V 23. tednu nosečnosti se dojenček pripravlja na svoj veliki prvenec tako, da posluša, kaj se dogaja v zunanjem svetu. Vemo, da se pripravljaš tudi ti. Ne pozabi: čeprav je pomembno otroško sobico prebeliti in jo napolniti s plenicami, obstaja še nekaj bolj pomembnega, čemur je treba posvetiti pozornost, in sicer financam. 23. teden nosečnosti je pravi čas, da pokličeš svojo zavarovalnico in se pozanimaš, kakšno zavarovanje si sklenila v preteklosti in se odločiš, katere prilagoditve je potrebno izvesti zaradi prihajajočega otročka. Razmisliš lahko o pisanju oporoke, če je še nimaš, ali o posodobitvi trenutne.

Kako si se odločila glede otrokovega varčevalnega računa? Če nanj nisi niti pomislila, je zdaj morda pravi čas, da ga odpreš. Tudi majhni vložki bodo pomagali, saj bo z leti vrednost denarja rasla – prej kot začneš varčevati, prej bo na računu več denarja. Ena od raziskav je pokazala, da imajo otroci z lastnim varčevalnim računom večjo verjetnost, da si bodo lahko privoščili fakultetno izobrazbo, druga pa je ocenila, da povprečni stroški vzgoje otroka do 18. leta presegajo kar 200.000 evrov. Noro!

Velikost ploda v 23. tednu

V 23. tednu nosečnosti je otroček velik kot grenivka! Povprečni plod v 23. tednu meri skoraj 30 cm, če merimo od vrha glave do stopala in tehta okrog pol kilograma. Ja, otroček je že kar velik in končno ga je mogoče tehtati v kilogramih! Poleg tega pa postaja vedno bolj ljubek in podoben pravemu pravcatemu dojenčku.

Trenutno si v šestem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 23. tedna

Poslovila si se od slabosti in utrujenosti, ki sta te pestili prvo trimesečje; sedaj se najbrž že spopadaš z nelagodjem, ki ga lahko s sabo prinese 23. teden nosečnosti. Med glavnimi simptomi so:

  • Otekli gležnji in stopala. Nekaj ​​zabuhlosti je povsem normalno. Počivaj kolikor le lahko z dvignjenimi stopali, hodi na redne sprehode in pij veliko vode. Če se pojavi ekstremno ali nenadno otekanje, o tem takoj obvesti zdravnika, ker je ta simptom lahko znak nevarnega nosečniškega zapleta, imenovanega preeklampsija.
  • Popadki Braxton Hicks. Resnično nenavadno je, ko prvič opaziš, kako trebuh postaja vedno bolj tesen! To se zgodi, ker se mišice začnejo krčiti z namenom priprave na intenzivnost porodnih popadkov. Takšni popadki, ki hitro minejo, so del nosečnosti. Pij veliko vode in pogosto menjuj položaje, da ti bo udobneje.
  • Bolečine v hrbtu. Na žalost je dolgotrajne bolečine v hrbtu potrebno vzeti v zakup, saj otroček zaradi rasti pripomore k upogibanju hrbtenice in napetosti v hrbtnih mišicah. Bolečine v hrbtu so še posebej pogoste pri ženskah, ki nosijo dvojčke. Pretirana bolečina pa je lahko tudi simptom česa nevarnejšega, zato o tem obvestite svojega ginekologa.
  • Krvaveče in/ali otekle dlesni. Verjetno nisi pričakovala, da bo nosečnost vplivala tudi na usta! Hormoni v nosečnosti povečajo pretok krvi, zaradi česar lahko dlesni nabreknejo in krvavijo. Če je notranjost ust bolj občutljiva kot običajno, uporabljaj zobno ščetko z mehkimi ščetinami in previdno nitkaj. Dobro se je držati običajnih zobozdravniških pregledov in obiskati zobozdravnika vsaj vsakih šest mesecev. Tvoj zobozdravnik bo med nosečnostjo morda želel narediti dodatne preglede, vendar te ne bo poslal na rentgen, saj uporaba ni priporočljiva v času nosečnosti.

Nosečniški trebušček 23. tedna

Običajni nosečniški trebušček, od sramne kosti do vrha maternice, sedaj meri približno 21 do 25 centimetrov (temu rečemo fundalna višina.) V 23. tednu nosečnosti si verjetno pridobila med 5 in 7 kilogramov. Če nosiš dvojčke, bi morala do sedaj pridobiti že dobrih 10 kilogramov. Pridobitev primernega števila kilogramov pri dvojčkih zmanjšuje tveganje za prezgodnji porod.

V 23. tednu nosečnosti je res izjemno opazovati gibanje otročka – vedno je v uteho tudi vedeti, da se otroček počuti dobro. Če boš pozorna, lahko spoznaš rutino svojega dojenčka: manj je aktiven, ko spi in ko se zbudi, postane mojster kungfuja. Nekateri starši celo prisegajo, da imajo njihovi novorojenčki podobno rutino kot takrat, ko so še bili v maternici. Torej, če te otroček ponoči zbuja, zna biti morda tako tudi čez nekaj mesecev.

Ultrazvok 23. tedna nosečnosti

Te zanima, kaj bi lahko videla na ultrazvoku v 23. tednu nosečnosti? Otročku se v tej fazi oblikujejo majhne bradavice (ja, res je!). Obrazek ima že skoraj popolnoma izoblikovan – potrebuje le še malo maščobe, da se izpopolni. Otroček se zabava s poslušanjem vašega glasu in srčnega utripa, sliši lahko celo nekaj glasnih zvokov, kot so avtomobilske hupe in pasji lajež. Ker obiskuješ svojega ginekologa samo enkrat mesečno, se v tem tednu z njim ne moreš posvetovati in izvesti ultrazvoka. Uživaj v prostem času! Prav tako si najbrž ze zaključila z genskimi testi.

V tretjem trimesečju boš ginekologa morda obiskovala bolj pogosto, vsak drugi teden. Verjetno je, da se ne boš počutila tako polno energije, kot se sedaj, zato izkoristi ta čas, da opraviš vse, kar je potrebno.

Seznam 23. tedna nosečnosti

  • Imaš življenjsko zavarovanje?
  • Začni z izbiranjem okraskov za otroško sobico
  • Nakupi si nekaj dodatnih nosečniških oblek, saj se bo trebuh v kratkem verjetno še precej povečal.

Preberi še:

 
Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki