Ali je res, da nosečnice pogosteje hodijo na stranišče?

Ja. V času nosečnosti (ali ko zanjo sploh še ne veš) lahko začutiš veliko pogostejšo potrebo po praznjenju mehurja. To je eden od najbolj pogostih prvih znakov nosečnosti.

Kmalu po zanositvi se pojavijo hormonske spremembe, ki povzročijo hitrejši krvni obtok skozi jetra, kar večkrat napolni nosečkin mehur. Poviša se količina krvnega volumna, kar pomeni, da morajo jetra delovati hitreje in predelati več tekočine. Z večanjem maternice se pritisk na mehur poveča in občutek polnosti je tako večji.

Nosečka lahko predvsem ponoči opazi, da mora večkrat na stranišče. Če bi se rada temu izognila, mora omejiti vnos tekočin pred spanjem, obenem pa poskrbeti za zadostno hidracijo čez dan. Pa še nekaj: zadrževanja urina je lahko nevarno, saj se tako lahko namnožijo bakterije, ki lahko povzročijo resnejše probleme. Zato, ko moraš iti, pojdi!

Ali je res, da se mora nosečnica izogibati mačkam?

Ne. Popolnoma varno se je ”družiti” z mačkami v času nosečnosti. Moraš pa biti previdna, ko pride do čiščenja mačjega stranišča. Če se le da, naj to vlogo prevzame kdo drug.

Mačji iztrebki (in blato in pesek v katerem se mačke zadržujejo) lahko vsebujejo parazite, ki povzročijo toksoplazmozo. Toksoplazmoza lahko v času nosečnosti povzroči resne škodljive posledice za plod. Toksoplazmoza se prenaša oralno, zato lahko pride do prenosa iz rok v usta. Če moraš nujno ti čistiti mačje stranišče, ga čisti vsak dan – parazit postane kužen šele po enem do petih dnevih. Uporabi zaščitne rokavice za enkratno uporabo in si dobro umij roke.

Enakih preventivnih postopkov se posluži v primeru vrtnarjenja ali uporabe peskovnika kjer so se lahko zadrževale mačke.

Če misliš, da je lahko prišlo do okužbe, se o tem pogovori s svojim zdravnikom, ki naj te pošlje na testiranje za toksoplazmozo (če je še nisi prebolela – na prvem pregledu boš to izvedela). Če si toksoplazmozo v preteklosti že prebolela, ni razloga za skrb, saj si nanjo imuna in je tvoj plod varen.

Ali je res, da so kopeli v nosečnisti škodljive?

Nosečka si lahko privošči kopel, vendar mora poskrbeti, da voda ni pretopla. Namakanje v vodi z več kot 35 stopinjami ni priporočljivo oz. ne sme biti daljše od 10 minut. Topla voda lahko namreč povzroči:
– znižanje krvnega pritiska, pomanjkanje kisika za plod
– vrtoglavico in šibkost
– možne napake pri razvoju ploda (predvsem prvo trimesečje)

Savne, jacuzziji in zelo tople kopeli zato niso priporočljive v času nosečnosti. Vroč tuš je v redu, če je kratek.

Nekatere bodoče mamice skrbi, da bi voda iz kadi (ali bazena) prešla v maternico in okužila rastoč plod. Na srečo, je plod zaščiten s posteljico. Voda tako nikakor ne more do njega (razen v primeru, da bi nosečki voda že odtekla).

Kopel je torej super način za sprostitev mišic med nosečnostjo. Poskrbite le, da ne bo pretopla in pazljivo vstopajte vanjo in iz nje.

Ali je res, da hišni ljubljenčki zaznajo nosečnost?

Nekatere lastnice ljubljenčkov so trdno prepričane, da lahko. Čeprav ni nobenih znanstvenih dokazov, ki bi podprli to trditev, mnoge ženske pričajo o  tem, da so njihovi ljubljenčki vedeli, da so noseče, še preden so same vedele. Raziskave kažejo, da lahko nekateri psi zavohajo bolezni kot je rak. To dokazuje, da lahko zavohajo spremembe v telesu, torej lahko zavohajo tudi nosečnost.

Nosečnice so povedale, da jih ljubljenčki bolj pozorno spremljajo: psi še bolj zvesto hodijo ob nogi, zalajajo ali zarenčijo v bran nosečki in podobno. Mačke pa se ”muckajo” ob trebuhu ali spijo na njem. 

Vaš ljubljenček je občutljiv na spremembe v vašem razpoloženju, obnašanju, govorici telesa, pa tudi na kemične spremembe v telesu. Bodite pazljive, da svojemu ljubljenčku posvečate enako pozornosti kot prej, saj se sicer lahko počuti zapostavljenega in se začne drugače obnašati.

Ali je res, da ne moraš zanositi, če dojiš?

Ne, to ni popolnoma res. Dojenje lahko zaustavi ovulacijo, vendar to ni zanesljiva metoda. Dojenje ovulacijo zaustavi pri vsaki ženski za drugačno obdobje, zato težko predvidimo kdaj bo do ovulacije prišlo.

Obstaja prav poseben izraz za metodo kontracepcije s pomočjo dojenja: LAM (lactational amenorrhea method). Za to metodo velja, da ne more priti do zanositve, če je dojenček mlajši od 6. mesecev in je polno dojen, vi pa še nimate mesečnega perila. Ta metoda je precej učinkovita – le 2 na 100 žensk vseeno zanosita. Vendar pa ni več zanesljiva, ko začne dojenček spati celo noč in uvajati gosto hrano, ko je dojenja vedno manj. 

Do zanositve lahko pride tudi ob polnem dojenju in če še niste dobile prvega perila. Zakaj? Ker do ovulacije pride pred perilom – 12-16 dni prej. Zato vam, če še ne želite še enkrat zanositi, priporočamo, da ob vsakem spolnem odnosu poskrbite za dodatno zaščito.

Ali je res na polno luno več porodov?

Ne, ni. Veliko babic prisega, da je med polno luno več porodov, ampak znanstvene raziskave so to teorijo ovrgle. Statistično gledano, ni nobenega porasta v porodih na polne lune.

Razsikave v New Yorku v 50 letih so pokazale 1% porasta v porodih 2 tedna po polni luni. Nekatere podobne raziskave so ugotovile za 1% povišano število porodov v tednih pred polno luno. Mnoge druge razsikave pa so zaman iskale povezavo med porodi in polno luno. Vsaj 6 nedavnih raziskav ni ugotovilo nobene povezave, kljub zelo velikemu vzorcu (70 milijonov porodov v ZDA in skoraj 15 milijonov porodov v Evropi).

Seveda ne bodo raziskave nikakor vplivale na tiste, ki vraževerno verjamejo v povezave. Kot zanimivost: mnogo raziskav je bilo opravljenih tudi na temo porasta samomorov, umorov, agresivnega vedenja in nesreč v času polne lune. Tudi tukaj niso našli prave povezave.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki