Vse se enkrat konča in tako se je na neki točki končala tudi moja nosečnosti in sledil je… porod. Kako se počutiš ob misli na porod, je odvisno od vsake posameznice – pripravljeno, vznemirjeno, čustveno, prestrašeno, itd.

Jaz sem porod dojemala kot fazo. Kot vmesni čas med nosečnostjo in materinstvom in pripravila sem se na to, da bo proces potekal čim bolj gladko.

Na skrivaj sem si pripravila porodni načrt, ki mi ga je uspelo izpeljati skoraj do pike (imela sem srečo). Del mojega načrta je bilo upanje, da bom rodila podnevi in se izognila neprespanosti, ki bi mi le še bolj utrudila. Upala sem tudi, da se bo porod začel s popadki in ne z odtekom vode (tega sem se namreč na smrt bala, ne vem, zakaj).

Vse je potekalo torej kot po maslu. Vendar pa se mi je tekom dneva porodilo nekaj misli, ki jih nisem pričakovala in ki so bile (roko na srce) kar malo hecne.

Take so bile moje misli …

Popadki

Sprva popadki res niso boleči in prihajajo v intervalih, ki ti vmes pustijo 5 minutni oddih za sprostitev. Vsakič, ko so prišli, sem globoko dihala in poskrbela, da mi ni bilo preveč težko. In ko so se končali sem bila ponosna. Ne le naskrivaj. Zdelo se mi je, da sem neverjetna in najmočnejša ženska na svetu. Kako sem prenesla popadke je močno dvignilo mojo samozavest.

Poglej tudi: Pravilno dihanje med popadki

Sestra se je dotaknila moje dojenčka

Tik pred iztisom je sestra izmerila mojo odprtost, da bi se prepričala, da sem pripravljena. Takrat se je dotaknila glavice mojega dojenčka. Trikrat. Sestra se je trikrat dotaknila glavice mojega dojenčka! Ko mi je povedala, sem bila kar malo ljubosumna. Tudi jaz sem si želela dotakniti glavice!

Jok (ali pomanjkanje joka)

Po naravi sem izredno čustvena in jočem že med gledanjem ganljivih filmov, še posebej ob prizorih poroda! Prepričana sem bila, da bom ob svojem porodu zato seveda jokala kot dež. Pa nisem. Preveč sem bila osredotočena na vse, kar se je dogajalo. In ja, to me je malce razočaralo. Pomislila sem, da sem uničila jokav in ganljiv prizor, ki sem ga bila tako vajena iz filmov.

Osredotočenost

V svojem ponosnem stanju in želji po tem, da bom ostala povsem mirna, sem samo sebe presenetila s svojo neizmerno osredotočenostjo. Verjetno gre to pripisati materinskemu instinktu, zaradi katerega sem vso dogajanje nadebudno spremljala in se tako prepričala, da vse poteka gladko, da nihče ne dela kakšnih napak in da bom lahko posegla vmes v primeru, da bo kdo od zdravstvenega osebja počel kaj, česar nisem želela. Posvarili so me, da med porodom peša kratkoročni spomin in nisem hotela, da se to zgodi tudi meni. Zaradi te zbranosti in neverjetne osredotočenosti sem bila spet ponosna sama nase in si v mislih govorila Bravo, punca!

Šaljivost

Rodila sem na večer pred zahvalnim dnevom (ameriški praznik) in med mojimi popadki se je celotno zdravstveno osebje pogovarjalo o svojih načrtih za praznični dan. Tudi jaz in moj mož sva se pridružila pogovoru, se zraven smejala in kimala in zdelo se mi je blazno kul in hkrati čudno, da se lahko v porodni sobi med popadki tako mirno pogovarjam in šalim.

Brce

V mislih nimam dojenčkovega brcanja ampak svojega. Ne vem zakaj, ampak prepričana sem bila, da med porodom obstaja nevarnost, da bom nekoga brcnila. To se mi je zdelo tako verjetno, da sem bila spet zelo ponosna nase, ko do brca ni nikoli prišlo in se v mislih zopet hvalila.

Prerez popkovine

Po porodu je sledil tisti poseben trenutek, ko se je v dogajanje zares vključil še očka in prerezal popkovino. Vse skupaj me je spominjalo na otvoritveno ceremonijo, ko slavnostno prerežejo trak. Zdelo se mi je, da sem priča fenomenalnemu dogodku. Samo še paparaci so manjkali.

Moj dojenček

Moja hčerkica je izgledala taakoooo lepa, toliko lepša kot sem si predstavljala. Njen obrazek je bil rožnat, ustnice rdeče kot češnjice, učke je imela široko odprte in njena koža je bila tako gladka. Niti malo ni bila gubasta. Bravo, punca! sem ji rekla.

In tako, ko sem že milijontič tisti dan držala svojo dojenčico v rokah, sem se počutila neizmerno ponosno.

Poglej tudi: 7 pogostih misli na porod

vir:http://confidentialmommytalks.com/

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki