Laktoza je sladkor, ki ga naravno najdemo v mleku in mlečnih izdelkih ter živilih s sestavinami, kot sta mleko ali sirotka. Da bi telo uporabilo laktozo, jo mora razgraditi z encimom, imenovanim laktaza. Laktozna intoleranca je stanje, ki se pojavi, ko oseba ne proizvede dovolj laktaze za razgradnjo laktoze v hrani.

Simptomi intolerance za laktozo vključujejo:

 • Krči v trebuhu
 • Napenjanje
 • Vetrovi
 • Driska

Ti simptomi se lahko pojavijo kmalu po zaužitju hrane, ki vsebuje laktozo, včasih pa šele čez nekaj ur. To je zato, ker se ljudje razlikujejo glede količine laktoze, ki jo lahko prenašajo.

Ko se mlečni izdelki zaradi intolerance na laktozo izločijo iz prehrane, se izloči pomemben vir kalcija ter drugih vitaminov in mineralov. Zaradi tega bo moral vaš otrok dobiti kalcij iz drugih virov ali pa bo morda moral jemati dodatek kalcija. Pred dajanjem kakršnih koli dodatkov se posvetujte z otrokovim zdravnikom ali dietetikom. Količina kalcija, ki jo potrebuje otrok, je odvisna od njegove velikosti in starosti.

Izogibanje laktozi

Obstaja veliko različnih besed, ki se uporabljajo za opisovanje različnih oblik laktoze. Berite oznake na živilih in se izogibajte živilom s katero koli od naslednjih sestavin:

 • Mleko
 • Posneto mleko v prahu
 • Trdne snovi posnetega mleka
 • Laktoza
 • Sirotka
 • Kazeinat
 • Skuta

Branje oznak na živilih/hranilnih vrednostih je zelo pomembna navada, ki jo morate pridobiti, ko iščete živila, ki ne vsebujejo laktoze. Laktoza je lahko v številnih “skritih” oblikah in celo izdelki, za katere se zdi, da ne vsebujejo mleka, imajo lahko dejansko mlečni izdelek kot sestavino.

Kakšno hrano izbiram pri otroku z laktozno intoleranco

Hranjenje otroka, ki ne prenaša laktoze, zahteva skrbno načrtovanje. Upoštevati morate nekaj stvari, da mu zagotovite vso prehrano, ki jo potrebuje za dobro rast.

Če vaš dojenček ne prenaša laktoze, to pomeni, da ima težave s prebavljanjem laktoze, ki je naravni sladkor v mleku. Laktozna intoleranca je pri dojenčkih redka, če pa se pojavi, je običajno začasna. Laktozna intoleranca je pogostejša pri starejših otrocih ali mladostnikih, ko telo preneha proizvajati encim laktazo, potreben za razgradnjo laktoze.

Vaš dojenček ima morda intoleranco za laktozo, če je sluznica njegovega črevesja poškodovana. To se običajno zgodi po napadu gastroenteritisa (trebušne gripe), zlasti če ga povzroči virusna okužba. Najverjetneje boste opazili, da se vaš dojenček počuti nelagodno, z napihnjenostjo ali klokotanjem v želodcu in z redkim blatom.

Če je laktozna intoleranca posledica trebušne gripe, bo ob pravilni prehrani izzvenela sama od sebe v dveh do štirih tednih. Do takrat si črevesje opomore in ponovno začne razgrajevati laktozo.

Če dojite, je najbolje, da s tem nadaljujete. Ne samo, da je materino mleko najboljša hrana za vašega otroka, pomaga tudi pri zdravljenju otrokovega črevesja. Vendar obvestite pediatra, če vaš otrok po dojenju kaže kakršne koli negativne simptome.

Morda vam bo zdravnik morda svetoval, da za kratek čas preidete na formulo brez laktoze, dokler dojenček ne premaga intolerance za laktozo, če se hranite s formulo.

Če ste svojega dojenčka že začeli uvajati v gosno hrano, lahko začasno zmanjšate mlečne izdelke (vendar ne materinega mleka).

Ljudje, ki ne prenašajo laktoze, lahko pogosto prenesejo majhne količine mlečnih izdelkov, če jih uživajo z drugimi živili. Zdravniki običajno priporočajo tudi dodajanje skute ali jogurta, ker je laktoza v teh izdelkih fermentirana in jo ljudje z intoleranco na laktozo lažje prebavijo. Tako lahko svojemu malčku pripravite prijeten nesladkan navaden ali sadni jogurt ali navaden pinjenec.


Če je vaš otrok starejši in so testi potrdili, da ne prenaša laktoze, boste morali narediti nekaj sprememb v prehrani:


Mlečni izdelki brez laktoze so sedaj na voljo tudi v številnih trgovinah z živili. Vsebujejo vsa hranila običajnih mlečnih izdelkov brez laktoze. Vendar se prepričajte, da imate dovoljenje zdravnika, saj so nekatera nemlečna mleka in izdelki primerni samo za določene starostne skupine.

Če ugotovite, da morate med rastjo vašega otroka odstraniti mlečne izdelke iz otrokove prehrane, se boste želeli prepričati, ali ima druge vire kalcija, ki pomaga pri rasti kosti in zob.

Vključiti boste morali tudi nemlečne vire živil, bogatih s kalcijem:

 • listnato zelenjavo, kot so špinača, kodrolistnati ohrovt
 • sadje, kot so pomaranče in fige
 • v prahu ali drobno sesekljano suho sadje, semena in oreščki, kot so mandlji
 • proso
 • soja in sojini izdelki, kot sta tofu in sojino mleko
 • ribe, kot so losos in sardele
 • sezamovi izdelki
 • obogateni kruh, moka in žita

Upoštevajte, da vitamin D pomaga telesu pri absorpciji kalcija, zato poskrbite, da vaš otrok dobi priporočeni odmerek vitamina D. Vaš zdravnik vam bo to lahko določil.

Vendar se pred kakršnimi koli spremembami otrokove prehrane vedno posvetujte z zdravnikom in dietetikom. Lahko vam pomagajo bolje načrtovati.

Če ugotovite, da je otroku težko zagotoviti ustrezno in bogato prehrano, brez mlečnih izdelkov, se pogovorite s pediatrom za pomoč. Odločil se bo, ali bi vašemu otroku koristilo jemanje dodatkov.

Po potrebi vam lahko zdravnik priporoči tudi dodatke, ki vsebujejo encim laktazo. Dodatek je treba zaužiti s prvim ugrizom mlečnega izdelka, ki vsebuje laktozo. Pomaga pri prebavi laktoze in lajša nelagodje pri tistih, ki imajo intoleranco za laktozo.

Pomembno: Poleg branja oznak na živil je pomembno, da za otroka z laktozno intoleranco, ki ima že tako občutljivo črevesje, izbirate čimbolj čista in polnovredna živila, ekološko pridelana in lokalna.

V Lidlu lahko odkrivaš veganske, vegetarijanske ali bio in eko  ideje. Izbire ne manjka niti za tiste, ki želijo brezskrbno uživati v hrani brez laktoze ali glutena ter tiste, ki bi si v svoj obrok želeli vnesti več proteinov

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki