Testi nosečnosti so postal skoraj nepogrešljiv del ženskega življenja. Ne glede na to, ali načrtujete nosečnost ali pa preprosto želite preveriti morebitno nosečnost, je dobro vedeti, kako te teste pravilno izvesti, kdaj je pravi čas za testiranje in kako točni so pravzaprav.

Kako izvesti test nosečnosti?

Testi nosečnosti so običajno enostavni za uporabo in zasnovani tako, da jih je mogoče izvesti doma. Večina testov deluje na enak način – merijo koncentracijo hormona hCG (humanega korionskega gonadotropina) v urinu, ki se proizvaja, ko se oplojeno jajčece vsadi v steno maternice.

Testi nosečnosti so običajno sestavljeni iz palčke, ki jo potopite v urin. Nekateri testi zahtevajo, da palčko držite neposredno pod curek urina, medtem ko drugi zahtevajo, da urin zberete v čisto posodo in nato potopite palčko. Ko je test izpostavljen urinu, začne potovati skozi testno napravo in interagira z reagenti, ki zaznavajo hormon hCG.

Kdaj je pravi čas za test nosečnosti?

Najboljši čas za izvedbo testa nosečnosti je po izostanku menstruacije. Večina testov je najbolj zanesljiva, če jih uporabljate na dan, ko bi morala biti vaša naslednja menstruacija ali po tem. To je zato, ker se raven hormona hCG povečuje v prvih tednih nosečnosti, zato je test bolj verjetno pozitiven, če počakate do prvega dne izostanka menstruacije.

Nekateri testi, kot je Clearblue Ultra Early, trdijo, da lahko zaznajo nosečnost že 6 dni pred izostankom menstruacije, vendar je pomembno vedeti, da se raven hCG pri vsaki ženski povečuje drugače, zato je morda bolje, če počakate, da bodo rezultati bolj zanesljivi.

Kako točni so testi nosečnosti?

Večina testov nosečnosti trdi, da je 99% zanesljiva, če jo uporabljate na dan, ko bi morala biti vaša naslednja menstruacija ali po tem. Vendar pa je točnost testov odvisna od več dejavnikov, vključno z načinom uporabe testa, kdaj v ciklu ga uporabite in kako dobro sledite navodilom.

Če je rezultat testa nosečnosti pozitiven, je verjetno, da ste noseči. Če je rezultat negativen, pa je morda še vedno možno, da ste noseči, še posebej, če ste test opravili pred izostankom menstruacije. Če sumite na nosečnost, kljub negativnemu testu, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom.

Najhitrejši test nosečnosti: Clearblue Ultra early

Digitalni test Ultra Early za zelo zgodnje testiranje ti omogoči brezskrbnost in jasen digitalni rezultat. S svojo edinstveno tehnologijo – utripajočo lučko, te bo opozoril, kdaj je na testni paličici dovolj urina, da lahko odčita rezultat. Ko lučka začne utripati pomeni, da je na absorpcijski paličici dovolj vzorčnega urina. Na ekranu se bodo prikazali posamezni segmenti, ki pomenijo, da test zbira in obdeluje podatke tvojega urina za rezultat. Jasen rezultat testiranja bo izpisan na ekranu z besedo – Pregnant/Not pregnant – Noseči/Niste noseči.

Najbolj točen test nosečnosti: Krvni test

Krvni test nosečnosti Patris Health® je točnejši in zazna nosečnost prej kot klasični urinski testi. Test zazna nosečniški hormon na podlagi krvi s prsta. Krvni testi so bili v preteklosti na voljo le laboratorijem in zdravnikom, sedaj pa so na voljo tudi širši javnosti. Test je več kot 98 % točen in vzame le 10 minut vašega časa. Proizveden je v Franciji po ISO13485 in odobren za samotestiranje s strani evropskega priglašenega organa.

Test nosečnosti, ki pokaže tedne

Clearblue digitalni test za ugotavljanje nosečnosti z indikatorjem tednov. Z 99% natančnostjo zazna ali je prisoten nosečniški hormon. Edini test , ki je pri ugotavljanju trajanju nosečnosti enako natančen kot ultrazvok. Indikator vam pokaže koliko tednov si noseča 1–2, 2–3 ali več kot 3 (3+). Tako občutljiv, da lahko testirate do 5 dni pred pričakovano menstruacijo.

Najbolj ugoden test nosečnosti: 3 EUR

Hitri test za ugotavljanje nosečnosti Babyblink hCG Strips je hitri imunološki preskus na podlagi lateralnega vleka, ki se izvedbe v enem koraku in je v obliki palčice za pomakanje za hitro zaznavanje humanega horijevega gonadotropina (hCG) v urinu za pomoč pri zaznavanju nosečnosti. Test uporablja kombinacijo protiteles, vključno z monoklonksim protitelesom hCG, s katerimi slektivno zazna povišanje ravni hCG. Preksus se izvede s pomakanjem paličice v urin in enterpretacijo rezultata na podlagi barvnih črt.

Testi nosečnosti so zelo uporabno orodje, vendar je pomembno, da jih pravilno uporabljamo, da dobimo najbolj zanesljive rezultate. Za bolj gotovo zanositev pa predhodno uporabite ovulacijske teste. Vedno upoštevajte navodila proizvajalca in se posvetujte z izbranim ginekologom, če imate kakršne koli dvome ali vprašanja.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki