Sedaj si zagotovo postala že prava strokovnjakinjo za nego dojenčka, kajne? 🙂 Stavimo, da ti gredo vajina opravila že bolje od rok in si pri ravnanju z dojenčkom bolj samozavestna. In vse lažje bo.

4 tedne star dojenček se že bolj odzival na zvoke –  s tem, da se prestraši, zajoka ali utihne. Še vedno in tudi v prihodnje bo komuniciral s teboj z jokom, ti pa boš vse boljša v prepoznavanju razlogov zanj. Ko je dobre volje, poskusi ta čas izkoristiti za spodbujanje razvoja motorike, zlasti s pomočjo “pasenja kravic” – ležanja na trebuhu, ko dojenček poskuša dvigovati glavico. Vsak dan bo postajal močnejši, 15 – 20 minut te aktivnosti pa bo sposoben do 3. ali 4. meseca starosti.

Pri starosti enega meseca dojenčka čaka prvi pregled pri pediatru, o čemer si lahko več prebereš tukaj. V prvih tednih po rojstvu se lahko pojavi tudi zaprtost in sicer zaradi razvijajočega se prebavnega sistema, poleg tega med hranjenjem pogoltnejo tudi nekaj zraka. 

  • Morda boš opazila povečano potrebo po hranjenju, kar zna biti zlasti pri dojenju precej naporno, a vedi, da te poskoki v rasti navadno trajajo 2 do 3 dni. Za tem vaju ponovno čaka bolj utečen ritem. Dojenčka še naprej spodbujaj k “pasenju kravic”, četudi le nekaj trenutkov ali minut dnevno.
  • Vedi, da se določeni vzorci spanja navadno pojavijo šele pri starosti 12. tednov, zato se ne obremenjuj, če tvoj dojenček še nima vzpostavljene rutine in vsak dan in noč izgledata nekoliko drugačna. Poleg tega se dojeni dojenčki prebujajo na vsaki dve ali tri ure za hranjenje. 
  • Povsem normalno je, če opažaš različne zvoke med dojenčkovim dihanjem, tudi, če le-to kdaj oddaja glasnejše zvoke, saj dojenčki dihajo skozi nos. 

Če si imela carski rez, je lahko mesto rane še vedno boleče, precejšnje izboljšanje pa lahko pričakuješ do prvega pregleda pri ginekologu, torej 6 tednov po porodu. 

Kaj te utegne še zanimati v tem obdobju

Nosečkini priročniki

 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki