Na tej stopnji v nosečnosti si začneš bolj realno predstavljati kako bo tvoje življenje izgledalo, ko se vama bo pridružil dojenček. Morda bosta naredila okviren plan kako bosta varčevala zanj ali pa začela razmišljati vsaj o tem, kako bo izgledal vajin letošnji dopust, da se bo potekal čim bolj prijetno. Iz tega razloga mogoče tudi začenjaš drugače dojemati službene obveznosti, da boš čim manj v stresu.

Hormoni so v tem trenutku na vrhuncu. Tolaži se, da se bodo že naslednji teden začeli umirjati, ti pa se boš počutila veliko bolje. Pij veliko vode, pazi, da ne dehidriraš. Tvoja maternica se je povečala za 100% in je sedaj velika kot teniška žogica. Čeprav se verjetno ne počutiš ravno tako dobro, da bi telovadila, se odpravi vsaj na kakšen sprehod.

Velikost ploda v 9. tednu

Dojenček je sedaj velik kot češnja, meri 2,2 cm in tehta okrog 2 grama.

Trenutno si v začetku tretjega meseca nosečnosti.

Nosečniški simptomi 9. tedna

Tvoja raven nosečniškega hormona hCG je na trenutno na vrhuncu, zato se najverjetneje srečuješ z najintenzivnejšimi simptomi do sedaj. Dobra novica je, da bo že čez par tednov tvoje počutje bistveno boljše in končno se boš spet počutila podobno kot prej. Med simptomi tega tedna boš verjetno občutila predvsem:

  • Nihanje razpoloženja, 
  • Jutranjo slabost (ki se ne pojavlja nujno samo zjutraj),
  • Pogosto uriniranje, 
  • Utrujenost, 
  • Zamašen nos (tega pa nisi pričakovala, kaj?)
  • Glavoboli.

Nosečniški trebušček 9. tedna

V tem tednu  boš morda že malce težje zapela svoje hlače. Tvoja maternica raste in se prilagaja tvojemu razvijajočemu se plodu, ki vsak teden občutno zraste. Zdaj bi mogoče lahko opazili tvojo nosečnost tudi drugi (odvisno od tvoje postave). Maternica bo v prihodnjih tednih začela rasti znotraj medenice.

Pridobivanje teže v 9. tednu ni samo “ok” – je celo priporočeno. Koliko kilogramov natančneje, je odvisno od tvojega telesnega indeksa pred nosečnostjo, svetuje pa ti lahko tudi tvoj zdravnik.Okvirno je tako, da pri normalnem BMI-ju (indeks telesne mase) priporočajo v celotno nosečnosti višjo telesno težo za 11 do 15 kilogramov, od tega do 2,2 kg v prvem trimesečju. Če pričakuješ dvojčke, lahko sedaj pričakuješ približno slabe pol kilograma na teden.

 

Povsem normalno je tudi, če si do  sedaj nekaj teže izgubila, saj slabost vpliva tudi na zmanjšanje apetita. Brez skrbi, s tem nič ne škoduješ plodu, kar ti bo zagotovil tudi zdravnik, v prihodnjih tednih pa se bo vrnil tudi tvoj apetit in boš lažje pridobila kakšen kilogram, ki si ga izgubila.

Nekatere nosečnice se srečujejo s tako hudo slabostjo, da potrebujejo zdravila. Če ti slabost in pogosto bruhanje nagajajo prepogosto v dnevu, se pogovori s svojim ginekologom, ki ti bo svetoval kako naprej. Mimogrede, proti slabosti je odličen ingver

Enterosgel, osnovan na naravnem siliciju, iz telesa odstranjuje viruse, strupe in škodljive snovi, zato se njegova uporaba svetuje tudi v primeru napihnjenosti ali drugih težav s prebavo.

Pojavijo se lahko tudi napihnjenost, zaprtost ali hipermeza (hypermesis gravidarum), resnejše stanje v nosečnosti, ko pretirano in prepogosto bruha, zato lahko dehidrira, včasih je potrebna tudi infuzija, pride lahko celo do okvare jeter in ledvic. V tem primeru je nujno ostati v bolnišnici, zato svojemu zdravniku podrobneje zaupaj kako se počutiš in kako pogoste so tvoje slabosti.

Ultrazvok 9. tedna nosečnosti

Prvi pregled v nosečnosti je navadno med tednom 8 in 12, zato ga boš zagotovo imela v kratkem. Pri devetem tednu pregled običajno poteka vaginalno, saj tvoja maternica še ni nad medenico. Brez skrbi, pregled je povsem neboleč, na ekranu pa boš že lahko videla svojega bodočega dojenčka!  

Srce je skoraj že popolnoma izoblikovano. Formirajo se veke, lasje in bradavice. Dojenček lahko že začne kolcati. Prsti na rokah in nogah niso več povezani. V rokah nastanejo kosti in roke že potujejo do obrazka. Nogice se začnejo premikati.

 

Zdravnik bo opravil krvne teste, da preveri raven nosečniškega hCG  hormona, bele in rdeče krvničke, pozoren pa bo tudi na spolno prenosljive bolezni, odvzel bo urin. Ne samo to, zdravnik se bo prepričal, da je z nosečnostjo vse v redu, če nosečnost poteka v maternici (v redkejših primerih gre lahko za izvenmaternično nosečnost, ki zahteva takojšnjo obravnavo), pokazal ti bo gestacijsko vrečko. Pri devetem tednu nosečnosti lahko nosečnica pomisli na možnost splava, pri čemer te lahko malce potolažimo – ko se vidi ali sliši srčni utrip, se ta verjetnost zniža na 2 do 9% možnosti, odvisno sicer tudi od tvoje starosti, ki se bo z naslednjimi tedni še zniževala. 

Seznam 9. tedna nosečnosti

  • Preveri katere aktivnosti so med nosečnostjo priporočene in katere ne,
  • Kupi si kakšno nosečniško majčko ali oblekico s katero boš še bolj sprejela nosečnost,
  • Poišči zdrave alternative tvoji najljubši hrani, če vsebuje sestavine, po katerih se ne počutiš dobro.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:

 

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki