Kako čas hitro leti! Kar naenkrat tvoj malček ni več nebogljen kot novorojenček in ti ne več novopečena mamica, kateri vsak otrokov jok predstavlja razlog za skrb. Sedaj si že prava strokovnjakinja za skrb za novorojenčka! 

Nekaj predlogov za preživljanje vajinega prostega časa, ki bodo v veselje obema: pogovarjanje in opazovanje odzivov preko obrazne mimike, petje, poslušanje prijetne glasbe ter razlikovanje in poslušanje različnih novih zvokov v naravi na sprehodih.

  • Dojenčka čim pogosteje položi na hrbet, da si z dvigovanjem glave krepi vrat. Lahko ga vzpodbudiš tudi z ropotuljico, enakomerno na obe strani, da z rokicami sega za predmetom. Odlična ideja je tudi, da pred blazino, na kateri leži dojenček, nastaviš ogledalo v katerem se lahko občuduje. 
  • V povprečju bo od sedaj do šestega meseca zrasel na mesec 2,5 centimetra in pridobil okrog 200 gramov.
  • Gripa, nalezljiv virus grla, nosu in pljuč, ima za dojenčke, mlajše od 6 mesecev precej bolj negativne posledice, kot za odraslega človeka, zato se izogibajte ljudi, ki kažejo znake gripe ali običajnega prehlada.
  • Če na otrokovi glavici opaziš luskaste, bele ali rumenkaste sprmembe na lasišču, naj te ne skrbi. To je temenca, ki so zgolj estetske narave, ne zdravstvene. Odstranjevanja se sicer lahko lotiš, vendar naj bodo tehnike nežne. Vsak dan previdno počeši dojenčkove lase, najbolje, da uporabljaš glavnik, ki je na eni strani primeren za lase, na drugi pa ravno za nežno odstranjevanje temence. 
  • Po preteklih šestih tednih od poroda lahko (končno, kajne??) spet nekaj narediš za svoje telo, vendar ne pretiravaj. Pozanimaj se katere vadbe in vaje so primerne za po porodu, zlasti, če imaš diastazo.V tem primeru ti bi morda odgovarjal tudi poporodni pas.
  • Sedaj, ko je dojenček že veliko bolj dojemljiv za okolje, lahko v vajino dnevno rutino dodaš nove aktivnosti. Super ideja je igra s teniško žogico, ki ti je sicer še ne bo vrnil nazaj, ji bo pa z veseljem sledil z očmi. 

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

Nosečkini priročniki

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki