Neutolažljiv jok, pačenje otroka, krčenje nogic so eni od simptomov, ki nakazujejo na to, da ima otrok krče.

Sama sem se s tem srečala prvič, ko je bila deklica stara dober teden dni. Prišli sva iz porodnišnice, se skupaj navadili na novo okolje, po nekaj dneh pa nenaden, glasen in neutolažljiv jok. Jok se je pojavljal vsak dan, pretežno v popoldansko-večernem času in trajal od ene ure do nekaj ur. Ob tem je deklica v obraz pobledela oz. postala rdeča, nogice je sunkovito krčila in stegovala, dlani pa je stiskala v pest. Slišni so bili tudi vetrovi, pleničke pa ob tem ni napolnila z blatom.

Vedela sem, da gre za krče, ki se pogosto pojavljajo pri dojenih in nedojenih novorojenčkih, do 3 meseca starosti pa običajno izvenijo. Naj bi bili posledica nerazvitega črevesja, lahko pa se pojavijo zaradi goltanja zraka med hranjenjem ali samega napenjanja.

Nisem vedela kaj naj storim. Deklici sem želela pomagati, zato sem začela z raziskovanjem. Prebrala sem nekaj strokovnih člankov in izkušenj mamic nato pa preizkusila nekaj zapisanih nasvetov, ki jih bom predstavila v nadaljevanju.

Dojenček naj podre kupček

Številni pediatri svetujejo, naj dojenčka med hranjenjem večkrat dvignemo, da lahko podre kupček in tako preprečimo nabiranje zraku v njegovem trebuščku.

Sama sem se lotila podiranja kupčka že med samim hranjenjem, saj deklica včasih zelo hitro je in ob tem dela velike požirke, včasih pa ji mleko celo teče iz kotičkov ust. S tem poskušam preprečiti goltanje večjih količin zraka, ki bi lahko povzročili napenjanje. Po hranjenju pa jo še nekaj časa držim v pokončnem položaju s podprto glavico.

Pestovanje in/ali kengurujčkanje dojenčka

Svetuje se, da se ob pričetku joka dojenčka dvigne, privije k sebi ter se ga nežno ziba. Bitje maminega srca in njena toplina naj bi poskrbela, da se dojenček pomiri. Če to ne uspe, se svetuje vožnjo v vozičku ali avtomobilu.

Sama prakticiram pestovanje tako, da deklica v mojem naročju počiva s trebuščkom navzdol, ob tem pa ji nežno masiram trebušček. Pomaga ji tudi kengurujčkanje, stik s kožo na kožo, ob čemer se pomiri in zaspi. Če se zaradi krčev prebudi, jo nežno božam po hrbtu in zaspi nazaj.

Uporaba vetrovnih kapljic

Svetuje se uporaba kapljic do 3x dnevno, najbolje pred obrokom. Lahko se zaužijejo samostojno ali razredčene s čajem ali vodo. Količina kapljic ob enkratnem odmerku pa je odvisna od vrste kapljic.

Sama sem se po posvetu s patronažno sestro odločila za vetrovne kapljice iz Koroških lekarn. Le te vsebujejo eterično olje kumine, komarčka, janeža in poprove mete v sirupu. Doziram jih ob pojavu krčev tako, da 10 kapljic nakapam na žličko in ponudim deklici. Kar ostane na žlički pomažem z dudo in ji jo ponudim. Neizmerno sem vesela, ker kapljice v večini primerov pomagajo deklici in ji olajšajo hude bolečine.


Nosečkin nasvet:
Omenjene vetrovne kapljice vsebujejo sladkor. Če dojenčku ne želiš dodajati sladkorja, lahko poskusiš s probiotičnimi kapljicami BioGaia, ki so bazirane na oljni osnovi, brez sladkorja. So nevtralnega okusa in ne vsebujejo alergenov.
BioGaia kapljice lahko kupiš tu > 


Poleg zgoraj naštetih nasvetov se v prehrani izogibam živil, ki povzročajo napenjanje in kolike. Sem sodijo: citrusi, stročnice, močno začinjena hrana, kislo zelje in repa in razne solate. Izogibala naj bi se tudi čokoladi, ki se ji težko uprem in si jo vseeno kdaj privoščim kak košček.

Deklica je stara mesec dni in ima olajšane trebušne krče. Žal ji krčev ne morem preprečiti ali v celoti omiliti, sem pa vesela, da sem našla načine, ki ji vsaj malo pomagajo. Ne vem komu je bilo na začetku huje. Njej, ki se je zvijala od bolečin ali meni, ki sem jo lahko le nemočno gledala in od skrbi jokala skupaj z njo.

Vsem mamicam, ki se srečujete oz. če se boste srečale s kolikami, želim, da najdete način, ki bo pomagal vašemu dojenčku. Obenem pa upam, da bo kateri v pomoč prav moj zapis.

Vsebino omogoča podjetje Ewopharma d.o.o.


Avtor: Sabina Vozel, sabincax.wordpress.com

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki