Dandanes si praktično vsaka novopečena mamica želi dojiti. Materino mleko je za novorojenčka najboljša in najbolj zdrava prehrana v prvih mesecih življenja. Z njo dobi vse, kar potrebuje, pa še nadvse praktično je, saj je hrana za male štručke vedno pri roki in vedno ravno pravšnje temperature.

A dojenje v teoriji, ki nam jo ponujajo knjige, revije, spletni nasvetni članki o skrivnostih uspešnega dojenja, je eno, praksa pa nekaj povsem drugega. Ženske so namreč različne in laktacija, torej proizvajanje mleka v mlečnih žlezah, poteka pri vsaki nekoliko drugače.

Nekatere mamice imajo že takoj po porodu ali pa  vsaj v prvih nekaj dneh naval mleka, pri drugih lahko traja celo nekaj tednov, da se začne mleko proizvajati v velikih količinah. Ene imajo pravilno zasnovane bradavice, ki jih lahko dojenček brez težav sesa, spet druge potrebujejo pomoč v obliki nastavkov za dojenje.

Nenazadnje pa so si tudi dojenčki, ki so najpomembnejši pomagači pri tem, da dojenje lepo steče, različni. Vsak je zgodba zase. Medtem, ko imajo eni dobro razvit sesalni refleks in močno ter redno sesajo, so spet drugi bolj zaspani in na dojki namesto, da bi sesali, že v nekaj minutkah sladko zaspijo.

Črpanje mleka pomaga pri vzdrževanju laktacije

In če se pojavijo kakšne težave pri dojenju – te so lahko najrazličnejše, od mastitisa, krvavečih bradavic, zaspanih novorojenčkov s slabšim sesalnim refleksom, do kakšnih zdravstvenih stanj dojenčka ali mamice, ki otežujejo dojenje – je sila pomembno, da hkrati z njihovim odpravljanjem mamice pridno vzdržujejo laktacijo.

Pri tem igra pomembno vlogo izčrpavanje mleka, zato je ustrezna prsna črpalka nepogrešljiv pripomoček. Pri laktaciji gre namreč za proces, ki mu laično rečemo ponudba in povpraševanje. Torej toliko kot je ‘povpraševanja’ po mleku, toliko ga bo mamica proizvajala. Ali drugače: bolj kot bo dojka stimulirana s sesanjem, več mleka se bo delalo. Pa najsi jo stimulira otroček ali prsna črpalka.

Da bi bilo črpanje mleka kar se da preprosto in prijetno opravilo, imate mamice sedaj na voljo novo prsno črpalko znamke MAM. Ko jo boste enkrat preizkusile, bo ta postala vaša vsakodnevna stalnica. Gre namreč za revolucionarno 2 v 1 električno prsno črpalko, ki je edina tovrstna na tržišču, saj kombinira možnost ročnega in električnega črpanja mleka. Mamice si torej lahko z MAM črpalko mleko črpate ročno ali preprosto preklopite na električni način. Črpalka, ki zagotavlja učinkovit in neboleč iztis mleka, ima 9 programov stimulacije in 9 programov črpanja ter omogoča individualno prilagoditev delovanja črpalke vsaki mamici.

Preberi še: Metoda, s katero podvojiš količino izčrpanega mleka

Pri uspešnem dojenju ključni vztrajnost in mirnost

A seveda ne pozabite, da je za ustrezno laktacijo tudi zelo pomembna pravilna, uravnotežena prehrana – naše mame in babice bi znale povedati, da količino mleka spodbujata med drugim polenta in sezam – doječa mamica mora dnevno zaužiti dovolj tekočine in se, kar se verjetno vsaki novopečeni mamici malce paradoksalno sliši, tudi dovolj spočiti. Predvsem pa skušajte ostati mirne in k dojenju ne pristopati preveč obremenjeno in nemirno, četudi se pojavijo kakšne začetniške težavice. Z mirnostjo, vztrajnostjo in pravimi pripomočki, kamor sodi tudi ustrezna prsna črpalka, bo dojenje z veliko verjetnostjo tudi vam steklo.

Preberi še: 8 položajev za lažje dojenje


Kje kupim MAM črpalko?

Črpalko lahko kupite na spletu v trgovini Pikapolonica in Babycenter.

Bogato ponudbo ostalih MAM izdelkov za dojenčke, malčke in mamice najdete na prodajnih mestih Pikapolonica in BabyCenter, v prodajalnah DM in Mercator, v e-Leclercu, prodajalnah Tuš ter Spar Slovenija.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki