Pršice. Dolgotrajna nadloga mojega moža, posledično pa seveda tudi mene, saj kot dobra žena rada skrbim za dobro počutje vseh družinskih članov. Kaj je pršica? Ta miniaturna zadevica je prostemu očesu nevidni parazit, ki spada v vrsto pajkovcev. Velika je komaj 0,2 do 0,3 milimetra. Najbolje se počuti v toplem, temnem in vlažnem okolju. Ugaja jim temperatura med 20 in 25 stopinj celzija ter vlažnost ozračja med 60 ter 70 odstotki. Pršice so zelo pogoste – v večini vzmetnic jih živi približno dva milijona. Ker je njihov najljubši prigrizek odmrla koža, najraje živijo v vzmetnicah, preprogah ter oblazinjenem pohištvu. Njihova življenjska doba je le 2 do tri mesece, vendar se izredno hitro razmnožujejo. Kljub temu, da so male pršice ljudem popolnoma neškodljive, pa pri marsikomu povzročajo alergijske reakcije.

Nesrečen pripadnik te manjšine je tudi moj mož. Težave s pršicami ima že od najstniških let. Njegovi najbolj izraziti simptomi so rdeče oči, izcedek iz nosu ter zamašen nos, sama pa najbolj trpim zaradi posledice, ki ju simptoma prinašata – smrčanje. Telo svoje nelagodje v največji meri izraža ponoči ter zjutraj. Noči so mestoma neprespane, tekom dneva se stanje močno umiri, vendar le ob uporabi zdravil. Le ta ob rednem konzumiranju precej uspešno blažijo simptome. Sama sem nagnjena k atopijskemu dermatitisu, tako da pršice tudi zame niso ugodne (čeprav nikoli nisem opazila poslabšanja kot posledice delovanja pršic). Kaka je pravzaprav ta uspešna taktika, ki jo ubirajo pršice?

Ponoči, ko je temno in človeško telo zviša temperaturo vzmetnice, se pršice preselijo na površino. Tam se potem uspešno nahranijo z odmrlimi kožnimi celicami. Za sabo pustijo svoje luske in izločke. Pred vzhodom sonca se malenadloge vrnejo globje, v varno zavetje vzmetnice. Ti izločki ter zunanji skelet pa so zadeva, ki pri človeku lahko izzove alergijsko reakcijo. K sreči je ozračje v najini spalnici izredno suho, kar je ena od prvih stvari, ki pripomore k zmajnšanju pršic. Seveda se proti njim boriva tudi na druge načine – spalnih prostorov ne ogrevava, veliko zračiva, redno preoblačiva posteljnino, uporabljava kvalitetno posteljnino, prav tako pa v spalnici nimava nepotrebnih preprog in okrasnih oblazinjenih predmetov.

Lansko leto sva zamenjala tudi vzmetnico, ki omogoča slačenje in pranje prevleke. V spalnih prostorih je odsvetovano tudi slačenje ter česanje, saj tudi to vpliva na porast pršic. Za porast pršic naj bi skbele tudi lončice oziroma rastline – to je edina stvar, ki se ji v novem domu nisva odpovedala. V prejšnem stanovanju sva imela spalnico brez zelenja in razlike v počutju ni bilo. Čeprav je moževa alergija pod nadzorom in ob uporabi zdravil ni tako zelo nadležna, sva se odločila, da poiskusiva nekaj novega pri boju proti pršicam. Par tednov nazaj mi je pod roke prišlo naravno pršilo proti pršicam ExAller.

ExAller je znanstveno dokazano učinkovit sprej za odstranjevanje pršic iz vzmetnic, posteljnine, preprog in drugod. ExAller vsebuje naravne, nestrupene sestavine rastlinskega izvora. Te sestavine posnemajo feromone, s katerimi se pršice medsebojno sporazumevajo in posledično privlačijo pršice. Tako, pršice prehajajo iz notranjosti vzmetnice ter se zberejo v tkanini, po kateri je razpršena tekočina. Potem jih lahko vse naenkrat odstranimo s pranjem rjuhe ali površine v pralnem stroju. Prati je potrebno na najmanj 60 stopinjah celzija.

ExAller v gospodinjstvu uporabljava dobra dva tedna, kar pomeni dva nanosa na posteljnino. Uporaba je zares preprosta. Razstopino se zgolj enakomerno razprši po površini rjuhe, posteljnine in vzglavnika ter počakamo dve uri. Med tem časom se večina pršic na območju nanosa prenese na tkanino. ExAller ni namenjen pobijanju pršic, vendar jih le zbere na tkanino. Ravno zaradi tega v tekočini ne najdemo strupenih sestavin, vendar le rastlinske izvlečke. Je zares naraven izdelek in ne povzoča nobenih tveganj. Po dveh urah tkanino odstranimo s površine ter jo operemo v pralnem stroju. Takoj po odstranitvi pa temeljito očistimo še okolico – midva sva to storila z globinskim sesalcem (seveda suho sesanje). Priporočljiva uporaba razpršila je enkrat na teden, tri tedne. Potem pa se nanaša le enkrat na mesec za vzdrževanje in preprečevanje ponovne naselitve.

Midva sva posteljno kuro naredila dvakrat in presenečena ugotovila, da razpršilo ExAller zares pomaga. Lagala bi, če bi napisala, da so vsi simptomi čudežno izginili – niso. Vendar so se zelo, zelo izboljšali. Mož se ponoči ne zbuja več, nos je prehoden, zjutraj pa je blaga sled utrujenosti vidna le za kratek hip na očeh. S sprejem bova vsekakor nadaljevala. Če se bo počutje
izboljševalo imava upanje, da bi se morda mož uspel izogniti tudi zdravilom.

ExAller naju je poleg izjemne in hitre učinkovitosti prepričal tudi s tem, ker je v primerjavi z drugimi izdelki nestrupen. Prav tako pa je priporočen tudi s strani zdravnikov in alergologov. Zaenkrat ga lahko opiševa le s superlativi in upava, da se ugodno stanje in upad pršic nadaljuje še naprej.

Lea Golob


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki