Velikokrat slišim, da je fotografiranje novorojenčka pri profesionalnih fotografih (pre)drago. Kot fotografinja vam lahko povem, da je to daleč od resnice, saj je fotografiranje novorojenčka eno od najbolj zahtevnih in napornih družinskih fotografiranj, ki poleg ogromne mere potrpežljivosti zahteva tudi veliko znanja, tako pri samem fotografiranju, kot kasneje pri obdelavi fotografij. Vseeno pa se lahko fotografiranja novorojenčka lotite tudi sami. Za boljše fotografije doma sem pripravila za vas nekaj preprostih nasvetov.

 1. Novorojenčka fotografirajte v poznanih pozah.

Toplo odsvetujem, da novorojenčka poskušate postavljati v poze, kot jih vidite na fotografijah profesionalnih fotografov. Prvi razlog za to je VARNOST. Poze so sicer prilagojene novorojenčkom, vseeno pa je potrebno pri njih upoštevati novorojenčka in njegove sposobnosti. Nekatere so tudi izvedene s podporo novorojenčku, roke pa so kasneje v postprodukciji odstranjene iz fotografij. Zato res toplo odsvetujem kakršne koli tvegane poze, za katere niste prepričani, kako so izvedene. Drugi razlog pa je zelo enostaven: če ne veste ozadja, kako se novorojenčka pozira, vam po vsej verjetnosti ne bo uspelo. Tako bo rezultat kopica zgrešenih fotografij novorojenčka v čudnih položajih. Priporočam, da novorojenčka fotografirate ležečega na hrbtu, ko spi ali je buden.

   

2. Novorojenčka oblecite v naravna oblačila.

Novorojenčki so ponavadi drobceni, zato se v prevelikih oblačilih kar izgubijo. Slečeni pa izgledajo kot majhni pajkci, ker so tako majhni. V oblačilih, ki so jim ravno prav, pa izgledajo prav luštni. Priporočam naravne barve, predvsem belo, odsvetujem žive barve in velike vzorce, ki bi pozornost odvračali stran od vašega novorojenčka.

 

3. Za fotografiranje pripravite umirjeno kuliso.

Lahko samo pospravite kavč ali posteljete zakonsko posteljo. Kopica šare bo na fotografiji odvračala pozornost od bistva, zato se je v kadru izogibajte. Na kavč lahko date odejo ali kakšno drugo pregrinjalo, ki vam je všeč. Tudi pri tem svetujem naravne, umirjene barve, lahko je dekica tudi teksturirana. Spet pa odsvetujem močne barve in vzorce, ker to odvrača pozornost od bistva.

 

4. Uporabite dnevno svetlobo.

Najbolje je, da se fotografiranja lotite podnevi pri dnevni svetlobi. Pri tem izklopite vse umetne vire svetlobe, ki bi se z naravno mešali. Svetujem, da novorojenčka postavite tako, da svetloba pada nanj s smeri njegove glave, ga obrnete k svetlobi pod kotom 45 stopinj ali pa ga postavite neposredno pred vir svetlobe. Ne priporočam uporabe fleša. Otrokovim očem sicer ne škoduje, ob nerodni uporabi pa ustvari ostre sence, s katerimi ne morete poudariti novorojenčkovih nežnih potez.

   

5. Bodite umirjeni in se zabavajte.

V prvih dneh po porodu in v obdobju privajanja na novega družinskega člana ni smiselno, da se obremenjujete z nepotrebnimi skrbmi. Zato se fotografiranja lotite umirjeno in v tempu vas in novorojenčka. Ne hitite. Če pa želite res sproščeno izkušnjo fotografiranja, pa bo najbolje, da še pred svojim predvidenim datumom poroda rezervirate svoj termin pri profesionalnem fotografu, ki se ukvarja s fotografiranjem novorojenčkov.

j


Avtor: Mateja Tamše, www.maminakvadratinpol.si

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki