Vzdrževanje čim boljše ustne higiene otrok ni pomembno zgolj iz estetskega vidika, temveč tudi zaradi učinkovitega žvečenja hrane, izgovorjave in tudi pravilnega izraščanja stalnih zob.

Je gniloba mlečnih zob res tako nedolžna?

Zmotno je prepričanje, da karies mlečnih zob ne povzroča težav, češ, tako ali tako izpadejo in jih nadomestijo stalni zobje. V resnici pa lahko pride do različnih težav, lahko nastane ognojek, ki se lahko razširi v kost in poškoduje zametke stalnih zob. Nastane oteklina, otrok dobi vročino, potrebno pa je takojšnje ukrepanje. Včasih je potrebno zob tudi izpuliti, kar v prvi vrsti otrokom povzroči veliko strahu pred zobozdravniki tudi kasneje v življenju, predvsem pa lahko pride do težav zaradi prostora za stalne zobe.

Razlogov za obarvanje otroških zob je več

Otroški zobki so navadno bolj beli kot zobje odraslih, kadar pa pride do obarvanja, so možni razlogi naslednji:

 • Nepravilno ščetkanje.
  Če zobje niso pravilno ščetkani, se na njih kaj hitro pojavijo obloge, to pa vodi v obarvanje zoba.
  nega otroških zob
 • Uporaba zdravil.
  Prehranska dopolnila z železom za dojenčke lahko na otroških zobkih povzročijo obarvanje, enako pa se lahko zgodi tudi zaradi jemanja anitibiotika tetraciklina še v času nosečnosti ali dojenja.
  nega otroških zob
 • Poškodba zoba.
  Kadar se obarva posamezni zob, gre navadno za krvavitev znotraj zoba kot posledica udarca.
  nega otroških zob
 • Šibka sklenina.
  Na obarvanje otroških zobkov lahko vpliva tudi sestava sklenine, ki je genetskega izvora.
  nega otroških zob
 • Prevelika količina fluorida.
  Beli madeži na zobeh so lahko posledica prevelikega kontakta s fluoridom, t.i. zobne fluoroze. Navadno so madeži beli, hude oblike pa se kažejo kot rjavo obarvanje zob.
  nega otroških zob
 • Prirojena bolezen.
  Zobki z rumenim ali zelenim odtenkom so lahko tudi posledica prirojenih bolezni, kot je na primer stanje s preveliko količino bilirubina v telesu (hiperbilirubinemija)
  nega otroških zob
 • Kromogene bakterije.

  Metabolni produkti določenih kromogenih bakterij puščajo na zobeh črne madeže, ki jih je z navadnim ščetkanjem zelo težko odstraniti. Na srečo niso škodljive, so pa estetski problem.

Priporočila zobozdravnikov

Če je obarvanje posledica slabe zobne higiene, se prepričajte, da upoštevate naslednja priporočila zobozdravnikov:

 • Redno obiskovanje zobozdravnika.
  Otroškega zobozdravnika je priporočeno obiskati že ob izrastu prvega zobka.
  otroški karies
 • Spodbujanje k pitju iz kozarčka.
  Otroka pričnite spodbujati k pitju iz kozarčka vsaj od prvega rojstnega dne dalje, na trgu pa lahko najdete tudi kozarčke, ki so primerni od 6. meseca dalje. Predvsem se čim bolj izogibajte sladkim tekočinam po steklenički, zlasti pred spanjem ali ponoči.
  otroški karies
 • Pravilno ščetkanje.
  Ščetkanje z otroško ščetko in otroško zobno pasto v količini riževega zrna začnite redno prakticirati od prvega mlečnega zoba dalje, otroku pa pomagajte pri ščetkanju do vsaj 6. ali 7. leta starosti.
  otroški karies
 • Zdrava prehrana.
  Z zdravimi prehranskimi navadami pričnite čim bolj zgodaj, na meniju naj bo čim večkrat zelenjava, močno pa omejite sladkor. Predvsem ponoči otroku ne ponujajte sladke tekočine, tekom dneva pa prav tako le vodo ali nesladkan čaj.
  otroški karies
 • Uporaba zobne paste s fluoridom.
  Otroške zobne paste imajo zobkom prilagojeno vsebnost fluorida, ki je za otroške zobe koristen, saj krepi sklenino mlečnih zob. Izpostavljenost fluoridu se doseže tudi z občasnim fluoriranjem zob v šolah in pri njegovem zobozdravniku. Od 3. – 6. leta starosti uporabljajte otroško zobno ščetko in otroško fluoridno zobno pasto v količini grahovega zrna.
  otroški karies
 • Zmanjšajte uporabo dude.
  Eno izmed manj znanih dejstev je tudi, da je karies infekcijska bolezen, zato se lahko patogene bakterije prenašajo preko sline. Problem nastane, ko starši poližejo dudo, žličko ali kos sadja in ga nato ponudijo otroku, kar ob primerni ustni higieni niti ni tako velik problem. Kljub temu pa bo najbolje, da tega zavestno ne počnete, otroka pa poskusite čim prej odvaditi od dude.

Kaj pa je steklenična gniloba?

Pri majhnih otrocih se na mlečnih zobeh pogosto pojavljajo črni madeži ali tako imenovana steklenična gniloba. Navadno prizadane samo sprednje zobke, lahko pa se razširi na vse zobe. Najpogosteje se mlečni zobki obarvajo črno zaradi prepogostega hranjenja otroka s sladkimi tekočinami po steklenički, od koder tudi izvira ime steklenična gniloba. Če otrok zaužije sladko tekočino pred spanjem ali sredi noči, so lahko mlečni zobki v direktnem stiku s sladkorjem tudi več ur dnevno. Mnogim otrokom steklenička predstavlja ugodje, pri sebi jo ima ponoči, včasih pa mu tudi cel dan visi iz ust. Tako so mlečni zobje v stalnem stiku s sladko tekočino. Bakterije v zobnih oblogah ta sladkor porabijo, izločijo pa kislino, ki povzroči razpad zob. Problem se tukaj nadaljuje, saj lahko pride do bolečega vnetja zobnega živca z gnojnim vnetjem. Črni madeži pa niso edina težava, včasih se celo odlomijo zobne krone, zaradi česar otrok ne more več učinkovito prežvečiti hrane. Pogosto se zgodi, da temu primerno starši prilagodijo prehrano, ki kaj hitro postane preveč enolična in premalo bogata s hranili, ki so v tem obdobju za otrokov razvoj ključnega pomena.

V izogib steklenični gnilobi priporočamo predvsem naslednje:

 • Otroka čim dlje dojite, sicer v stekleničko nalijte nesladkano mleko,
 • Za žejo mu ponudite nesladkan čaj ali vodo,
 • Čimprej ga navadite piti iz kozarčka ali po žlički
 • Takoj po izrastu mlečnega zoba pričnite s čiščenjem z mehko krtačko.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki