Kljub temu, da je ženske narava obdarila z zmožnostjo dojenja, pa se mnoge pri tem srečujejo s številnimi izzivi. Pogosto se sama težava začne že s pristavljanjem dojenčka k prsim. Ne glede na to, ali ste še noseči in o dojenju šele razmišljate, ali pa vam dojenje zaradi kakršnihkoli izzivov že predstavlja neprijetno opravilo, je prva zadeva, o kateri se velja podučiti, pravilno sesanje dojenčka.

Kaj pravzaprav pomeni “pristavljanje”?

Pristavljanje je izraz, ki se uporablja za namestitev otrokovih ust k bradavici pred in med dojenjem. Dojenček mora na široko odpreti svoja usta in z usti zaobjeti področje okrog bradavice.

Pravilno pristavljanje je pomembno predvsem zaradi naslednjih razlogov:

  • Dojenčku omogoča, da dobi zadostno količino mleka (vključno z bolj vodenim, sladkim “prednjim” mlekom in gostejšim, mastnejšim “zadnjim” mlekom). Zadostno in pogosto povpraševanje po mleku tudi ustvarja večje zaloge mleka pri mami, zaradi česar otrok primerno pridobiva na teži.
  • Prsi se v celoti izpraznijo, zato je manj možnosti za zamašitev mlečnih vodov ali celo bakterijske okužbe v obliki mastitisa.
  • Preprečuje bolečine v bradavici tekom dojenja ali po dojenju.

Praktični nasveti za uspešno namestitev dojenčka

Glede na to, da se otrok dojenja priuči kot navado, je smiselno poskrbeti za najbolj učinkovito pristavljanje od prvega dne dalje. Spodaj predstavljamo tri osnovne korake do uspešnega in za otroka ter mamo prijetnega dojenja.

Položaj mame in otroka. Najlažji položaj za pristavljanje dojenčka je sedeč položaj mame v udobnem stolu, medtem ko ima hrbet in noge dobro podprte. Blazino za dojenje si položite pod otroka tako, da je le-ta v bočnem položaju in se s trebuhom dotika vašega, njegova glava pa je v višini vaših prsi. Preizkusite lahko tudi katerega izmed drugih položajev, na primer leže na hrbtu s privzdignjenim ležiščem, v ležečem bočnem položaju, v položaju “nogometne žoge” (ime se nanaša na položaj držanja otroka s spodvihano roko kot držanje žoge pri ameriškem nogometu) ali celo v nosilki. Pozorni bodite le, da so njegovo uho, rama in bok v isti liniji.

Ko se še oba, mama in dojenček, učita in privajata dojenja, je  običajno in največkrat potrebno držati in ponujati dojko na način, ki otroku omogoča najlažje pristavljanje. Obstajata prijem “C” in “U” (ime izhaja iz položaja prstov). Podprite otrokovo glavo z eno roko in pridržite svojo dojko z drugo roko, da ustvarite “C prijem” – palec postavite približno en centimeter nad kolobar, kazalec in ostale prste pa enako pod kolobar. Pri “U prijemu” naredite podobno, le, da prste postavite centimeter levo in desno od areole, prsti pa gledajo navzgor.

Otrok naj čim bolj odpre usta. To lahko dosežete tako, da nežno podrgnete svojo bradavico ob njegovo spodnjo ustnico ali brado ali ga nežno požgečkate po bradi.

Otroku pomagajte, da se pristavi. Po tem, ko na široko odpre svoja usta, jih mora pristaviti na dojko. Naj se vaših prsi najprej dotakne njegova brada, šele nato naj z usti zaobjame vašo bradavico (vključno s kolobarjem).

Da je dobro pristavljen, boste vedeli po tem:

  • Njegova usta pokrijejo dobršen del vašega kolobarja okrog bradavice, s tem, da bo več le-tega v spodnjem delu ust, kot zgornjem.
  • Vaša bradavica je obrnjena navzgor, v otrokovo nebo.
  • Njegova usta so ob vaše prsi pristavljene v poševnem položaju (kot usta ribe).
  • Slišali boste ritmično sesanje, pitje mleka in dihanje. Nepravilno sesanje boste prepoznali po zvoku “klika”, jamicah v otrokovih licih ter nepravilnem ritmu sesanja, pitja in dihanja.

V primeru, da dojenček ni pravilno pristavljen, ga ni nujno potrebno odstaviti in še enkrat pristaviti, da se doseže pravilno sesanje. Enostavno poravnajte uho – ramo – bok, trebuh na trebuh, nos in brado pa mu pritisnite ob dojko. Običajno je že to dovolj, da začne pravilno sesati. Strah, da dojenček ne more dihati, je odveč, saj nagonsko poišče zrak, ki ga potrebuje, če le lahko prosto premika glavo in ga pri tem nič ne ovira, dovolj kisika pa praviloma dobi tudi skozi najmanjšo luknjo. Če je nos res malce preveč pritisnjen ob dojko, pa jo lahko nežno in rahlo stisnete tik ob nosu, da se ustvari več prostora. Če je otrok še vedno pristavljen na nepravilen ali celo boleč način, ga lahko odstavite in poskusita še enkrat.

Odstavljanje otroka od dojke

Običajno velja, da se otrok sam odstavi, ko se naje, pride pa tudi do situacij, ko ga je potrebno odstaviti še preden on to želi. Prsi nikar ne potegnite na silo ali s hitro potezo, najbolj smiselno je sprostiti vakuum, ki ga dojenček ustvarja s sesanjem. To storite tako, da čist prst položite ob rob njegovih ustnic in pritisnete s prstom v dojko. Če je dojenček zares vztrajen in še naprej sesa, mu lahko nežno potisnete prst v usta med njegove obe dlesni in ga zasukate ter mu tako pomagate, da izpusti dojko.

Spoznajte silikonske ščitnike za bradavice

Če imate izzive z vzpostavitvijo dobrega pristavljanja zaradi priraščenega jezička, prezgodnjega rojstva ali vaših vdrtih bradavic, vam lahko pomagajo silikonski ščitniki za bradavice. Njihov namen je, da pokrijejo bradavico in kolobar okrog bradavice, otroku pa pomagajo, da se pristavi in začne dojiti. Pri tem je predvsem pomembna pravilna velikost ščitnikov, obstaja pa več različnih znamk in oblik. Pri nakupu vam bodo gotovo z veseljem svetovale prodajalke, v primeru kakršnihkoli dodatnih vprašanj, dvomov ali dilem pa svetujemo, da se obrnete na certificirane strokovnjakinje za dojenje.


Šola za starše: Vse o dojenju

Bogata video učilnica v sklopu projekta Šola za starše, kjer boš izvedela vse o dojenju – pravilno pristavljanje, težave, mastitis, črpanje, hranjenje po steklenički in še več. Dodali pa smo tudi del za očete, da bodo lahko v najboljšo podporo mladi mamici. Vse samo za 8,00 EUR!

Kaj se boš naučila?

✅ Priprava na dojenje pred porodom
✅ Dojenje v porodni sobi?
✅ Pravilno pristavljanje 
✅ Najpogostejše napake
✅ Najpogostejše težave
✅ Sesalna zmeda
✅ Položaji dojenja
✅ Kaj storiti, če otrok ne pridobiva na teži dovolj?
✅ Kombiniranje nadomestnega mleka in črpanje
✅ Kako shranjujem načrpano mleko?
✅ Kako si pomagamo pri ranjenih bradavicah?
✅ Do kdaj se priporoča dojenje?
✅ Kako ukinemo dojenje po korakih 
✅ Kako poskrbimo, da ne pride do mastitisa?
✅ Kako uspavamo otroka brez podoja?
✅ Nasveti za očka – kako lahko pomaga mamici.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki