Atopijski dermatitis je zelo pogosto kožno obolenje pri otrocih in dojenčkih, ki se po nekaterih raziskavah kot težava pojavlja pri 10 do 15 % vseh otrok. Njegovi vzroki še vedno niso v popolnosti pojasnjeni, njegovi najpogostejši znaki pa so pordelost in mehurčki na koži ter srbečica. Kljub temu, da atopijski dermatitis načeloma ni nevarno obolenje, lahko traja več mesecev, pri nekaterih pa se pojavlja skozi celo življenje. Redko se atopijski dermatitis prvič pojavi po puberteti, najpogosteje se njegovi simptomi pojavijo že v prvih mesecih življenja.

Vzroki nastanka atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis (imenujemo ga tudi atopični dermatitis) še vedno nima popolnoma pojasnjenih vzrokov nastanka, brez dvoma pa je njegov pojav povezan z gensko zasnovo. Bolniki z atopijskim dermatitisom imajo zelo pogosto v družini še koga, ki trpi za eno od atopij (seneni nahod, atopični dermatitis, astma).

Sicer pa sta vzroka za nastanek bolezni tudi okvara naravne barierne funkcije kože (koža tako postane bolj občutljiva za draženje od zunaj) ali pa okužba z bakterijo Staphylococcus aureus. Kot dejavnik se čedalje bolj izpostavljata tudi pretirana higiena kože in prehrana.

Pogosto je pri bolniku z atopijskim dermatitisom prisotno vse našteto. Zanimivo je, da se atopijski dermatitis lahko pojavi tudi popolnoma brez nekega jasnega vzroka, po raziskavah sodeč pa naj bi bil povezan tudi s čustvenim stresom.

Potek bolezni in simptomi

Najbolj značilni za atopijski dermatitis so izpuščaji na koži (ekcemi) in močno srbenje, na splošno pa ekstremno suha koža. Pri otrocih do drugega leta se izpuščaji ponavadi pojavljajo na licih, lasišču, zapestjih in zunanjih delih nog in rok. Pri otrocih do okoli 12 let se izpuščaji pojavljajo na pregibih okončin, na obrazu in vratu. Pri odraslih so bolj značilna mesta večji sklepi, pregibi vrat in obraz (tudi predel okoli oči), možno pa je tudi, da se pojavijo zgolj izolirani izpuščaji na rokah.

Pri najmlajših je bolezen lahko zelo huda in se navzven kaže z intenzivnim rdečenjem in rosenjem. V odrasli dobi bolezen preide v kronična vnetja kože s suhimi izpuščaji in luščenjem.

Problem pri atopijskem dermatitisu je “verižnost” v poteku bolezni. Srbenje kot glavni simptom vodi v neučinkovito drgnjenje in praskanje, to pa v širjenje izpuščaja oziroma površinsko poškodbo kože. V najslabšem primeru se zaradi praskanja lahko pojavljajo brazgotine, vnet in poškodovan predel pa je bolj ranljiv tudi za okužbo s prej omenjeno Staphylococcus aureus, ki še dodatno zavira zdravljenje.

Simptomi atopijskega dermatitisa se v zimskem času še poslabšajo, saj se zniža vlaga v zraku ter poviša okoljska onesnaženost.

Zdravljenje atopijskega dermatitisa

Pri zdravljenju atopijskega dermatitisa je potrebno najprej poskrbeti za odpravo dejavnikov, ki lahko bolezen spodbujajo oziroma sprožajo.

Prenehati je potrebno z uporabo dražečih kozmetičnih in drugih proizvodov, ki bi lahko dražili kožo ter jih nadomestiti s tistimi, ki so namenjeni posebej za ljudi z opisanimi težavami. Zelo pomembno je, da bolnik redno in temeljito skrbi za higieno in nego kože s temi, zanje prilagojenimi pripravki.

Laboratorijske analize so v primeru atopijskega dermatitisa pokazale porušeno ravnovesje maščobnih kislin in s tem zmanjšano naravno sposobnost vlaženja kože ter oslabljenost bariernega sistema kože o kateri smo že govorili. Prav zaradi porušene barierne funkcije je za zaščito kože potrebno poskrbeti “umetno” – tudi takrat, znaki bolezni niso izraziti. Higieno je potrebno tako prilagoditi bolezni tudi na predelih, ki na videz niso prizadeti in sicer z uporabo preparatov, ki imajo visoko sposobnost vezave maščob in vlage.

Dnevna nega in higiena

Pri kopanju in tuširanju naj voda ne bo vroča oziroma naj ne presega 32°C, čas umivanja pa naj bo krajši od 10 minut. Pri umivanju mora bolnik uporabljati nedražeče preparate, najbolje brez mila, saj kože ne dražijo. Po umivanju je kožo potrebno osušiti s pivnanjem , nikakor pa ne z drgnenjem. Na splošno naj se bolniki z atopijskim dermatitisom ne bi izpostavljali vodi prepogosto, saj se s tem izplavlja vlažilne gradnike.

Po umivanju, pa tudi sicer čez dan, je priporočljiva uporaba hidratantne kreme, prilagojene za lajšanje težav z atopijskim dermatitisom. Te kreme vlažijo, zmanjšujejo razpokanost, omejujejo ekceme ter obnavljajo in ščitijo kožo, predvsem pa lahko z redno uporabo omejijo potrebo po uporabi kortikosteroidnih krem.

Ustrezni pripravki in učinkovine

Poznamo kar nekaj učinkovitih snovi za boj proti atopijskemu dermatitisu, ki jih vsebuje tudi čedalje več kozmetičnih preparatov.

  • Hipoklorova kislina (HOCl), ki je znana po močni antimikrobni učinkovitosti (od 7 meseca dalje)
  • Urea v koncentraciji od 3 do 10 % (zaradi možnosti draženja priporočljivo šele po 5. letu)
  • Cinkovi pripravki, saj cink pomaga pri presnovi maščobnih kislin.

Koristno je tudi dodajanje esencialnih maščobnih kislin v prehrano, ki se s pomočjo linolenske kisline (vsebujejo jo na primer svetlinovo, boragino, avokadovo in konoplino olje) vgrajujejo v celične membrane.

Zdravljenje akutnih oblik dermatitisa pa poteka na z lokalnimi kortikosteroidi, v novejšem času pa so dostopna tudi lokalna protivnetna zdravila brez vsebnosti kortikosteridov.

Pomen prehrane in vsakodnevnih navad in omejitve pršic v okolju

Po izsledkih raziskav naj bi na razvoj atopijskega dermatitisa vplivala tudi prehrana, med drugim predvsem mlečne beljakovine in jajca ter nekatera druga živila, pri katerih je nekoliko višja verjetnost alergije (nekateri oreški, jagode, stročnice, …). Značilna je tudi občutljivost na čisto volno pa tudi na druge alergene snovi, ki prihajajo v stik s kožo ali pa se jih lahko vdihne (npr. pršice in prah). Nenazadnje na bolezen vplivajo tudi stvari, na katere se morda mnogokrat pri zdravljenju spregleda, na primer vpliv uporabe agresivnih pralnih praškov ter izpostavljanje sončnim žarkom.

ExAller® je inovativen, popolnoma naraven izdelek za odstranjevanje pršic. Raztopino preprosto razpršite po rjuhi, kjer bo s posnemanjem agregacijskih feromonov privabila pršice iz notranjosti vzmetnice. Po 1 do 2 urah rjuho, polno pršic, operite v pralnem stroju pri temperaturi 60 stopinj in s tem odstranite pršice. ExAller® klinično dokazano omogoča odstranitev 99 % pršic iz vaših vzmetnic ali drugega oblazinjenega pohištva. Rezultat? Bistveno olajšanje simptomov alergije na pršice.

Kakovostni kozmetični preparati lahko zmanjšajo potrebo po zdravilih

Kot že rečeno, se lahko pri atopijskem dermatitisu bolnik v veliki meri izogne uporabi kortikosteroidov že z ustrezno higieno in skrbno nego kože. V veliko pomoč je lahko kvalitetna kozmetika, ki vsebuje različne sestavine z dokazanimi pozitivnimi učinki na bolezen. Med drugim poznamo na primer:

  • izdelke z vsebnostjo srebrovega prahu, ki deluje protivnetno in antimikrobno ter stabilizira kožo.
  • izdelke z vsebnostjo izvlečkov posebnih vrst ovsa,
  • izdelke z naravnimi rastlinskimi olji (npr. avokadovo olje, olivno olje),
  • ostale izdelke z rastlinskimi izvlečki z blažilnimi in protivnetnimi lastnostmi (npr. kamilica in ognjič)

Začetek zdravljenja in konec težav

Pri zdravljenju atopijskega dermatitisa lahko tako veliko storimo sami. Kljub temu, da je lahko bolezen zelo moteča in vpliva ne le na telo, ampak tudi na razpoloženje, je mogoče s pravilno nego in higieno ter manjšimi ukrepi narediti veliko.

Atopijski dermatitis je izredno težko diagnosticirati, zato je pomembno, da se bolnik opazuje ter spremlja spremembe na svojem telesu. Srbenje, izpuščaji in suha koža so lahko dober znak za nadaljnje ukrepe.

Kaj so enterosorbenti in kako pomagajo pri atopijskem dermatitisu?

Enterosorbenti pospešijo izločanje snovi, ki so v telesu nabrane in lahko zvečajo reaktivnost telesa na snovi iz okolice. To so npr. konzervansi, dodatki pri hrani, težke kovine, endotoksini, itn. Drugi pomemben vpliv je ta, da enterosorbenti vplivajo na hitrejše praznenje enterohepatičnega cikla in s tem posredno razbremenijo jetra, ta pa lažje predelajo že nabrane nepotrebne snovi v telesu in jih izločijo. Preko tega imajo pomemben vpliv tudi na presnovo maščob v jetrih, saj se ta ponavadi optimizira in pozitivno vpliva na stanje kožne maščobne bariere, ki je pri AD prizadeta.


Nosečkin nasvet:
Eden izmed najbolj kakovostnih enterosorbentov, je Enterosgel. Enterosgel iz telesa očisti strupe kot so endotoksini, bakterije, viruse, razpadne snovi virusov in bakterij, izločke bakterij, konzervanse, dodatke v hrani, težke kovine, radioaktivne elementi in alergene. Enterosgel je edini, ki ima oznako za varno uporabo med nosečnostjo in dojenjem in je varen tudi za otroke od 1 leta naprej. Enterosgel kupiš tukaj >

Enterosgel, osnovan na naravnem siliciju, iz telesa odstranjuje viruse, strupe in škodljive snovi, zato se njegova uporaba svetuje tudi v primeru napihnjenosti ali drugih težav s prebavo.

Koliko časa naj traja razstrupljanje z enterosorbenti?

Priporočamo upoštevanje navodil za izdelek, za katerega ste se odločili. Za dodatne informacije se posvetujte z lečečim zdravnikom ali farmacevtom.

Pri uporabi enterosorbentov moramo biti pozorni na njihove različen lastnosti. Nekateri lahko nase vežejo zdravila, drugi spet ne. Za to se je najbolje posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom glede sočasne uporabe.


Preberi še:


Avtor: Janez Erčulj, mag.farm.

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki