Učenje majhnih otrok, da s časom vse bolj poskrbijo sami zase, je odličen način, da dolgoročno pridobite več časa zase in hkrati povečate neodvisnost in samozavest svojih otrok.

Eno od takšnih področij je oblačenje. Zmožnost otroka, da se samostojno obleče, zahteva zapleteno koordinacijo kognitivnih in motoričnih sposobnosti. Poleg koordiniranih gibov rok ali nog je za samostojno oblačenje potrebna tudi natančna uporaba prstov za obvladovanje majhnih predmetov (zadrge, gumbi, zaponke in vezalke). Prav tako morajo otroci razumeti zaporedje oblačenja posamičnih oblačil.

Kathy Walker, svetovalka za izobraževanje otrok, pojasni v kateri starosti lahko pričakujemo, da se bodo otroci oblekli sami: otroci se lahko začnejo sami oblačiti od približno dveh let in pol do treh let. Takrat naj bi bili sposobni obuti nogavico ali pa obleči jakno. Do četrtega ali petega leta starosti lahko pričakujete, da se bodo otroci oblekli povsem sami, morda bodo pomoč potrebovali pri zapenjanju gumbov ali zadrg. Če si vaši najmlajši pri petih letih še ne znajo zavezati vezalk, naj vas to ne skrbi. Strokovnjaki namreč pravijo, da je povsem normalno, da si otroci ne bodo znali zavezati vezalk do približno šestega ali celo sedmega leta starosti.  

Pomembna je tudi strategija učenja. To naj poteka počasi, predvsem pa po korakih. Če želite dvoletnega malčka naučiti obleči spodnje hlače in hlače, se osredotočite le na to. Pomagajte mu, da osvoji najprej oblačenje hlač. Ko mu bo uspelo, bo pridobljena samozavest ključna pri učenju naslednjega koraka. Šele takrat se posvetite oblačenju ostalih oblačil.

Nekaj nasvetov

Walkerjeva poda tudi nekaj koristnih nasvetov, kako najmlajšim olajšati proces učenja oblačenja:

1. Otroci morajo svoja oblačila doseči, zato prilagodite višino predalov, obešalnikov in poličk.
2. Omejite izbiro oblačil. Z omejevanjem števila razpoložljivih oblačil jim pomagate do hitrejše odločitve.
3. Poskrbite, da imajo dovolj časa, da se oblečejo. Še bolj pomembno je, da jih ne nadzirate in jih ne priganjate.
4. Priskrbite oblačila, katere si bodo malčki lažje nadeli: ohlapne hlače z elastičnim pasom, oblačila z velikimi gumbi, majice in spodnje perilo s slikami na sprednji strani (kar bo otroku pomagalo ločiti, kaj je zadaj in kaj spredaj).
5. Če je mogoče, ločite dnevna oblačila in nočna oblačila. Prav tako je zaželjeno, da odstranite sezonska oblačila, ko ta ne pridejo več v poštev.

Pedagogi montessori: Otroci naj se poskusijo obleči sami

Mnogim staršem je lažje in pogosto časovno hitreje, da otroke do drugega ali tretjega leta oblačijo sami. Pa vendar je za razvoj otrok bolje, da poskusijo in se naučijo obleči sami. Zato potrebujejo čas ter potrpežljive starše, ki  bodo razumeli napor, ki ga otroci vlagajo pri tem, ko se skušajo obleči sami. »Ne ponudimo mu pomoči, če nas za to ni prosil. Seveda se temu težko upremo, to je v naši navadi, v naši drži, vendar skozi zavedanje pomembnosti tega, se lahko naučimo kontrolirati te naše notranje vzgibe in poskušamo čim manjkrat posegati v otrokov trud.« zapiše mag. Mojca Košič, pedagoginja montessori, ki se je specializirala za pomoč staršem pri vključevanju principov montessori v vzgojo doma.

Na svojem blogu zapiše še: »Mogoče mu bomo pomagali tako, da bomo hlače pravilno obrnili in mu jih nekako postavili pred njega, tako, da si jih bo lažje oblekel, da bo nogo lažje dal v hlačnico. Na začetku bo morda težko našel luknjo v hlačah in bo pri tem imel veliko težav. Vendar pustite otroku, da to težavo poskuša sam rešiti. Umaknite se in ga od strani opazujte ali pa se zaposlite s čim drugim. Tako se boste uprli želji, da bi mu pomagali. Včasih nam je težko gledati otroka, ko se »muči«. Če ga boste dobro pogledali boste videli zbranost, ko bo to počel in kasneje veliko radost in veselje, ko mu bo uspelo spraviti nogo v hlačnico. Presenečeni boste, koliko tega je vaš otrok sposoben.«

Pomembno je torej, da ste potrpežljivi. Če boste najmlajšim dali čas, ki ga potrebujejo, boste s tem pomagali sebi in tudi njim.

Kako bodo to jesen oblečeni moderni malčki? Preverite pestro ponudbo oblačil za malčke od 24. 8. v Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji.


 

 

 

 

 

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki