Si želiš, da tvoj otrok ne bo izbirčen pri hrani? Čeprav otroci še nekaj mesecev po rojstvu ne jedo goste hrane, lahko že prej začneš z uvajanjem različnih okusov. Dojenčkov čut za okus se prične razvijati že v zgodnji nosečnosti – plod okusi vse, kar okušaš ti in raziskave kažejo, da ima tvoja izbira hrane med nosečnostjo vpliv na to, kaj bo otrok rad jedel še leta kasneje.

Okus se začne pri brbončicah

V prvih dveh mesecih nosečnosti se začnejo nevroni širiti iz plodovih razvijajočih se možganov v ostale dele telesa, med drugim tudi v usteca. Hkrati se na mestu, kjer se bo sčasoma razvil jezik, oblikujejo tudi brbončice. Ta skupina receptorjev bo sčasoma prepoznala pet okusov: sladko, slano, grenko, kislo in umami (mesni okus). Do 8. tedna nosečnosti se možganske celice (nevroni) povežejo s razvijajočimi brbončicami. Vseeno pa plod še ne okuša plodovnice; za to potrebuje še okušalne pore – to so majhne jamice na površini jezika, ki molekulam hrane omogočajo stik z receptorji brbončic.

Do 16. tedna nosečnosti se te pore popolnoma razvijejo. V tem času začne plod tudi požirati plodovnico. Ko gre plodovnica čez jezik do prebavnega sistema, brbončice zaznajo molekule v hrani in plod bo prvič začutil okus: slano plodovnico. Količina plodovnice, ki jo plod pogoltne in število različnih okusov se bosta v drugem in tretjem tromesečju še povečali. Do 21. tedna plod lahko v enem dnevu pogoltne že skoraj deciliter plodovnice.

Otrok okusi to, kar okusiš ti

Čeprav sta tvoj in plodov prebavni sistem ločena, gredo v plodovnico molekule hrane, ki jo ješ ti – ne le vitamini, minerali, maščobe in proteini ampak tudi nekatere molekule, ki dajejo različnim tipom hrane unikaten okus. Vseeno pa te okusi, ki jih bo zaznal plod v maternici, ne bodo tako močni in razločni kot jih čutiš ti. Velik del tega, kar zaznavaš kot okus hrane, je namreč vonj, ki pa se seveda prenaša po zraku. Ker je plod obdan s plodovnico, še ne voha in molekule hrane le okuša. Kljub temu pa bo vseeno prepoznal različne tipe hrane. Če boš jedla pikantno hrano, boš morda kasneje začutila kolcanje v trebuščku!

Spodbujanje neizbirčnega jedca

Raziskave kažejo, da hrana, ki jo ješ med nosečnostjo, vpliva na to, kaj bo tvoj otrok še leta kasneje rad jedel. V eni izmed raziskav so ugotovili, da so se otroci mamic, ki so v zadnjem tromesečju nosečnosti pile veliko korenčkovega soka, manj kremžili ob pokušanju enakega soka. Še ena raziskava pa je pokazala, da so mladiči podgan, ki so med brejostjo zaužile veliko hitre hrane z visoko vsebnostjo maščobe, soli in sladkorja, tudi sami veliko raje jedli tak tip hrane in niso marali zdrave hrane. Nekateri strokovnjaki pravijo, da tvoja prehrana v nosečnosti oblikuje otrokove bodoče prehranjevalne navade in vpliva na možnost prekomerne teže in sladkorne bolezni.

Kaj naj torej ješ med nosečnostjo? Poskusi se držati uravnotežene in raznolike prehrane in namesto slane in predelane hrane raje izbiraj sveže sadje in zelenjavo. To ne bo pripomoglo le k tvojemu dobremu zdravju, ampak boš s tem tudi svojega otroka že vnaprej navadila na zdravo in raznoliko hrano. In naj te ne bo strah okušati hrano z močnimi okusi, če imaš tako rada in si želiš, da jo bo nekoč vzljubil tudi tvoj otrok – plod bo namreč najbolj okušal močne okuse kot so npr. česen, meta in kari.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki