Ko zboli otrok, se starši pogosto znajdemo v skrbeh, obide pa nas tudi dvom, za kaj pravzaprav gre in kako otroku pomagati. Predvsem pri majhnih dojenčkih je včasih res težko ločiti, če je jokav zgolj zaradi pretirane utrujenosti, rasti zob ali gre morda za vnetje ušes. 

Ker so premajhni, da bi povedali kaj jih muči, je včasih potrebno nekoliko več pozornosti in opazovanja, saj se tudi pediatri strinjajo, da pomembno vlogo odigra tudi mnenje staršev, ki otrokov karakter najbolje poznajo.Naj ti bo pri tem v pomoč vodnik skozi najpogostejša kratkotrajna bolezenska stanja, skozi katere gredo dojenčki, ki ti bo pomagal pri odločitvi, če moraš poklicati zdravnika. 

Vročina pri otroku

Gre za stanje, ki simptomatsko nakazuje na nekaj drugega, torej ne gre za bolezen samo po sebi. Temperatura telesa se zviša, ker se encimi bolj uspešno borijo proti okužbi ob visokih temperaturah. Najpogosteje je vročina znak prehlada, gripe, vnetja ušes ali rasti zobkov, lahko pa gre tudi za reakcijo po cepljenju. Otrok je ob povišani temperaturi navadno apatičen in razdražljiv.

Kako lahko pomagaš sama: Ni malo staršev, ki se bojijo povišane temperature pri otroku in ga ob vsaki vročini pripeljejo k zdravniku na pregled. A rahlo povišana temperatura (do 38.3°C) navadno ni škodljiva. Če se le-ta še poviša in opaziš, da se res ne počuti dobro ter zaradi tega ne more spati, jo lahko znižuješ s primernimi zdravili (paracetamol od 3. meseca dalje, ibuprofen od 6. meseca dalje), čim večkrat ponujaj vodo, da otrok ostane dobro hidriran, priporočeno pa je tudi kopanje v mlačni vodi.

Kdaj poklicati zdravnika: Na zdravnika se obrni v naslednjih primerih:

 • če je otrok mlajši od treh mesecev in je vročina višja od 38°C
 • če je mlajši od enega leta in ima temperaturo višjo od 39,9°C
 • če je temperatura višja od 40°C
 • če temperatura ostaja enako povišana več kot tri dni
 • če zaznaš opazne spremembe v otrokovem karakterju (intenzivna otopelost, nerazpoloženost).

Otroci in prehlad

Otroci se v enem letu srečujejo s prehladom povprečno 6- do 8-krat. Začetni simptomi (zamašen nos ali smrkanje, kihanje, kašljanje, včasih jih spremlja vročina) so navadno prisotni 2 do 3 dni, za tem se poslabšajo za še 3 do 5 dni, nato pa se stanje izboljša.

Kako lahko pomagaš sama: Če sta prisotna visoka vročina in kašelj, lahko ponudiš sredstvo za zniževanje vročine in sredstvo proti kašlju, osnovan na naravnih sestavinah. Suh zrak simptome še poslabšuje, zato v otroško sobo za čas otrokovega spanja dodaj vlažilec zraka. Če ne dobi dovolj tekočine preko dojenja ali obrokov z adaptiranim mlekom, poskrbi, da spije dovolj vode in (po 1. letu starosti) po potrebi dodaj v vodo rehidracijski napitek, ki vsebujejo mešanico elektrolitov in glukoze.

Kdaj poklicati zdravnika: Če smrka novorojenček ali ima visoko vročino.

Gripa pri otrocih

Gripo povzroča zelo nalezljiv virus, zaradi katerega pogosto zboli več članov družine. Okuženi dojenček bo razdražljiv in ne bo zainteresiran za igro, zmanjšan bo tudi apetit. Najprej se bo pojavilo smrkanje ali zamašen nos in kašljanje, temu pa bo sledila vročina, ki lahko traja od 3 do 7 dni. Razdražljivost in slaba volja lahko ostaneta tudi, ko simptomi že izginejo.

Kako lahko pomagaš sama: Poskrbi za otroka na enak način kot v primeru prehlada. Čim večkrat mu ponudi vodo in opazuj, če pride do intenzivnejšega kašljanja ali problemov z dihanjem. V izogib hujšim zapletom zdravniki priporočajo cepljenje proti gripi pri otrocih. Več o rednih in priporočljivih cepljenjih si lahko prebereš tukaj.

Kdaj poklicati zdravnika:

 • če je otrok novorojenček in ima omenjene bolezenske znake,
 • če je sezona gripe in ima visoko vročino,
 • če se simptomi ne izboljšajo v petih dneh.

Respiratorni sincicijski virus (RSV)

RSV je povzročitelj okužb dihal pri otrocih, ki pri majhnih otrocih povzroča akutni bronhiolitis, pri starejših pa se kaže kot blažja okužba zgornjih dihal. Gre za zelo nalezljiv virus, ki se prenaša kapljično, širi se s kašljanjem in kihanjem ali z neposrednim stikom. Virus RSV lahko preživi več ur na predmetih, na primer na pultu ali uporabljenem robcu. Najbolj ranljivi so predvsem nedonošenčki, saj njihove dihalne poti in imunski sistem še niso popolnoma razviti. Navadno se začne kot prehlad, ki se v treh dneh razvije v intenzivnejše kašljanje in dihanje s spremljajočim sopenjem. Simptomi se izboljšajo v nekaj dneh, kašljanje pa lahko ostane še dva tedna. Otroci z intenzivnimi simptomi imajo večjo verjetnost za razvoj astme.


Preberi še: 11 znakov saturacije pri otroku


Kako lahko pomagaš sama: Doma prižgite vlažilec zraka. Otroku tudi ponudi vodo in otroško zdravilo (Ibubel ali Calpol). Hladen zrak lahko pomiri razdražene dihalne poti, zato otroka za minuto postavi pred odprt hladilnik.

Kdaj poklicati zdravnika:

 • če je otrok novorojenček in ima opisane znake,
 • če kaže znake dehidracije,
 • če so koža, ustnice ali jezik videti sivi ali modri
 • če ima hud nenehni kašelj ali težave z dihanjem.

Opazuj, če za dihanje uporablja dodatne mišice. Sleči mu oblačila in pokliči zdravnika, če opaziš, da se razmiki med njegovimi rebri potisnejo navznoter z vsakim vdihom ali se nosnice ob vdihu vidno premikajo.

Driska pri otroku

Menjavanje plenic, zlasti kadar je blato tekoče, ne spada ravno med najlepše plati starševstva, kljub temu pa tudi plenice nosijo marsikatero informacijo o zdravstvenem stanju otroka. Tekoče in pogosto odvajanje lahko povzroči virus, lahko pa gre tudi za bakterijsko okužbo, odziv na zdravilo ter alergijo ali intoleranco na hrano.

Kako lahko pomagaš sama: Diareja navarno traja od 5 do 10 dni. Glavna skrb v tem času mora biti zadostna hidracija, zato otroku čim pogosteje ponujaj tekočino. Mogoče istočasno tudi bruha? V tem primeru po bruhanju počakaj 30 minut in za tem pogosteje ponujaj manjše količine rehidracijskega napitka z elektroliti. Začni s količino jušne žlice in za tem postopoma povečuj količino.

Kdaj poklicati zdravnika:

 • če ima tvoj bolni dojenček tudi visoko vročino,
 • če kaže znake dehidracije (več suhih plenic zaporedoma, pomanjkanje energije in manj elastična koža),
 • če v blatu opaziš kri ali gnoju podobno strukturo.

Vnetje ušes 

Prebrati otrokovo govorico telesa ni najlažje, saj se zaspani otroci pogosto dotikajo svojih ušes. A če opaziš, da si otrok ušesa vleče in ima istočasno tudi zamašen nos in vročino, gre morda za vnetje ušes. K temu so predvsem nagnjeni dojenčki od 2. do 12. meseca.

Kako lahko pomagaš sama: Nekatera vnetja ušes se pozdravijo sama od sebe, zato se zdravniki dostikrat poskušajo izogniti predpisovanju antibiotikov, razen, če ni res nujno potrebno. Da bo otrok lažje zaspal, mu lahko ob znakih intentivnejših bolečin ponudiš Calpol ali Ibubel). 

Kdaj poklicati zdravnika: Če sumiš na okužbo. Otroka pozorno opazuj, počakaj nekaj dni in se v primeru, da se stanje ne izboljšuje, obrni na zdravnika. Nezdravljeno vnetje ušes lahko vodi v okvaro bobenčka, ponavljajoče se okužbe pa v redkih primerih celo v izgubo sluha.

Konjunktivitis ali vnetje oči 

V primeru konjunktivitisa oči postanejo rdeče in zabuhle. Gre za vnetje mukozne membrane in navado prizadane obe očesi, včasih pa se simptomi kažejo zgolj pri enem očesu. Vzrok je lahko bakterijska ali virusna okužba. Rumen ali zelen izcedek nakazuje na bakterijsko, pomanjkanje solz ali ognojek na virusno okužbo. Ločiš ju lahko tudi glede na ostale simptome, saj virusno okužbo navadno spremljajo tudi simptomi prehlada. Obe različici sta zelo nalezljivi in se hitro širita.

Kako lahko pomagaš sama: Virusna okužba se navadno pozdravi sama od sebe v roku enega tedna. Poskrbi, da je oko čisto – oko nežno operi z mlačno vodo. Če je okužba bakterijska, bo zdravnik predpisal kapljice z antibiotikom. Ne glede na to za katero različico gre, bo otroku pomagal topel obkladek.

Kdaj poklicati zdravnika: Takoj, ko se pojavijo prvi simptomi. Z zdravnikom se pogovori predvsem, če gre za bakterijsko okužbo in, ali priporoča antibiotike.Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki