Starši zelo radi hranimo vse spomine, povezane s svojim otrokom/otroci. In tudi sama nisem izjema, saj imam doma sto in en spomin na prvo in drugo leto svoje hčerke. Med drugim tudi foto albume polne fotografij, škatlo spominov in tudi odlitke roke in noge.

In ravno odlitke noge in roke sem ustvarjala v preteklem tednu. Pripomočke in material zanje sem našla v spletni trgovini Bellybee. In v nekaj dneh sem njihov paket za izdelavo odlitkov tudi prejela na dom.

Ob koncu tedna pa sva se z Rajkom tudi lotila izdelave. Naprej sva podrobno prebrala priložena navodila ter pripravila vse pripomočke.

V prvem koraku potrebujete tri posodice enake velikosti. V dve nalijete vodo (sobne temperature) v tretji posodici pa pripravite alginatni puder. Potrebujete pa tudi še eno posodico, v kateri boste pripravili prvo mešanico za kalup.

Predlagam vam, da naprej v posodo dodate dve merici vode ter si pripravite še žlico za mešanje. Nato le še pripravite otroka – mu slecite nogavice ali zavijte rokave in šele, ko imate vse to pripravljeno, se lotite priprave prve mešanice.

Eden od staršev naj meša drugi, naj pripravi otrokovo roko ali nogo, da jo bo kasneje pravilno držal v posodi. Saj se med postopkom otrok ne sme premikati drugače, bo odtis v kalupu slabši ali bo imel napake.

Midva sva najprej poskusila ustvariti kalup, medtem ko je bila hčerka budna. Vendar nama ni uspelo, saj ni hotela biti pri miru niti nekaj sekund.

Zato sva morala prva dva kalupa zavreči v smeti, saj sta bila polna napak, ker je hčerka medtem premikala nogo. Sploh, ker ji je bilo zabavno, ker je zmes na začetku popolnoma tekoča.

Kasneje sva postopek ponovila, ko je hčerka spala na kavču. Njeno nogo sva si pripravila tako, da je visela čez rob kavča in hitro zmešala prvo mešanico za kalup ter vanjo potopila nogo. Ta poskus nama je uspel skoraj brez težav in napak.

Nato sva v kalup zlila drugo mešanico mavca, ki sva jo pripravila v razmerju 2:1, torej eno posodico mavca in polovico posodice vode. Tokrat sva uporabila polovično količino kot v prvem koraku.

Posodo z odlitkom sva postavila v ravno površino – na omaro in počakala 6 ur, da se je mavec posušil in kasneje sva ga lahko brez težav odstranila iz posode.

Naslednji dan zjutraj sva poskusila ustvariti še odlitek roke, ki pa nama ni uspel v celoti, saj se je vmes prebudila in je premaknila prste. Zato sem odlitek, ko sem ga odstranila iz pudra popravila z mavcem, ki mi je ostal od novega poskusa.

Nato sem oba odlitka pustila še en dan, da sta se v celoti posušila in nato sem ju prebarvala s priloženo srebrno barvo. Po želji seveda lahko uporabite tudi katero drugo akrilno barvo.

Odlitke lahko uporabite kot čudovito stensko dekoracijo in jih dodate v stenske okvirje ali jih položite na polico v otroški sobi k drugim čudovitim spominom. Lahko jih tudi podarite kot darilo starim staršem, teti ali stricu …

Sama bom zagotovo tudi pri naslednjem otroku naročila paket za odlitke Bellybee le, da se bom takrat priprave lotila že v prvih šestih mesecih, ko otroci pogosto spijo še bolj trdo. Ali, ko otrok spi v vozičku in je celotna izvedba malce lažja.


Avtor: Klavdija Vidic, www.izberimodro.si

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki