Biti ženska je pravzaprav čudež. Težko je opisati vse, kar telo ženske lahko naredi. Lahko vzgaja, hrani in zaščiti novo življenje, kar je nekaj resnično čudovitega. A vseeno se kdaj zgodi, da se to novo življenje konča predčasno. Spontani splav je ena od najbolj bolečih in težkih izkušenj, ki jih lahko doživi ženska. Pomembno je razumeti, da ni nujno, da ste storili kaj narobe ali da bi lahko preprečili takšno izgubo. Spontani splav je v večini primerov posledica naravnih dogodkov, ki so izven našega nadzora. V tem članku se bomo osredotočili na razloge za spontani splav, njegove oblike, kako pogost je po svetu in kako hitro po izgubi nosečnosti lahko ženska ponovno zanosi.

Kako pogosto pride do splava?

Spontani splav je dokaj pogost pojav, ki se lahko zgodi ženskam v katerem koli starostnem obdobju. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se približno 10 do 20 odstotkov vseh prepoznanih nosečnosti konča s spontanim splavom. To pomeni, da se pri vsaki deseti do peti ženski, ki zanosi, zgodi spontani splav.

Vendar je pomembno poudariti, da je ta statistika verjetno podcenjena. Mnogo spontanih splavov se zgodi v zelo zgodnji fazi nosečnosti, preden ženska sploh ve, da je noseča, in jih je zato težko dokumentirati. Nekatere ocene kažejo, da bi lahko dejansko število spontanih splavov bilo lahko tudi do 50 odstotkov vseh nosečnosti.

Poleg tega se tveganje za spontani splav povečuje z leti. Po 35. letu starosti se tveganje za spontani splav poveča na približno 20 odstotkov, po 40. letu pa na približno 40 odstotkov.

Ob upoštevanju teh dejavnikov bi lahko rekli, da ima skoraj vsaka ženska, ki zanosi, neko tveganje za spontani splav. Kljub temu pa je pomembno poudariti, da večina nosečnosti poteka brez težav in se konča z rojstvom zdravega otroka.

Zakaj pride do spontanega splava?

Najpogostejši razlog za spontani splav je genetska napaka pri zarodku. Približno 50-70% vseh spontanih splavov se zgodi zaradi težav z zarodkovim kromosomskim naborom. To pomeni, da ima zarodek preveč ali premalo kromosomov. Večina teh težav se zgodi naključno in ni povezana z genetiko staršev.

Drugi vzroki za spontani splav vključujejo različne zdravstvene težave pri materi, kot so hormonske motnje, okužbe, težave z maternico ali materničnim vratom, kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen ali visok krvni tlak, in nekatere avtoimunske bolezni. Poleg tega lahko tveganje za spontani splav povečajo določeni dejavniki življenjskega sloga, kot so kajenje, uživanje alkohola, uporaba drog in izpostavljenost strupenim snovem.

Različne oblike spontanega splava

Spontani splav ni vedno enak. Obstajajo različne oblike spontanega splava, ki se lahko razlikujejo glede na čas in potek dogajanja.

  • Neugotovljeni splav (Missed Abortion): V tem primeru zarodek preneha rasti in umre, vendar telo ne izloči tkiva nosečnosti. Ženska morda ne ve, da je prišlo do splava, dokler ne opravi ultrazvočnega pregleda.
  • Nepopolni splav: Pri nepopolnem splavu nekaj, vendar ne vse tkivo nosečnosti, zapusti maternico. Ženska običajno čuti bolečine in krvavitve.
  • Popolni splav: To se zgodi, ko telo izloči vse tkivo nosečnosti. Bolečine in krvavitve se običajno zmanjšajo po tem dogodku.
  • Splav zaradi zastoja rasti (Blighted Ovum): V tem primeru jajčece oplodi, vendar se zarodek ne razvije. Namesto tega se razvije le posteljica.

Pogostost spontanega splava v svetu

Spontani splav je precej pogost. Po ocenah izgubi nosečnost zaradi spontanega splava med 10 in 20 odstotkov žensk, ki vedo, da so noseče. Verjetno je število dejanskih splavov še večje, saj se veliko splavov zgodi zgodaj v nosečnosti, preden ženska sploh ve, da je noseča.

Ponovna nosečnost po splavu

Kako hitro po splavu lahko ženska ponovno zanosi, je odvisno od posamezne ženske in njenega zdravstvenega stanja. V nekaterih primerih je mogoče ponovno zanositi že v prvem menstrualnem ciklusu po splavu.

Vendar pa je priporočljivo počakati na vsaj en normalen menstrualni ciklus pred zanositvijo, da se telo lahko popolnoma opomore. Prav tako je pomembno, da se ženska in njen partner počutita pripravljena na novo nosečnost, tudi čustveno. Splav je težka izkušnja, ki lahko povzroči močna čustva, kot so žalost, jeza, krivda in strah. Pomembno je, da si dovolite čas za žalovanje in obdelavo teh čustev.

Spontani splav je težka in boleča izkušnja, a pomembno je vedeti, da niste sami. Mnoge ženske so šle skozi to in mnoge ženske bodo šle skozi to v prihodnosti. Ni vaša krivda in ničesar ne bi mogli storiti drugače, da bi to preprečili. Dovolite si čas za zdravljenje, tako telesno kot čustveno, in vedite, da imate podporo okoli sebe, ko jo potrebujete. Zdravnik vam lahko pomaga pri odločitvah o vašem zdravju in prihodnji nosečnosti, svetovalec ali skupina za podporo pa vam lahko pomagata pri obdelavi čustev in izkušenj. Ne pozabite, da ste močna, čudovita ženska, ki je sposobna premagati to težko preizkušnjo. 🌸

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki