Z največjim veseljem predstavljam prvi podkast v seriji podkastov za staršev, ki je pripravljen v sodelovanju z medijem Siol.net.

Današnji gostji sta Nina Štajner in Mateja Katja Vrtovec Jerančič, ki delujeta pod imenom NIŠA arhitektura. Kot arhitektki združujeta kvalitetno tlorisno zasnovo z različnimi estetskimi slogi, od minimalizma do eklektičnega maksimalizma, pri čemer posebno pozornost namenjata optimalni razporeditvi prostorov, opreme in naravne svetlobe. Danes se bomo pogovarjali o oblikovanju in opremljanju otroških sobic.

Urejanje otroške sobice je pomemben korak za bodoče starše. Slovenski starši se lotevajo opremljanja na različne načine: nekateri sobico opremijo že pred rojstvom otroka, drugi pa postopoma. Velikost projekta in izbira pravega časa za opremljanje sta ključna, saj se lahko proces, zlasti pri večjih posegih, lahko zavleče.

Voditeljica Danaja Oblak je ustanoviteljica največjega slovenskega medija za nosečnice in mamice Nosečka, ter najbolj priljubljene spletne Šola za starše, ki je pripravljena v sodelovanju s slovenskimi zdravniki in za ogled brezplačna.

Nujno potrebno pohištvo v prvem letu

V prvem letu otrokovega življenja je nujno imeti posteljico, previjalno mizo, in nekaj prostora za shranjevanje otroške opreme. Posteljica mora biti varna, vzmetnica kakovostna in prilagojena velikosti in potrebam dojenčka, prav tako pa mora biti dovolj udobna, da zagotavlja miren spanec.

Izbor posteljice in zibelke

Pri izbiri posteljice je pomembno, da je varna in da lahko “raste” z otrokom. Prilagodljive posteljice, ki se lahko transformirajo v malčkovo posteljo, so dolgoročno gledano praktična izbira. Zibelke so priljubljene v prvih mesecih zaradi njihove priročnosti in možnosti nihanja, ki pomaga uspavati dojenčka, vendar je treba upoštevati, da jih dojenček hitro prerase.

Barve in materiali

Slovenski starši pogosto izbirajo nevtralne barve za otroško sobo, kot so bež in siva, ki ustvarjajo pomirjujoče okolje in so enostavne za kombiniranje z drugimi barvami. Pri izbiri materialov je ključno, da so ti neškodljivi in prijazni do otroka. Materiali morajo biti enostavni za čiščenje in vzdrževanje, hkrati pa varni za otroške roke in usta.

Svetloba in izbira luči

Svetloba in barve igrajo ključno vlogo pri ustvarjanju prijetnega in spodbudnega okolja v otroški sobici. Naravna svetloba je najboljša izbira, saj ne le osvetli prostor, ampak tudi pozitivno vpliva na razpoloženje in zdravje otroka. Pri umetni osvetlitvi je pomembno, da izberemo mehke, nebleščeče svetilke, ki ne bodo moteče za otrokove oči, še posebej med večernimi in nočnimi rutinami. Uporaba zatemnitvenih zaves ali rolet lahko pomaga uravnavati količino naravne svetlobe v sobi, kar je še posebej koristno med dnevnimi počitki. Kombiniranje več manjših luči lahko prav tako ustvari mehkejšo in bolj raznoliko osvetlitev, ki omogoča igro senci in svetlobo, hkrati pa dodaja dinamičnost in toplino prostoru.

Večnamenska uporaba sobe

Otroška soba mora biti prilagojena različnim aktivnostim – spanju, igranju in kasneje tudi učenju. Ustvarjalno razporeditev pohištva lahko omogoča vse te aktivnosti brez večjih posegov. Prostor za igranje je mogoče ločiti z uporabo preprog ali pregrad. Posebej priljubljena je tudi oblika pohištva v obliki hiške, ki dodaja igriv element in spodbuja otrokovo domišljijo.

Postavitev pohištva in shranjevanje

Varnost in funkcionalnost sta ključna pri postavitvi pohištva. Poskrbite, da so vsi elementi stabilni in ne predstavljajo nevarnosti za otroka. Za shranjevanje igrač in šolskih potrebščin uporabite zabojnike, police in predale, ki omogočajo enostaven dostop in lažjo organizacijo, ter učenje otroka, da pospravi sam.

Prilagajanje sobe skozi čas

Ko otroci rastejo, se spreminjajo tudi njihove potrebe, kar pomeni, da se mora spreminjati tudi njihova soba. V začetnih mesecih in letih se osredotočamo predvsem na varnost in udobje, kasneje pa v prostor vnašamo elemente, ki spodbujajo otrokovo samostojnost in ustvarjalnost. Prilagodljivo pohištvo, kot so postelje, ki se lahko prilagodijo otrokovi rasti, in mize s prilagodljivo višino, so odlična dolgoročna naložba. 

Prav tako je pomembno, da so prostori za shranjevanje igrač in šolskih potrebščin dostopni otroku, tako da se lahko nauči samostojno pospravljati in organizirati svoje stvari. 

Barvne sheme se lahko sčasoma spreminjajo, da odražajo otrokove trenutne želje in zanimanja, ne pozabimo pa tudi na dodajanje interaktivnih elementov, kot so tablice za risanje ali magnetne plošče, ki spodbujajo učenje in igro.

Trenutni trendi v oblikovanju otroških sobic

Trenutno so v oblikovanju otroških sobic priljubljene naravne teme, ki ustvarjajo umirjeno in spodbudno okolje za rast. Tematske sobice, kot so džungla, vesolje ali podvodni svet, so med starši in otroki izjemno priljubljene, saj spodbujajo domišljijo in ponujajo obilo vizualnih stimulacij. Poleg tematskih sob so v modi tudi multifunkcionalni prostori, ki se lahko uporabljajo za igranje, učenje in počitek. 

Trendi poudarjajo tudi trajnost, zato so vse bolj priljubljeni materiali, ki so prijazni do okolja in zdravja, kot so organski bombaž, naravni les in netoksične barve. Tehnologija prav tako najde svoje mesto v modernih otroških sobah, od pametnih luči, ki se prilagajajo času dneva, do interaktivnih učnih orodij, ki spodbujajo otrokovo radovednost in željo po učenju.

Na koncu bi staršem, ki pričakujejo otroka ali načrtujejo prenovo otroške sobice, svetovali, da pri vsem tem ne pozabijo na svoj lasten okus in udobje. Otroška soba naj bo prostor, ki odraža toplino in ljubezen družine, hkrati pa naj bo prilagodljiv, da se lahko razvija in raste skupaj z otrokom. Ne bojte se eksperimentirati z barvami in temami, vendar vedno upoštevajte varnost in funkcionalnost. 

Najpomembneje je, da ustvarite prostor, kjer se bo vaš otrok počutil varno, ljubljeno in spodbujeno k raziskovanju sveta okoli sebe. In ne pozabite, da najboljše ideje pogosto prihajajo skupaj z rastjo vašega otroka, zato bodite odprti za spremembe in prilagoditve, ki bodo ustrezale vaši družini skozi različne faze otrokovega odraščanja.

Celoten podkast si lahko ogledate na Siol.net >

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki