Predvideni datum poroda (PDP) je izračun, kdaj boš spoznala svojega malčka, ki ti ga bo izračunal ginekolog glede na tvoje informacije zadnje menstruacije ali datuma spočetja in strokovnega pregleda. Gre za okviren izračun, ki ga ni možno z natančnostjo podati, saj le 2% žensk rodi na točno ta dan.

Priporočljivo je, da se na porod počaka do 39. tedna nosečnosti, razen, če se ta prične naravno in ga ni potrebno sprožiti prej zaradi določenih zdravstvenih stanj. Leta 2011 so naredili raziskavo z 201 nosečnicami, ki so jih spraševali o sprožanju poroda doma, torej ne z medicinsko pomočjo. Kar polovica jih je priznala, da so z naravnimi metodami doma poskusile spodbuditi začetek poroda. Če si v 40. tednu nosečnosti in bi rada, da se začnejo stvari čim prej odvijati, si spodaj preberi več o osmih naravnih načinih, ki lahko spodbudijo začetek poroda.

Trdni dokazi, da te metode res delujejo, ne obstajajo, predvsem pa je potrebno vedno upoštevati tvoje trenutno zdravstveno stanje in počutje, zato je najbolje, da se pred preizkušanjem kakršnihkoli metod pogovoriš s svojim zdravnikom. On ti bo znal natančneje svetovati, če so varne in priporočljive zate ter, ali lahko zares pričakuješ začetek poroda.

1. Spolni odnosi

Obstaja več razlogov, zakaj bi spolni odnosi lahko sprožili porod. Na primer, spolna aktivnost, zlasti orgazem, sprosti oksitocin, ki lahko povzroči krčenje maternice. Poleg tega semenčice vsebujejo prostaglandine, ki lahko povzročijo mehčanje materničnega vratu. Če si se ravno spraševala – ja, lahko imaš spolne odnose tudi v vodi, a ne po tem, če opaziš, da ti je odtekla voda, saj se s tem poveča možnost za nastanek okužb.

2. Telesna aktivnost

Vadba je lahko karkoli, kar srčni utrip poviša, tudi malce daljša hoja. Tudi, če ta metoda ne ne bo povzročila poroda, predstavlja odličen način za lajšanje stresa in ohranjanje telesne moči, ki jo boš potrebovala za porod (kadarkoli že to bo).

3. Stimulacija bradavic

Stimulacija bradavic lahko povzroči, da se maternica začne krčiti in sproži porod. Spodbuja proizvodnjo oksitocina, hormona, zaradi katerega se maternica krči, prsi pa izločajo mleko. Če se boš dojenčka odločila dojiti takoj po porodu, bo ta ista stimulacija (dojenje) pripomogla k temu, da se bo maternica zmanjšala na prvotno velikost.

Ti ali tvoj partner lahko ročno masirata bradavice ali pa poskusiš uporabiti prsno črpalko. Raziskave kažejo, da so učinki lahko naslednji:

  • spodbuditev poroda,
  • večja možnost, da se izogneš medicinski sprožitvi poroda,
  • zmanjšanje poporodnih krvavitev.

4. Akupunktura 

Akupunktura je metoda, ki se uporablja že tisočletja, kljub temu,pa še vedno ni čisto jasno, kako deluje. V kitajski medicini verjamejo, da uravnoteži či ali vitalno energijo v telesu. Prav tako lahko spodbudi spremembe hormonov ali živčnega sistema, vsekakor pa jo lahko izvajajo le strokovno usposobljene osebe. Glavna prednost akupunkture v nosečnosti je, da lahko spodbudi mehčanje materničnega vratu.

Leta 2013 je bila na Danskem opravljena raziskava s 400 nosečnicami, kjer so proučevali ali akupunktura in odstranitev membrane (ang. “membrane sweeping”) dokazano pripomoreta k spodbuditvi poroda. Medtem, ko ni bilo zadostnih dokazov, da lahko sama akupunktura vpliva v zadostni meri, pa so bili rezultati pozitivni v primeru odstranjevanja membrane. Res pa je, da tega ne želi izvesti vsak ginekolog, razen, če za to obstajajo tehtni razlogi.

5. Akupresura

Nekateri so prepričani, da lahko akupresura pomaga začeti porod. Preden sama začneš na sebi izvajati akupresuro, se prepričaj, da si dobila pravilna navodilo s strani usposobljenega strokovnjaka za akupresuro. Če z akupresuro ne pride do poroda, je to lahko še vedno odličen način za lajšanje bolečin in nelagodja med porodom.

6. Ricinusovo olje

Mogoče si že slišala (predvsem preko tujih virov, popularen je zlasti v Ameriki) za napitek iz ricinusovega olja, ki spodbuja sproščanje prostaglandina, kar lahko pomaga mehčati maternični vrat in sprožiti porod.

Res, da zna biti ta tehnika učinkovita, vseeno pa se zaradi možnih negativnih stranskih učinkov, med drugim tudi okužbe ali prezgodnjega poroda in s tem razvojne nepravilnosti otroka, odsvetuje.

7. Datlji

Raziskave kažejo, da prehrana, v zadnjih tednih nosečnosti bogata z datlji, lahko povzroči mehčanje in odpiranje materničnega vratu, s čemer se prične porod, poleg tega pa tudi zmanjša potreba po protibolečinskih sredstvih med porodom. Vseeno pa z njimi ne pretiravaj, saj lahko pride do enakih simptomov, kot, če poješ preveč sladkorja (pridobivanje kilogramov, slab vpliv na zobe, dvig sladkorja v krvi, …).

8. Čaj malinovih listov

Čaj malinovih listov lahko kupiš v lekarni, priporoča pa se, da ga piješ, ko se pribljižuješ predvidenemu roku poroda. Ker lahko pomaga pri sproščanju in krčenju maternice, lahko povzroči porod, zato s pitjem ne smeš pričeti prezgodaj v nosečnosti. Tudi, če poroda ne bo povzročil, boš s pomočjo čaja ostala dobro hidrirana, porod pa zna biti nekoliko lažji in hitrejši.

Prednosti čakanja na naravni začetek poroda

Večino nosečnic si blizu datuma poroda želijo samo eno – da se porod čim prej začne in bodo končno lahko spoznale in objele svojega dojenčka. 

Kljub temu pa je nekaj prednosti tega, da počakaš, da se stvari odvijejo same od sebe, brez tvoje ali medicinske pomoči – med drugim tudi okrevanje po porodu. Nosečnice, ki jihm v porodnišnici ne sprožijo poroda, namreč običajno po porodu okrevajo hitreje. Poleg tega več časa, ko dojenček ostane v maternici, pomeni tudi manj možnosti za podaljšanje bivanja v porodnišnici.

Dojenčki, ki se rodijo med 37. in 42. tednom, tako imenovani “donošenčki”, imajo glede zdravja kar nekaj prednosti v primerjavi z nedonošenimi dojenčki. Več časa v maternici pomeni predvsem:

  • več časa za izgradnjo mišic in pridobitev moči,
  • manjše tveganje za nizek krvni pritisk, okužbe in zlatenico,
  • večjo možnost za pravilno dihanje (dojenčki, rojeni 2 tedna prej imajo kar 2x več možnosti za pojav težav z dihanjem), 
  • boljšo sposobnost hranjenja po rojstvu, 
  • večji razvoj možganov, saj možgani med 35. in 40. tednom zrastejo kar za tretjino.

Zadnji tedni, še posebej dnevi, znajo biti za bodočo mamico precej naporni. Kljub temu pa se poskusi pred prihodom novorojenčka sprostiti, privošči si nekaj več počitka in pusti naravi, da opravi svoje. Zdaj zdaj bo dojenček pri  tebi, kasneje, kot se ti pridruži, večja je verjetnost za boljše zdravstveno stanje obeh.


Dianatal gel za lažji porod

Uporabi kodo NOSECKA10 in si pridobi 10% popusta na nakup Dianatal gela. 


Če si še vedno v dilemi …

Če razmišljaš, da bi preizkusila katerokoli zgornjo metodo, se predhodno pogovori s svojim ginekologom. On ti bo glede na izkušnje in znanje najboje lahko svetoval, če je glede na tvoje zdravje in stanje ploda to priporočljivo ali ne. 

Kljub temu, da so te načini med nosečnicami dokaj priljubljeni, ne obstaja dovolj znanstvenih dokazov, da bi jih zdravniki priporočili kot zares učinkovite in varne.

Kot rečeno, v večini primerih je najbolje, da si s partnerjem vzameta še nekaj časa zase in počakata, da vajin dojenček pokuka na svet, ko je sam na to pripravljen. Časa za preživljanje skupnih trenutkov bo v kratkem več kot dovolj. 🙂


Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi tudi:

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki