Čestitke, si v zadnjem tednu prvega trimestra! Ne samo, da se boš začela počutiti bolje, saj se hormoni umirjajo, predvsem je sedaj za tabo že tretjina nosečnosti! V 13. tednu nosečnosti ima tvoj plod že glasilke, zobe in celo prstne odtise.

V tem času večino bodočih staršev že deli z drugimi veselo novico, da se jima bo pridružil dojenček, a seveda ne obstaja pravilo, kdaj je to najbolje storiti. Nekateri se za to odločijo po nuhalni svetlini, ki je okrog 12. ali 13. tedna, drugi,ko se začne kazati trebušček, kar je vsaj v prvi nosečnosti malce kasneje. Odločitev je povsem na vama.

Velikost ploda v 13. tednu

Pri 13. tednih je tvoj bodoči dojenček velik kot limona – povprečna velikost v tem času je 7,4 cm in teža 23 gramov. Telo postaja tudi bolj proporcionalno, saj njegova glava sedaj zavzema tretjino dolžino (ne več polovice). 

Trenutno si v tretjem mesecu nosečnosti.

Nosečniški simptomi 13. tedna

Opazila boš, da se pri 13. tednu simptomi malce spremenijo. Sedaj lahko že opravljaš vsakodnevne dejavnosti brez pogostejših in hujših slabosti ali utrujenosti. Med simptomi so predvsem:

  • Bolj vidne žile (zaradi večjega pretoka krvi),
  • Povečan libido,
  • Več energije in splošno boljše počutje.

Če pričakuješ dvojčke, te morda še vedno pestijo slabosti in utrujenost. To pa zato, ker telo mamice, ki nosi dvojčka, vsebuje več nosečniškega hormona hCG. Če je bruhanje intenzivno in pogosto, se pogovori z zdravnikom, predvsem pa se kljub slabemu počutju potrudi piti zadostne količine vode, prehrano pa razdeli v več manjših obrokov dnevno. 

Nosečniški trebušček 13. tedna

Tvoja maternica je do sedaj že precej zrastla in je že nad višino medenice, kar pomeni, da se ti trebušček začenja poznati. Končno, kajne? Počasi ti bodo tujci na avtobusu začenjali odstopiti stol. 

Pričakuj, da bo v prihodnjih tednih trebušček vidno zrasel, saj se pri 13. tednu navadno prične dvigovati telesna teža. Zdravnik ti bo priporočal počasno in enakomerne pridobivanje teže. Načeloma velja priporočilo, da v prvem trimesečju (do 13. tedna) pridobiš do največ dva kilograma. 

Ultrazvok 13. tedna nosečnosti

Pri 13. tednih ultrazvok že lahko določi spol ploda, a ker tega še ni možno napovedati z gotovostjo, zdravnik najverjetneje ne bo želel “ugibati”. Točnejšo informacijo o spolu ti bo dal na pregledu v 20. tednu, ko imaš “morfologijo”- podrobnejši pregled posameznih delov telesa. Če te spol zelo zanima, se lahko tudi odločiš za krvne teste, ki ti med drugim da tudi to informacijo. O tovrstnih testih se pogovori z zdravnico, do takrat pa si preberi zanimive načine, ki vama lahko pomagajo pri ugibanju spola. 

Seznam 13. tedna nosečnosti

  • Za nosečnost povej svojemu šefu,
  • Začni razmišljati katerije najbližji vrtec v vajini bližini,
  • Če imaš že kakšnega otroka,  se začnita pogovarjati o prihodu  dojenčka in njegovi ali njeni vlogi starejšega bratca oziroma sestrice.

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki