Zatem, ko se je rodila moja hčerkica, sem v šoku strmela v svoj trebušček, ki je bil še zmeraj štrleč in še zmeraj velik in jokala, ko me je dva tedna po porodu nek moški vprašal, kdaj imam rok. Takrat sem kar pogosto jokala – ob gledanju novic, ob gledanju reklam, po eni napačni besedi sojega moža. Svoje dni sem preživela doma in si želela, da bi vse prespala. Prijateljem sem lagala, da sem v redu. Bila sem izčrpana, tečna, polna hormonov in počutila sem se ujeto v lastni hiši. Spraševala sem se, če sem bom sploh še kdaj počutila normalno. Seveda sem pričakovala, da bodo prvi tedni z novorojenčkom težki, vendar si nisem predstavljala, da bodo tako težki.

Vrtiš se v začaranem krogu.

Pred porodom te vsi svarijo, da dolgo časa ne boš več dobro spala in to je resnica. V prvih tednih novorojenček jé približno vsake dve uri – ponoči in podnevi. V trenutku, ko boš v eni noči že tretjič skoraj zadremala, se bo zbudil in zraven še tebe. Spet. Predstavljaj si, da pet tednov vsake dve uri zvoni budilka. Ni zabavno.

Nenaspana si.

Temu se ne moreš izogniti. In ne gre za tiste vrste nenaspanost, ki si jo občutila po občasnem ponočevanju. Gre za občutek stalne nenaspanosti, ki lahko povzroči glavobole, depresijo, živčnost, težave s spominom in zmedenost.

Kako lahko shajaš? Nasvet, ki si ga slišala že stokrat, drži. Spi, kadarkoli lahko! Pozabi na osem polnih ur, spala boš po delčkih, ki se bojo v tvojem dnevu nabirali in naredili spremembo v tvojem počutju. Srečno!

Hormoni.

Tisti mini živčni zlom, ki si ga doživela ob iskanju popolnega vozička, se ne more primerjati s tem, kar boš še doživela. Nivo progesterona bo dramatično padel po iztisu posteljice in nove mamice imajo zelo nizko hormonsko ravnovesje, kar lahko vodi do poporodne žalosti (to se zgodi približni 80 procentom žensk). To, v kombinaciji z nenaspanostjo, ne prinese nič dobrega.

Počutiš se samo.

Čustvena podpora ti bo pomagala. Poišči mamice, ki so to že doživele. Če ne moreš iz hiše (kdo pa lahko, z novorojenčkom?) poišči mamice na različnih forumih in skupinah na internetu (Nosečka forum vsebuje veliko članic, ki so to že izkusile). Pomagalo ti bo, ko se boš pogovarjala z ženskami, ki te razumejo.

Začetnica si.

Za veliko novopečenih mamic je hranjenje otroka in skrb zanj nekaj, kar prinaša ogromno stresa in skrbi. A delam vse prav? A je bolje, da dojim ali hranim po steklenički? A moj dojenček dovolj lula? A še zmeraj diha? Ogromno vprašanj te žre in skrbi.

Poskusi se manj obremenjevati s podrobnostmi. Osredotoči se na tisto, kar je res pomembno – hranjenje – otroka in sebe! Ne pričakuj preveč in vedi, da imaš v prvih tednih le 3 osnovne naloge – nahrani otroka, sebe in vsake toliko časa oba tudi umij.

Dojenje je lahko težko.

Morda ni tako lahko, kot si pričakovala. Pri dojenju lahko izkusiš vrsto težav – bolečino, pomanjkanje mleka, težave s sesanjem. Dojenje je v družbi ponavadi prikazano kot nekaj samoumevnega in enostavnega, resnica pa ni zmeraj taka. Če imaš težave, si lahko pomagaš tudi z zeliščnimi čaji.


Preberi tudi: Kako pravilno skrbiš za intimno nego


Ne izgledaš, tako kot prej.

Veliko žensk šokira, ko vidijo, da po porodu še zmeraj izgledajo noseče. Po porodu izgledaš, kot da bi bila približno v sedmem mesecu nosečnosti in večina žensk ne skoči nazaj v svojo staro formo v le nekaj tednih po porodu. Potreben je čas. Ne kritiziraj se naskrivaj in ne kritiziraj se naglas – spoštuj se in pomisli na to izjemno stvar, ki jo je ustvarilo tvoje telo! Bodi pozitivna in vedi, da tvoje telo ne bo ostalo tako za zmeraj. Poišči aktivnosti, v katerih boš uživala in odvečna teža bo izginila sčasoma.

Vse te boli.

Po porodu bo seveda prišlo do različnih sprememb v telesu; zatekanje, hemoroidi, morda boš imela šive. Zdelo se ti bo, da se nikoli veš ne boš počutila normalno, vendar ne skrbi, tudi ti občutki bodo kmalu izginili. Poskrbi le, da boš dovolj počivala in jedla in imela možnost okrevanja. Prosi svojega partnerja in družinske člane, da ti pomagajo pri različnih opravilih, če ti bo pretežko. Ne naprezaj se preveč, čeprav si tega želiš.

Dojenčka še ne poznaš dobro.

Kar naenkrat je v tvoji hiši mali neznanček, ki ti je malo podoben, ves čas spi, lula in kaka in se ne zmeni preveč za nič drugega. Neredko se mamice sprašujejo, zakaj še ne čutijo trdne povezanosti z otrokom. Če se tudi ti to sprašuješ, ne skrbi, tudi za to je potreben čas.

Ne boš takoj poplačana za svoj trud.

Dojenčki se začnejo smehljati šele pri enem mesecu in mamice ne bodo takoj dobile potrdila, da delajo nekaj prav. Ampak ne pozabi – dojenčki potrebujejo hrano, toplino in spanje. Poskrbi za te tri stvari, za vse ostalo je potreben čas.

Prvi tedni so nedvomno težki in naporni. Ampak res je, kar pravijo. Hitro bo mimo! Res! Minilo bo preden se boš zavedla in ponosna boš nase, da ti je uspelo in se s polnim srcem spominjala (sploh na najtežje) dni s svojim dojenčkom.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki