telo pa se nanj pripravlja. Morda boš ugotovila, da krči minejo, če sediš ali ležiš. To pomeni, da so to popadki Braxton Hicks in ne porodni popadki. Poskrbi, da boš ostala hidrirana, saj lahko dehidracija pripomore k prezgodnjemu porodu.
 • Slabost. Vznemirjen želodec je precej značilen skoraj kadar koli med nosečnostjo. Toda zdaj, ko si tako blizu roka, bi to lahko bil znak, da se bo porod kmalu začel. (Vau!) Če je slabost huda – posebno če bruhaš – povej svojemu ginekologu, da lahko izključi bolezni ali zaplete, kot sta HELLP sindrom ali preeklampsija.

Si noseča z dvojčki? Približno 57 odstotkov dvojčkov se rodi pred 37. tednom nosečnosti, tako da, če se tvoj dvojec še vedno zadržuje v trebuščku, si v manjšini. In čeprav se verjetno počutiš zelo nelagodno in si resnično želiš otročke spraviti ven, je za njuno zdravje res dobro, da še malce potrpiš.

Nosečniški trebušček 37. tedna – znaki poroda

V tem tednu je modro, da se pozanimaš o prvih znakih poroda. Vsak dan je verjetnost, da se porod začne, večja in nobena mamica ne želi roditi v avtomobilu, ker je predolgo odlašala z obiskom bolnišnice. (Nočemo te prestrašiti – možnosti, da boš rodila v avtomobilu, so majhne. Želimo le, da si pripravljena.)

Različni znaki, ki kažejo na porod, ponavadi spadajo v dve kategoriji – tiste, ki pomenijo, da bo porod kmalu, in tiste, ki kažejo, da se porod že dogaja.

Če opaziš te znake, boš kmalu rodila (čeprav ne moremo reči, kako hitro – vsaka nosečnost je drugačna.):

 • Sluzasti čep in/ali kri. Na spodnjem perilu boš lahko opazila gostejšo sluz, bodisi v enem velikem kosu ali pomalem. To je maternični čep iz sluzi, ki ves čas ščiti maternični vrat. Ko se maternični vrat širi, se čep odlušči, da pusti prosto pot za dojenčka. Čep lahko vsebuje nekaj krvi ali pa ne.
 • Slabost. Nekatere ženske pravijo, da imajo bolečine v želodcu tik pred začetkom poroda. Torej lahko slabost pomeni, da kmalu prihaja dojenček.
 • Driska. Driska je lahko le običajna prebavna motnja, če si kaj takega pojedla, lahko pa kaže na prihajajoči porod. Ko se hormoni pripravljajo na porod, lahko te spremembe vplivajo tudi na črevesje.

 

Spodaj so navedeni znaki, da se je porod že začel. V teh primerih takoj pokliči ginekologa.

 • Odtekanje vode. Če čutiš, da ti voda odteka – bodisi naenkrat ali počasi – je to verjetno amnionska tekočina. Pri večini žensk se porod začne v 12 urah po tem, ko jim je voda odtekla.
 • Redni popadki. Se ti trebušček kar naprej krči? Če se kontrakcije ponavljajo in se zdi, da se pojavljajo vse pogosteje, se je porod začel. Ko se maternica krči, se maternični vrat razširi, tako da lahko otrok preide skozi. Če je to tvoja prva nosečnost, boš morda imela redne popadke več ur, preden se začne tako imenovani “aktivni porod” – ko so kontrakcije resnično boleče in zahtevajo vso tvojo pozornost. (Takrat je dobro, da si v bolnišnici!)
 • Bolečine v hrbtu. Včasih je dojenček nameščen tako, da pritiska na mamino hrbtenico. Če imaš nenehno bolečino v hrbtu, ki je hujša kot doslej ali se bolečina širi od trebuha do hrbta (ali obratno), to lahko pomeni, da se je porod začel.

Zdravnik ti bo povedal, kdaj moraš oditi v bolnišnico. Če je voda odtekla, lahko zdravnik svetuje, da te takoj sprejmejo v bolnišnico, ker te bodo morda želeli podrobneje spremljati, da ne pride do okužbe. Če imaš popadke, vendar voda še ni odtekla, se bodo popadki morali pojavljati na pet minut ali manj, preden te bodo sprejele v porodnišnico.

V 37. tednu si veliko mamic želi vedeti kako spodbuditi porod. Ne prehitevaj. V 37. tednu zdravniki še ne priporočajo sprožitve poroda ali carskega reza. To je zato, ker nekateri dojenčki potrebujejo še nekaj tednov, da dokončajo razvoj. Če se porod začne spontano, je to čisto okej, ne bodo pa pri tem pomagali zdravniki, saj je vsak dodaten dan v trebuhu koristen za dojenčka.

Ultrazvok 37. tedna nosečnosti

Dojenček že vadi nekaj zanimivih novih spretnosti: vdihovanje, izdihovanje, sesanje, prijemanje in mežikanje. V njegovem telesu nastaja tudi lepljivi kakec (imenovan mekonij), s katerim bo napolnil svojo prvo plenico.

Kot del biofizičnega profila se lahko v tem tednu opravi ultrazvok. Namen je merjenje dobrega počutja otroka z uporabo ultrazvoka in rezultatov nestresnega testa.

Mamam, ki so noseče z dvojčki, lahko zdravnik predlaga sprožitev poroda ali carski rez (odvisno od anamneze in stanja dojenčkov). Nekateri zdravniki priporočajo, da se to zgodi pri 38. tednih nosečnosti, tako da je možno, da boš lahko srečala svoja dojenčka v tem tednu!

Ne glede na to, kako ali kdaj boš rodila, se potrudi, da ne boš preveč nestrpna. Večkrat se spomni, da se lahko porod sproži vsak čas, lahko pa tudi komaj čez nekaj tednov. Če si nestrpna, premisli, kaj lahko še počistiš. (Misliš, da si očistila že vse? Poglej za hladilnik.)


Uporabi Dianatal® gel za lažji porod

Če želiš ob porodu uporabiti Dianatal® porodni gel, to povej svojemu porodničarju, ki ti bo gel vstavil ob začetku poroda. Gel prinesi s seboj v porodnišnico. Na voljo je v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Strošek porodnega gela ni krit s strani zdravstvenega zavarovanja.

Uporabi kodo NOSECKA10 in si pridobi 10% popusta na nakup Dianatal gela. 

Seznam 37. tedna nosečnosti

 • Naroči se na naslednji pregled
 • Izobrazi se o znakih poporodne depresije
 • Preberi si osnove nege dojenčkov

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki