Virus korone nas je prikoval v naše bivalne prostore. Kljub soncu, ki vabi na plano, in se ga odmerjeno izkoristimo za sprehod ali delo na vrtu ali okoli hiše, nam ostane veliko časa. Toliko časa, da si ga letos lahko več vzamemo za izdelavo velikonočnih pirhov.

Jaz jih vsako  leto pripravim v čebulnih olupkih. Jajca očistim, navlažim in jih oblepim z rastlinjem. Plosko nalepim na mokro jajce rastlino in jo ovijem s staro najlonko ali tanko tkanino, zavežem z elastiko. Na jajca lahko navlečemo elastike in dobimo zanimive vzorčke, kolikor pač ovalno jajce dopušča nameščanje elastik.

V pomladanskem čiščenju omar sem našla stare kravate, svilene in spomnila sem se ideje iz spleta kako so pobarvali jajca s svilo. Kratave sem razrezala v večje kose. Jajca ovila v svilo in spela z elastiko. Čez svilo sem dala še belo bombažno blago, da se barva iz svile ne bi pomešala. Ovita jajca sem položila v posodo z mrzlo vodo, ki sem ji dodala nekaj žlic kisa. Ko je voda zavrela sem moč zmanjšala in kuhala jajca še 20 minut. Jajca sem pustila, da so se ohladila, ko sem jih odvila sem jih namazala z mastjo, da se lepo posvetij.

Jajca barvana s čebulnimi olupki sem naredila po enakem postupku. Prav tako pa tudi jajca barvana v teranu in kurkumi. Naj opozorim, da sem barvala s svilo in teranom bela jajca, katera sem kupila v trgovini in se prekršila, saj vedno kupujem jajca pri lokalnemu pridelovalcu, ki ima kokoši na travniku. Saj se bela jajca veliko lepše obarvajo s svilo, teranom in kurkumo.

Jajca sem tako pripravila, sledi še peka potice, ki pa je v domeni moje prijateljice, ki mi vedno pripravi kos slastne potice, meso in hren pa sta že na varnem v hladilniku.

Vsem želim mirne, lepe praznike kljub karanteni. Čas med prazniki vzemite zase in za svoje drage. Namenite jim čas osebno če ste skupaj, pokličite jih če ste ločeni, poklepetajte preko vseh možnih medijev in ostanite doma.


Avtor: Tatjana Muraja Oblak, Nasveti starejše generacije

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki