Dober spanec je pomemben za dobro počutje tekom dneva. Stres na delovnem mestu in družinske obveznosti sta dva izmed osrednjih motilcev kvalitetnega spanja, na katera praviloma nimamo preveč vpliva. Vseeno pa lahko sami pripomorete k bolj kvalitetnem spanju, predvsem če upoštevate nekaj preprostih pravil.

Topla kopel namesto časa za ekranom

Za dober spanec ne potrebujete več kot 8 ur, odrasel človek načeloma potrebuje vsaj 7 ur spanca dnevno. Priporočljivo je, da hodite spat in vstajate ob približno enakem času vsak dan, tudi med vikendom. Če vam ne uspe zaspati v približno dvajsetih minutah, je smiselno, da vstanete iz postelje ter se skušate sprostiti. Branje knjige je pregovorno pravilo, ki naj bi vas uspavalo, lahko poslušate tudi pomirjujočo glasbo. Skušajte pa se izogniti gledanju televizije ali brskanju po spletu, saj umetna svetloba ekranov na telo ne deluje pomirjujoče. Raje si privoščite toplo kopel. V posteljo se vrnite šele, ko ste prijetno utrujeni.

Ureditev spalnih prostorov in prehranskih navad

Kaj pa sam prostor spalnice? Tudi ta vpliva na kvaliteto vašega spanja. Strokovnjaki priporočajo, da je temperatura vsaj stopinjo ali dve nižja od bivalnih prostorov. Prav tako je pomembno, da spalni prostor povsem zatemnite. Če od zunaj prihajajo moteči zvoki, si omislite čepke za ušesa. Seveda pa je za kvaliteto spanja ključnega pomena ustrezna vzmetnica.

Tudi hrana in pijača, ki jo uživamo zvečer ali popoldan, lahko bistveno vplivata na kvaliteto spanca. Seveda ni priporočljivo, da hodite spat lačni. Prav tako ne polnega želodca in kmalu po večerji. Da je kofein v kavi eden od močnejših motilcev spanja, je splošno znano, a tudi uživanje alkohola, četudi v zmernih količinah, ne vpliva dobro na spalni cikel. Resda se morda po kozarčku vina počutite prijetno utrujeni in zaspani, a uživanje alkohola vpliva tako na dolžino, predvsem pa na kvaliteto spalnega cikla.

Če se niste naspali ponoči, tega ne skušajte popravljati čez dan. Spanje čez dan bo namreč vplivalo na vaš spalni cikel. Če si boste čez dan privoščili popoldanski dremež, naj ta ne bo daljši od 20 ali 30 minut.

Dober spanec mladih staršev

Za tiste z dojenčkom ali pa majhnimi otroki imamo dobro novico, ki za vas sicer morda sploh ne bo nova, vam bo pa prinesla nov pogled. Znanstveniki z ameriške univerze Northwestern in univerzitetnega medicinskega centra Rush so v študiji, opravljeni leta 2017, iskali odgovor na vprašanje, kaj je najboljši recept za dober spanec.

Ugotovili so, da je »smisel v življenju« eden od najpomembnejših dejavnikov, ki pripomorejo k bolj kvalitetnem spancu. Kaj omenjena študija smatra kot smisel? »Gre za idejo, da ima vaše življenje konkreten namen, kar mu daje smisel,« pojasni avtorica študije, nevropsihologinja Arlene Turner. Ker je skrb za vzgojo malčkov eden osrednjih razlogov, ki ga večina ljudi smatra kot »smisel življenja«, lahko zaključimo s sledečo mislijo: zdi se, da je razlog, zaradi katerega je smiselno zjutraj vstati, pogosto tudi razlog, zaradi katerega včasih ne moremo spati.

Vse za udoben in kvaliteten spanec najdete od 17. 9., v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji.


 

 

 

 

 

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki