Ko sem bila prvič noseča, me je med drugim skrbelo tudi to, kaj se bo zgodilo, ko bom otroka pripeljala domov. Smo imeli res vse, kar otrok potrebuje? Je hiša varna za otroka? Nisem imela pojma, kako pripraviti dom na prihod otroka.

Veliko časa sem porabila za razmišljanje o tem, kaj potrebujem v svoji torbi za v porodnišnico in kaj vse bom potrebovala zase, nisem pa razmišljala o tem, kako lahko svoj dom pripravim na to, da bo vse potekalo čim bolj gladko, ko bova z otrokom prišla domov.

1.  Pospravi in očisti dom

Začela bom s precej očitnim nasvetom – če le lahko, celotno stanovanje dobro in temeljito počistite. Po porodu morda ne bo časa za pospravljanje in tudi tvoje telo bo utrujeno. Če se bo za pomoč ponudila še kakšna sorodnica, prijateljica ali prijatelj, reci JA! 🙂

2.  Zamenjaj posteljnino

To se bo seveda izšlo popolno le če veš, kdaj točno bosta z otrokom prišla domov. Sveža posteljnina v tvoji in dojenčkovi postelji bo zelo dobro dela po nekaj nočeh v porodnišnici. Priporočamo, da izberete bombaž, ki diha in se izogibate cenenim postelnjinah. Tudi 100x preprane stare postelnjine so boljše, kakor nove cenene. Vedno preberite sestavo in izbirajte med postelnjinami z ustreznimi certifikati za organski bombaž in brez uporabe kemikalij.

3. Obleke peri z neinvazivnim detergentom 

Pri pranju oblačil že v času nosečnosti, po prihodu dojenčka pa sploh, bodi pozorna, da detergenti ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi. Poišči izdelke s formulo, ki je prijazna otroški koži.

4.  Zaloga zabave za mami

S tem mislim stvari za crkljanje in kratkočasenje (ko ne spiš), kot so npr. prigrizki, pijača, revije. Netflix, laptop, Kindle, itd. Veliko časa po porodu boš preživela z otrokom v eni roki, zato je dobro, da si pripraviš stvari, ki jih lahko primeš in pripraviš le z eno roko. Sama najbolj pripročam dooolge sprehode z vozičkom, telefon in slušalke, ter poslušanje raznih “podcastov”.

5.  Operi otrokove oblekice in odejice

Dobra ideja je, da opereš vse odejice in obleke, ki so namenjene otroku. Ne veš, kakšne kemikalije so bile uporabljene na oblekah in v kakšnem okolju so bila oblekice shranjene. Na tak način boš tudi dobila pregled nad tem, kaj vse že imaš in če kaj še potrebuješ.


Preberi tudi: Seznam stvari za novorojenčka


6.  Odloči se, kje bo otrok spal

Še en precej očiten nasvet, ampak vreden razmisleka. Pogovori se s prijateljicami, kaj je delovalo pri njih in premisli, kaj bo najboljše zate in za tvojo družino. Bo otrok že od prvega dne v svoji sobici? Ali bi raje videla, da bo otrok s teboj v tvoji spalnici? Bo tam v svoji posteljici ali pri tebi?

Ko se bosta odločala na nakup posteljice, je večstranska namembnost pomemben faktor. Super je, če se posteljica lahko prilagodi glede na starost otroka in z njim “raste”.

Če bo doječnek spal pri vama v družinski postelji, obstajajo tudi simpatična gnezdeca, ki so super stvar za tovrstno spanje, kot tudi za spanje dojenčka kjerkoli drugje – prenesete v dnevno sobo, kuhinjo, vzamete s seboj na obiske, …

7. Prostor za dojenje

Če boš dojila, svetujem tudi, da si pripraviš udoben stol za dojenje, ki naj bo v spalnici, če imaš prostor. Ponoči svetujem dojenje v postelji leže, čez dan pa sede na naslonjaču. Če nimaš prostora za večji naslonjač, toplo priporočam uporabo blazine za dojenje. Blazina je odlična podpora pri dojenju, brez podpore je zelo težko dojiti v sede. Mamice kaj hitro občutimo močne bolečine v hrbtu, sploh med lopaticami.

8. Prostor za previjanje

Sama sem močna zagovornica, da se otroka previja in neguje v kopalnici, kjer je voda in kjer je toplo tudi pozimi. Spalnica mora biti relativno hladna, za boljši spanec. Tudi dojenčki veliko boljše spijo v hladnem prostoru. Če imaš v kopalnici prostor, je super previjalna miza, kamor lahko pospraviš plenice, oblekice, brisače in ostale izdelke za nego. Če pa te možnosti nimaš, se prilagodiš glede na prostor, kjer ti najbolj ustreza. Včasih je tudi kuhinja bolj primerna kot spalnica (dostop do vode in ogrevan prostor). V tem primeru svetujem uporabo podlog za previjanje z akrilnim premazom, ki ne prepušča tekočin. Imela sem jo pri obeh otrocih in ravnokar podarila prijateljici. Te podloge so zelo trpežne in jih boš imela sigurno za več otrok.


Preberi tudi: 5 obveznih pripomočkov za prvo pomoč dojenčka


9.  Pripravi zamrznjene obroke

Priporočam ti, da si pripraviš nekaj zamrznjenih obrokov, preden bo doma še novorojenček. Veliko ljudi je takih (npr. enolončnice, testenine), ki jih lahko enostavno pripraviš naenkrat v večjih količinah in jih potem v manjših količinah zamrzneš. Ne pozabi napisati na embalažo, kaj točno se skriva v njej! Saj veš, poporodna pozabljivost … 🙂

10. Kupi igračo za prvorojenca (ali ostale otroke)

Obvezno! Sploh prvorojenci se bodo ob prihodu novorojenčka počutili zamenjano in bodo potrebovali še toliko več pozornosti. Še toliko bolj, če so še malčki. Prinesi mu igračko v imenu novorojenčka 😉

Veliko crkljanja želimo in SREČNO! <3


Avtor: Danaja Oblak, Ustanoviteljica

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki