Se sprašujete, kako okopati vašega dojenčka? Preberite si tale vodnik, ki vam bo pomagal osvojiti osnove.

Kopanje spolzkega novorojenčka je lahko mukotrpno doživetje. Prav mogoče je, da vašemu otroku kopanje na začetku ne bo nič kaj preveč všeč. Po nekaj poskusih pa se bosta oba začela počutiti bolj prijetno. Poglejmo si, kateri so tisti namigi, s katerimi si pri tem opravilu lahko pomagamo.

Kako pogosto moram okopati svojega novorojenčka?

Novorojenčka ni treba kopati vsak dan. Trikrat na teden, dokler vaš dojenček ne postane bolj gibčen, bo najbrž povsem dovolj. Prepogosto kopanje lahko izsuši njegovo kožo. Če poskrbite za hitro in temeljito menjavo plenic in krpic za podiranje kupčkov, s tem sproti čistite dele telesa, na katere morate biti posebej pozorni – obraz, vrat in plenični predel.

Ali je bolje otroka kopati zjutraj ali zvečer?

To je odvisno od vas. Izberite čas, ko se vam ne bo mudilo in vas pri tem opravilu ne bo nihče motil. Nekateri starši se raje odločijo za jutranje kopeli, ko so njihovi dojenčki budni. Drugi imajo raje, da kopeli postanejo del večerne rutine umirjanja pred spanjem. Če želite otroka okopati po hranjenju, malce počakajte, dokler se dogajanje v njegovem trebuščku nekoliko ne umiri.

Ali je umivanje z gobico dovolj?

Ameriška akademija za pediatrijo priporoča gobice za umivanje vse dokler popkovina ne odpade – kar lahko traja teden ali dva. Če želite otroka umiti z gobico, boste potrebovali:

  • Topel prostor z ravno površino. Kopalniški ali kuhinjski pulti, previjalne mize ali trdne postelje bodo svojo nalogo odlično opravili, prav tako tudi odeja ali brisača, ki jo razprostrete po tleh. Trde površine vedno podložite z odejo ali brisačo.
  • Mehko odejo, brisačo ali previjalno ploščo. Razprostrite jo tako, da bo na njej lahko ležal dojenček.
  • Prosto roko. Otroka ves čas držite z eno roko. Na previjalni mizi uporabite tudi varnostni pas.
  • Umivalnik ali plitvo plastično posodo za vodo. V umivalnik ali posodo nalijte toplo vodo. Z roko preverite temperaturo vode in se prepričajte, da ni prevroča.
  • Osnovne potrebščine. Pripravite krpico za umivanje, brisačo – z našito kapuco, če jo imate – blag otroški šampon, blago vlažilno milo, otroške robčke, čisto plenico in sveža oblačila.

Dojenčka slecite in ga zavijte v brisačo. Na za to pripravljeni površini ga položite na hrbet. Razgalite samo dele telesa, ki jih želite umiti v tistem trenutku zato, da otroku ne postane mraz. Zmočite krpo, jo ožemite in otroku obrišite obraz. Obrišite vsako veko posebej, od notranjega do zunanjega kotička očesa.

Za čiščenje telesa vašega dojenčka uporabite navadno vodo ali blago vlažilno milo. Bodite posebno pozorni na gube pod rokami, za ušesi, okoli vratu in v pleničnem predelu. Umijte tudi predele med otrokovimi prsti na rokah in nogah.

Katera vrsta otroške banjice je najboljša?

Ko je vaš dojenček pripravljen na kopel, lahko uporabite plastično banjico ali umivalnik, ki ju podložite s čisto brisačo. Če potrebujete pripomočke za umivanje z gobico, kot sta kozarec z vodo za izpiranje in otroški šampon, si jih predhodno pripravite.  Tako boste lahko z eno roko dojenčka ves čas varovali. Svojega otroka nikoli ne pustite v vodi nenadzorovanega.

Koliko vode naj dam v banjico?

Pogosto priporočamo približno 5 centimetrov tople – ne vroče – vode. Da bo dojenčku prijetno toplo, mu med umivanjem po telesu večkrat polijte toplo vodo. Nekatere raziskave kažejo, da lahko uporaba nekoliko večje količine vode – ki je je dovolj, da pokrije otrokove rame – otroka lahko pomirja in mu pomaga pri zmanjševanju izgube toplote. Ne glede na to, koliko vode uporabite, med kopanjem ne pozabite svojega otroka varno držati.

Kaj pa temperatura vode?

Najbolje je uporabiti toplo vodo. Da preprečite opekline, nastavite termostat na vašem grelniku vode pod 49°C. Pred kopanjem otroka vedno preverite temperaturo vode z roko. Temperatura vode naj bo okrog 38°C. Tudi soba naj bo prijetno topla, saj mokremu dojenčku zlahka postane mraz.

Kateri je najboljši način na katerega lahko svojega novorojenčka držim v banjici?

Če boste dojenčka trdno držali, se bo ta počutil udobno, prav tako pa bo v banjici ostal varen. Uporabite svojo nedominantno roko, da z njo podprete otrokovo glavo in vrat, z drugo pa pridržite dojenčkovo telo in ga počasi položite v vodo z nogami naprej. Še naprej podpirajte otrokovo glavo in hrbet kolikor je potrebno. Z roko lahko tudi sežete pod dojenčka in ga med kopanjem držite za njegovo ali njeno nasprotno roko.

Kateri del telesa naj najprej operem?

Večina staršev začne z otrokovim obrazom in se nato pomika navzdol proti bolj umazanim delom telesa. To preprečuje, da bi se na že opranih delih telesa znova začela nabirati milnica.

Naj novorojenčku operem lase?

Če ima vaš novorojenček lase in imate občutek, da jih je potrebno umiti, to lahko storite. S prosto roko nežno vmasirajte kapljico blagega otroškega šampona v lasišče vašega dojenčka. Šampon sperite s skodelico vode ali ga odstranite z vlažno krpo, pri tem pa z dlanjo zaščitite otrokovo čelo, da mu milnica je bo prišla v oči.

Ali bo vtiranje losjona po kopeli pomagalo preprečiti izpuščaje?

Večina novorojenčkov po kopeli ne potrebuje losjona. Če je njegova ali njena koža zelo suha, na suhe predele nanesite majhno količino neodišavljene vlažilne kreme za dojenčke. Masaža lahko vašemu otroku dobro dene. Če je po določenem času koža še vedno suha, je možno, da otroka prepogosto kopate.Preberi tudi:

Baby handling – Kako ravnamo z dojenčkom

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki