Lahko verjameš, da si že v devetem mesecu nosečnosti? Kako čas leti! Ker bi se dojenček res lahko odločil, da bo zdaj zdaj prišel iz trebuščka, poskusi sedaj opraviti zadnje opravke. Na primer, če si se pred nekaj meseci udeležila porodnega tečaja, ponovno preberi gradivo, ki si ga dobila in vadi tehnike dihanja, ki sta se jih naučila s partnerjem. Ponovi svoj načrt, kako priti v bolnišnico in vse alternativne scenarije. Šefu in sodelavcem povej, kako napredujejo službeni projekti, da bodo vedeli, kje prevzeti delo, če te nenadoma ne bo več v pisarno. 36. teden nosečnosti je tudi pravi čas za zadnji zmenek s partnerjem. Plesati najbrž ne boš mogla, lahko pa si privoščita prijetno večerjo.

Velikost ploda v 36. tednu

Sedaj je dojenček velik kot papaja, meri približno 47,5 centimetra in tehta 2,6 kilograma.

Trenutno si v devetem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 36. tedna

Do predvidenega datuma poroda manjkajo še štirje tedni, zato so vsi simptomi povezani s tem, da je dojenček že skoraj tu. Med glavnimi simptomi bodo:

  • Lažje dihanje. Ko se bo dojenček spustil v medenico, bodo imela pljuča več prostora in lahko boš globlje zadihala.
  • Nelagodje v medenici. To čutiš, ker je dojenček nizko in pritiska na medenico. Bodi pozorna na znake poroda, vključno z rednimi, vztrajnimi popadki.
  • Težave s spanjem. Se zbujaš ob treh zjutraj in pišeš zahvalna sporočilca ali preurejaš omaro? Najdi nekaj načinov za sprostitev, tudi če ne boš mogla zaspati.
Zdravilo GATTART se uporablja za zdravljenje zgage in z njo povezanih simptomov, kot so želodčne težave in refluks kisline. Primerno tudi v času nosečnosti ali dojenja. Zdravilo je na voljo brez recepta v vseh lekarnah, tudi spletnih. Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
  • Zgaga. Tvoj rastoči plod zavzema prostor, ki je namenjen prebavilom, kar jim preprečuje, da bi delovala tako, kot so, ko nisi bila noseča. Antacidi lahko pomagajo (če jih je zdravnik odobril). Zgago lahko omiliš tako, da se izogibaš citrusom, začinjeni, kisli in mastni hrani. Razumemo, da ne bo enostavno, vendar se je bolečinam vredno izogniti.
  • Otekli gležnji in stopala. Manjše zatekanje je povsem običajno, še posebej, če si noseča z dvojčki. Po vsej verjetnosti bo kmalu po porodu popolnoma izginila. Hudo ali nenadno zatekanje lahko nakazuje na resno težavo, zato v tem primeru o tem obvesti zdravnika čim prej.
  • Spremembe v nožničnem izcedku. Izcedek se lahko poveča, saj se telo pripravlja na porod. Toda bodi pozorna na voden izcedek (ki je lahko amnionska tekočina – pokliči zdravnika!), kri (znak prezgodnjega poroda) ali izcedek iz sluzi ali krvi, ki bi lahko bil maternični čep. Pojav sluzi je znak, da je porod zelo blizu. Nemogoče pa je vedeti, kako blizu v resnici je.
  • Popadki Braxton Hicks. Zategovanje trebuha, ki ga najbrž še vedno čutiš, bo morda postalo še bolj intenzivno. Pogosto se zgodi, da se nosečnice pripeljejo v bolnišnico, ker mislijo, da bodo rodile, a vendar še ni njihov čas. Vseeno pa bodi pozorna: krči, ki so vsaj tako boleči kot menstrualni krči, niso popadki Braxton Hicks. Če so bolečine hujše, takoj obvesti ginekologa.

 

Ker je težko ločiti znake poroda od običajnih nosečniških nevšečnosti, obvesti svojega zdravnika, zlasti,če se pojavi kakšen simptom, ki se ti bo zazdel nenavaden. Bolje je iti v bolnišnico, tudi če ugotoviš, da so popadki lažni. Najhuje, kar se lahko zgodi, je, da te pošljejo domov.

Nosečniški trebušček 36. tedna

V 36. tednu se ti lahko zazdi, da se tvoj trebušček iz tedna v teden ne spreminja kaj veliko. Skupno si najbrž pridobila med 11 in 15 kilogramov – to je priporočeno skupno zvišanje telesne teže v nosečnosti za ženske z običajnim indeksom telesne mase. Zaradi tega je premikanje zelo oteženo. Od zdaj naprej ne boš več pridobivala veliko teže – le približno pol kilograma na teden, dokler se otrok ne rodi.

Če si noseča z dvojčki, si verjetno pridobila med 15 in 20 kilogrami. V trebuščku je sedaj milo rečeno izjemno tesno. Medtem, ko veliko mamic v tem času rodi, obstaja verjetnost, da bo pri tebi preteklo še nekaj tednov. Ne pozabi, dlje kot boš noseča, manj verjetno je, da bodo dojenčki po rojstvu potrebovali inkubator. Tudi, če ti je izjemno neprijetno, poskusi potrpeti in in se spomni, da je ta dodatni čas v maternici resnično dober za otroka!

Ultrazvok 36. tedna nosečnosti

V 36. tednu nosečnosti otrokova jetra in ledvice že pridno opravljajo svoje naloge. Cirkulacija in imunski sistem sta tudi že skoraj povsem razvita. Dojenček je vedno bližje temu, da lahko diha sam. Poleg tega koža otročka v 36. tednu postane gladka in mehka, njegove dlesni pa trde.

Na pregledu bo ginekolog preveril položaj dojenčka. V tem trenutku naj bi bil dojenček že v položaju z glavo navzdol. Če ni, se temu reče medenična vstava. Razloga za paniko ni, saj obstaja možnost, da se bo otrok do poroda obrnil sam od sebe.

Tvoj ginekolog bo morda želel plod obrniti s potiskanjem in/ali dvigovanjem trebuščka. Sliši se grobo (in baje ni ravno prijetno), vendar ne skrbi. Gre za postopek z nizkim tveganjem, učinkovit pa je v več kot polovici primerov. Predhodno ti bodo morda dali zdravila za sprostitev maternice. Imela boš tudi ultrazvok, tako da bo lahko zdravnik jasno videl položaj otroka in lokacijo posteljice. Med postopkom bo uporabljal tudi ultrazvok, s pomočjo katerega bo vedel, kaj narediti. Otrokov srčni utrip bo spremljal pred, po in po možnosti tudi med postopkom, s čimer se bo prepričal, da je z njim vse v redu.

 

Test za streptokok B boš imela okrog 36. tedna nosečnosti. To je test, ki ti bo pomaga določiti ali imaš v telesu bakterijo, imenovano streptokok skupine B. Ta lahko pri ženskah povzroča težave, kot je vnetje sečil, pri dojenčku pa bi bakterije lahko povzročile celo smrt. Približno 10 do 30 odstotkov nosečnic je pozitivnih na streptokok skupine B. Zdravljenje je preprosto: med porodom boš prejemala antibiotik, s čimer boš znatno zmanjšala možnost prenosa bakterije na otroka.

Če si noseča z dvojčki ali imaš težave, ki jim pripisujemo visoko tveganje, kot so visok krvni tlak, ledvične ali srčne bolezni, boš morda ta teden morala narediti biofizični profil ploda. Ta kombinacija ultrazvočnega in stresnega testa daje zdravniku precej dobro sliko o tem, kako se dojenček počuti in izključuje potrebo po sproženem porodu.

BioGaia ProTectis Baby kapljice vsebujejo kompleks mikroorganizmov z vitaminom D3 in so primerna in varna izbira za vsakega otroka. D3 vitamin pripomore k absorbciji kalcijevih ionov iz prebavnega trakta. Ti so za otroka izrednega pomena, saj pripomorejo k normalni izgradnji kosti.

Seznam 36. tedna nosečnosti

  • Naroči se na naslednji pregled
  • Naredi plan za začetek porodniškega dopusta 
  • Izberi pediatra, če ga še nisi.

Spletna šola za starše

Si vedela, da 86% staršev ne prejme pravih informacij o porodu in starševstvu?

Tukaj smo zate, da te po korakih, z več kot 17 zdravniki, pripravimo, da boš šla v poporodno sobo mirna in prepričana vase – z našim celostnim programom Šola za starše, kjer se boš naučila vse tehnike za lajšanje bolečine med porodom, kakor skrbeti zase v poporodnem obdobju, vse o dojenju ter negi dojenčka. Strokovna vsebina je na voljo 24/7 – na telefonu, računalniku ali tablici, za obdobje CELEGA LETA!

100% PRIZNAN PROGRAM, ustvarjen v sodelovanju s slovenskimi zdravniki, pripravljen po učnem načrtu uradnih šol za starše z dodano edinstveno in sodobno strokovno vsebino.

Pridobi znanje, ki ga ne boš našla v klasičnih šolah za starše ali na spletu! 


Preberi še:


Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki