Kot ustanoviteljica spletne skupnosti Nosečka (strani, katere bereš sedaj) in naše nove Šole za starše, sem že desetletje zavezana k izobraževanju nosečnic in bodočih staršev. Moja vizija je bila vedno jasna: zagotoviti najboljše in najbolj celovito izobraževanje za bodoče starše.

Moja pot do tega cilja ni bila vedno lahka.

Moja prva nosečnost se je končala v 11. tednu s splavom. Dva meseca po splavu sem ponovno uspešno zanosila. Prva porodna izkušnja je bila izjemno težka, saj nisem imela zadostnega znanja in priprave. Predavanja na uradni šoli za starše niso bila zadostna, saj sem hodila na predavanja samo tri dni, kar tak je bil način. Celo nosečnost sem brala različne blog zapise babic in doul in verjetno tudi nekatere nasvete, ki niso bili najbolj strokovni in primerni. Skozi knjige (reeees veliko knjig sem prebrala) sem se teoretično pripravljala na porod, kakršen v Sloveniji v bistvu sploh ni možen. Zato sem bila, ko sem bila sprejeta v porodnišnico, čisto šokirana, na kakšen drugačen način delujejo babice in porodničarke. Moj aktiven porod (od 6 cm odprtosti) je trajal 19 ur. Vse skupaj pa več kot 26 ur.

Ne pravim, da je to predolgo za porod, sploh ne! Za prvi porod je to velikokrat običajno. Bi bilo pa verjetno veliko drugače, če bi malo bolj poslušala zdravstveno osebje v porodnišnici in se malo manj zanašala na prebrano znanje. Rodila pa sem v porodnišnici Postojna, ki mi je bila sicer zelo všeč! Sploh po porodu, tiste prve dni.

Zaradi te izkušnje sem se odločila, da želim slovenske strokovnjake, zdravnike in porodnišnice približati na najboljši način vsem nosečkam, ki bodo rodile v Sloveniji. Želela sem jim omogočiti lepo porodno izkušnjo in jim pokazati, kako res poteka porod v porodnišnicah.

V tem času sem že ustanovila Nosečko in slovenskim bodočim mamicam nudila brezplačne strokovne vsebine preko spleta in tudi tiskanega priročnika Najino prvo leto, ki je na voljo brezplačno v vseh porodnišnicah, ginekoloških ordinacijah in pediatrih. Naklada je 16.000, kar je za 140-stranski strokovni priročnik kar visok znesek moje investicije. Tudi distribucije za finančno zelo velika. Želja je, da priročnik dobi vsaka bodoča mamica v roke brezplačno.

Drugi porod, ko sem že točno vedela, kako lahko poteka, je bil čudovit in je trajal samo 6 ur. Zelo dobro sem sodelovala z osebjem, ker sem se zavedala, da so tu zame in ne za svoje vizije poroda. Rodila pa sem v porodnišnici Ljubljana.

Na fotki zgoraj s partnerjem pri drugem porodu. Mava midva to! 🙂

V Sloveniji imamo odlično zdravstveno osebje, porodničarje ter neonatalni oddelek. V samem vrhu v svetu! Samo dobro je treba poznati kakšne so možnosti in porod bo čudovit. Zelo sem vesela, da sem z ustanovitvijo Šole za starše povezala najboljše slovenske zdravnike in druge strokovnjake, ki so delujoči v slovenskih porodnišnicah in so preko super video učilnic odpredavali točno kaj nosečnice potrebujejo vedeti. Ta projekt je trajal več kot eno leto – dogovarjanje z zdravniki, snovanje vsebine, snemanje na različnih lokacijah v Sloveniji.

Na fotki zgoraj sem z Lukom v naročju in urejam vsebine za Nosecka.net

Zelo sem bila neizprosna pri kakovosti vsebine in sem strokovnjake spraševala vse, kar sem v zadnjih 10 letih preko Nosecka.net videla, da mamice najbolj zanima. Ta Šola za starše je res moj najboljši izobraževalni produkt do sedaj.

Tudi s ceno smo se zelo potrudili, da je čimbolj dostopna, kajti na slovenskem trgu, so sorodna predavanja vredna med 380 in 700 EUR, zato sem sama postavila ceno Šole za starše, z več vsebine, kot jo ponujajo drugi, na le 120 EUR. Ker pa je tudi ta znesek, mogoče za nekoga previsok, sem se odločila celotno Šolo za starše tudi nekoliko razdelati po manjših, bolj vsebinsko usmerjenih učilnicah, sem pripravila tudi tematska predavanja za veliko nižjo ceno.

Vsa nova predavanja, bodo plod vaših starševskih strahov ali težav, katere budno spremljam preko vseh naših forumov in vaših komentarjev. Zelo sem vesela vseh vaših sporočil in vprašanj preko emailov. Na vsa bomo odgovorili z dodatnimi novii predavanji in kmalu tudi upam, da mi uspe določen delj predavanj ponuditi brezplačno, kajti moje poslanstvo in cilj sta vzpostaviti čimveč brezplačnih STROKOVNIH in kakovostno pripravljenih vsebin za slovenske starše.

Resnično si želim, da slovenske nosečke in seveda tudi bodoči očki, pridejo do kakovostnega in strokovnega znanja, ki je prilagojeno na porod in starševstvo v Sloveniji in ne kje drugje v svetu.


Avtor: Danaja Oblak, Ustanoviteljica

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki