Se sprašuješ, kako okopati novorojenčka? Preberi si naš vodnik, ki ti bo pomagal osvojiti osnove.

Kopanje spolzkega novorojenčka je lahko mukotrpno doživetje. Prav mogoče je, da tvojemu otroku kopanje na začetku ne bo nič kaj preveč všeč. Po nekaj poskusih pa se bosta oba začela počutiti bolj prijetno. Poglejmo si, kateri so tisti namigi, s katerimi si pri tem opravilu lahko pomagamo.

Kako pogosto moram okopati svojega novorojenčka?

Novorojenčka ni treba kopati vsak dan. Trikrat na teden, dokler vaš dojenček ne postane bolj gibčen, bo najbrž povsem dovolj. Prepogosto kopanje lahko izsuši njegovo kožo. Če poskrbite za hitro in temeljito menjavo plenic in krpic za podiranje kupčkov, s tem sproti čistite dele telesa, na katere moraš biti posebej pozorna – obraz, vrat in plenični predel.

Ali je bolje otroka kopati zjutraj ali zvečer?

Izberi čas, ko se ti ne bo mudilo in te pri tem opravilu ne bo nihče motil. Nekateri starši se raje odločijo za jutranje kopeli, ko so njihovi dojenčki budni. Drugi imajo raje, da kopeli postanejo del večerne rutine umirjanja pred spanjem. Če želiš otroka okopati po hranjenju, malce počakaj, dokler se dogajanje v njegovem trebuščku nekoliko ne umiri.

Ali je umivanje z gobico dovolj?

Za kopanje novorojenčka se priporoča gobice za umivanje vse dokler popkovina ne odpade – kar lahko traja teden ali dva. Pri novorojenčku še ne uporabljamo mila. Naravno milo lahko začneš uporabljati od približno 4 do 6 tednov, vendar pazi, da uporabš le malo, da ne poškoduješ otrokove kože. Dojenčki z daljšimi lasmi bodo morda potrebovali kapljico (ali malo penice) blagega šampona na mokre lase, spenimo in dobro izperemo.

Katera vrsta otroške banjice je najboljša?

Ko je tvoj dojenček pripravljen na kopel, lahko uporabiš plastično banjico ali umivalnik, ki ju podložiš s čisto brisačo. Če potrebuješ pripomočke za umivanje z gobico, kot sta kozarec z vodo za izpiranje in otroški šampon, si jih predhodno pripravi. Tako boš lahko z eno roko dojenčka ves čas varovala. Svojega otroka nikoli ne pusti v vodi nenadzorovanega.

Koliko vode naj dam v banjico?

Pogosto priporočamo približno 5 centimetrov tople – ne vroče – vode. Da bo dojenčku prijetno toplo, mu med umivanjem po telesu večkrat polij toplo vodo. Nekatere raziskave kažejo, da lahko uporaba nekoliko večje količine vode – ki je je dovolj, da pokrije otrokove rame – otroka lahko pomirja in mu pomaga pri zmanjševanju izgube toplote. Ne glede na to, koliko vode uporabiš, med kopanjem ne pozabi svojega otroka varno držati.

Kaj pa temperatura vode?

Najbolje je uporabiti toplo vodo. Da preprečiš opekline, nastavi termostat na grelniku vode pod 49°C. Pred kopanjem otroka vedno preveri temperaturo vode z roko (komolcem). Temperatura vode naj bo okrog 38°C. Tudi soba naj bo prijetno topla, saj mokremu dojenčku zlahka postane mraz.

Kako novorojenčka držim v banjici?

Če boš dojenčka trdno držala, se bo počutil udobno, prav tako pa bo v banjici ostal varen. Uporabi svojo nedominantno roko, da z njo podpreš otrokovo glavo in vrat, z drugo pa pridržiš dojenčkovo telo in ga počasi položiš v vodo z nogami naprej. Še naprej podpiraj otrokovo glavo in hrbet kolikor je potrebno. Z roko lahko tudi sežeš pod dojenčka in ga med kopanjem držiš za njegovo ali njeno nasprotno roko.

Kateri del telesa naj najprej operem?

Dojenčka sleci in ga zavij v tetra pleničko. Počasi ga položi v vodo. Razgali samo dele telesa, ki jih želiš umiti v tistem trenutku zato, da otroka ne bo zeblo. Zmoči gobico, jo ožemi in otroku obriši obrazek. Obriši vsako veko posebej, od notranjega do zunanjega kotička očesa.

Bodi posebno pozorna na gube pod rokami, za ušesi, okoli vratu in v pleničnem predelu. Umij tudi predele med otrokovimi prsti na rokah in nogah.

Naj novorojenčku operem lase?

Če ima tvoj novorojenček lase in imate občutek, da jih je potrebno umiti, to lahko storiš. S prosto roko nežno vmasiraj kapljico blagega otroškega šampona v lasišče dojenčka. Šampon speri s skodelico vode ali ga odstrani z vlažno krpo, pri tem pa z dlanjo zaščiti otrokovo čelo, da mu milnica je bo prišla v oči.

Ali dojenčka po kopanju kaj namažem?

Večina novorojenčkov po kopeli ne potrebuje losjona. Če je njegova ali njena koža zelo suha, na suhe predele nanesi majhno količino neodišavljene naravne vlažilne kreme za dojenčke. Masaža lahko otroku dobro dene. Če je po določenem času koža še vedno suha, je možno, da otroka prepogosto kopaš.

Veliko kopalnih užitkov želimo! 🙂


Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki