Na pogled temenca niso nič kaj prijetna – prepoznamo jih kot majhne rumenkaste, mastne luskice na področju temena, čela in obrvi. Nikakor niso rezultat slabe higiene, ampak so posledica neuravnoteženega izločanja oljne snovi (imenovane sebum), ki jo izločajo žleze lojnice. V sebum se ujamejo odmrle kožne celice, ki se posledično spremenijo v male rumenkaste luskice.

Temeca se lahko pojavijo že zelo zgodaj – v prvih tednih življenja in trajajo od nekaj dni do nekaj mesecev. Izginejo nekje pri drugem letu starosti, čeprav lahko včasih trajajo tudi dlje. Temenca vašega dojenčka nikakor ne srbijo in ne bolijo, kljub temu pa je priporočljiva primerna nega.

V lekarnah in specializiranih prodajalnah so na voljo različni izdelki – od različnih olj in trdih mil do šamponov in krem. Kako izbrati pravega? Na splošno svetujemo, da za nego izberete izdelek (ali kombinacijo izdelkov), ki ustreza načinu nege, ki je všeč vašemu dojenčku. Najlažje se boste temenc rešili s pomočjo kakovostnih dermokozmetičnih izdelkov in z redno dnevno nego.

Tu je 5 nasvetov za preventivo in odstranjevanje:

1. Poskrbite za preventivo!

Pravilna nega las in lasišča vašega dojenčka je ključna. S svojim pediatrom se posvetujte o primernem načinu ter ustreznih izdelkih – nekaterim staršem ustreza navadni otroški šampon, drugi starši pa preventivno uporabljajo posebne šampone za temenca.

2. Vsak dan previdno počešite dojenčkove lase

Pozorni bodite, da je ščetka nežna in namenjena negi dojenčka. Glavniki ali krtače za odrasle niso primerni, saj so lahko za občutljivo otroško lasišče pregrobi.

3. Izogibajte se prepogostemu pranju las

Dojenčku ni potrebno vsak dan umiti las, perite jih na dva do tri dni. Vsakodnevna uporaba šampona lasišče hitro pusti brez zaščitne plasti, kar lahko dodatno izzove suho lasišče. Lahko pa za umivanje uporabite sindete (izdelki brez mil), ki lasišče nežno umijejo in blažijo izsušujoče učinke trde vode.

4. Uporabite kremo proti temencam

Kremo proti temencam nanesite na prizadeta področja zvečer pred spanjem, nežno vtrite in pustite delovati čez noč. Zjutraj umijte lase z navadnim šamponom (npr. Mustela pena za temenice) ter izperite področja obraza, ki so bila v stiku s kremo. Uporabljajte dva tedna. 

5. Temenc ne odstranjujemo mehansko z nohti

Velja tudi za druge pripomočke, s katerimi bi lahko poškodovali kožo. Za uspešno odstranjevanje moramo temenca najprej navlažiti in omehčati, saj lahko v nasprotnem primeru poškodujemo dojenčkovo lasišče.

Če temenca kljub pravilni negi ne izginejo v 15. dneh ali pa se na koži pojavita rdečina ali vnetje, je potreben obisk pediatra.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki