V želji po čim vnašanju čim manj umetnih snovi v telo predvsem nosečnice in mlade mamice iščejo naravne izdelke. Za lepoto in boljše počutje se pogosto uporabljajo olja, od katerih je največ prepoznavnosti zaradi svojih pozitivnih učinkov je zagotovo deležno kokosovo olje. Kaj pa ricinusovo olje, si ga že preizkusila?

Gre za olje s številnimi pozitivnimi učinki, ki so ga za nego telesa ter kože in izboljšanje las uporabljali že Egipčani. Kleopatra naj bi ga uporabljala za lepše oči (beljenje beločnic), še danes pa velja tudi kot blago odvajalo. 

Ricinusovo olje za lepoto

Ricinusovo olje se najpogosteje povezuje s pospešeno rastjo las, krepitvijo tankih las, trepalnic in nohtov. Priporoča se v primeru izpadanja las, kjer olje naneseš na lasišče, prekriješ s plastično kapo in čez noč zaviješ v brisačo, naslednji dan pa opereš s šamponom. Olje pomaga pri odpravljanju glivičnih okužb in nohtov ter deluje kot pomlajevalno sredstvo proti gubam,  saj naj bi spodbujal proizvodnjo kolagena in elastina.

Pomaga tudi pri bradavicah. Kos vate namoči v olje in vsaj za 10 minut pritisnite na bradavico, učinkovit je celo pri luskavosti kože.

Uživanje ricinusovega olja

Nutricionisti ricinusovo olje označujejo kot holistično zdravilo, ki celovito oskrbi telo. Uporabljajo ga pri alergijah – v primeru alergije na cvetni prah vsako jutro v kozarec primešaj nekaj kapljic ricinusovega olja. Uporablja se tudi kot blago odvajalo, a v ta namen z uporabo ne gre pretiravati, saj lahko povzroči hujše krče, drisko in nezmožnost zadrževanja blata, tudi med spanjem. Pozitivno vpiva pri hemeroidih, menstrualnih težavah, cistah na jajčnikih in maternici, odpravlja bolečine, zmanjšuje vnetja ter izboljša delovanje jeter.

Nekaj kapljic olja v kozarcu mlačne vode se priporoča za mirnejši spanec, pomaga pri sluhu,  saj raztaplja ušesno maščobo, in odpravlja hripavost ter krepi glasilke (v tem primeru je priporočeno grgranje tople vode z nekaj kapljicami olja). Pozorni bodite le, da uporabljate hladno stiskano ricinusovo olje in ga hranite v stekleni embalaži.

Uporaba ricinusovega olja v nosečnosti

Uživanje ricinusovega olja se med nosečnostjo in dojenjem odsvetuje, prav tako ga doječe mamice ne nanašajte na dojke, da ga ne bi zaužil dojenček. Na internetu se predvsem na forumih ricinusovo olje povezuje z lažjim porodom ali uporabo, kadar želi mamica blizu roka poroda na ta način sprožiti porod. Dejstvo je, da pitje ricinusovega olja dejansko lahko spodbudi porod, a se ta tehnika zaradi več možnih zapletov odsvetuje.

Pride lahko do hude driske in s tem dehidracije, intenzivni krči pa pri otroku lahko povzročijo previsok srčni utrip in odvajanje blata v maternici, kar vodi v dojenčkovo dihalno stisko. Poleg tega ženske, ki so to metodo preizkusile, poročajo o večjih bolečinah v trebuhu kot pri drugih porodih, kjer ricinusovega olja niso uporabile. Uživanje napitka z ricinusovim oljem lahko povzroči prezgodnji porod in s tem razvojne nepravilnosti otroka.

Dobra novica pri vsem tem pa je, da je ricinusovo olje odlično za uporabo na koži. Nosečnicam priporočajo, da ga zadnja dva meseca nanašajo na  trebuh za preprečitev nastanka strij, vseeno pa ne pozabi na vsakodnevno zadostno pitje vode.

Uporaba ricinusovega olja pri otrocih

Ricinusovo olje je poznano tudi po svojih pomirjevalnih učinkih, zato se v svetu uporablja tudi pri otrocih, ki jih muči hiperaktivnost. Tisti, ki so to preizkusili, so v pijačo zmešali nekaj kapljic olja in poročali o večji  umirjenosti otroka, vseeno pa priporočamo, da se pred tem posvetuješ z izbranim pediatrom.

Vsekakor ga lahko doma uporabljate za modrice, saj bo pomodrelo mesto, namazano z nekaj ricinusovega olja, hitreje izgubilo svojo obarvanost. Med otroško igro lahko hitro pride tudi do zvinov gležnjev, pri čemer pomaga obkladek z ricinusovim oljem, ki ga na bolečem mestu pustite čez noč.

Previdnost ni odveč

Ricinus z značilnimi rdečimi listi in semenskimi ovoji ponekod raste tudi na vrtovih, vendar se marsikdo ne zaveda njegove nevarnosti. Semena ricinus, iz katerih izdelujejo olje, so sama po sebi strupena. Žvečenje že samo štirih semen lahko dejansko ubije človeka, saj znanstveniki ocenjujejo, da je gram ricina 6000-krat bolj smrtonosen od grama cianida.

Tudi pretirano uživanje ricinusovega olja ima lahko številne neželene stranske učinke, kot že omenjeno zgoraj predvsem drisko, krče, slabost, bruhanje, nezmožnost vzdrževanja blata. Oralna uporaba se odsvetuje nosečnicam in doječim materam, vsem s črevesnimi težavami pa se priporoča predhodno posvetovanje z zdravnikom.

Pozorna bodi torej predvsem, če v bližini vašega doma opaziš tako rastlino  in se tam igra tudi tvoj malček, kljub vsemu pa zagotovo ni razloga, da tega olja ne bi uporabila že med nosečnostjo vsaj za lepšo kožo, lase in nohte.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki