Celične membrane so kot tekoči mozaik. Sestavljene so iz beljakovin, holesterola in maščob, ki zajemajo kar tretjino membranske mase.1 Skozi zdrave membrane selektivno vstopajo in izstopajo samo nekatere snovi in presnovki, okvarjene membrane pa to sposobnost selektivnega prepuščanja izgubijo, kar posledično privede do okvare celic in tkiv ter oslabi njihovo delovanje. Prožnost membran in dobro vzajemno delovanje med celicami omogočajo večkrat nenasičene maščobne kisline, od katerih v prehrani najpogosteje primanjkujejo nenasičene maščobne kisline omega-3.

Sodobne raziskave in nasprotujoči si izidi

V nekaterih novejših raziskavah uživanje maščobnih kislin omega-3 pri srčno-žilnih boleznih ni pokazalo koristi, čeprav večina raziskav kaže, da koristi so. Vodja katedre za preventivno kardiologijo na profesor von Schacky meni, da bi bilo treba v vse raziskave vključiti analizo indeksa maščobnih kislin omega-3 v krvi, ki bi pokazala dejansko preskrbljenost z njimi. Ta indeks pove, koliko maščobnih kislin omega-3 je v krvnih celicah in torej v tkivih. Absorpcija maščobnih kislin omega-3 je namreč odvisna od številnih dejavnikov, kaže pa, da je pri običajnih oljih za absorpcijo najbolj pomemben vnos maščobnih kislin omega-3 skupaj s hrano.2 V kliničnih študijah teh okoliščin ne preverjajo, zato ni nujno, da se pri jemanju ribjega olja te maščobne kisline uspešno absorbirajo, kar posledično vpliva tudi na izide raziskav.

Ne glede na izide raziskav so maščobne kisline omega-3 esencialne maščobe, kar pomeni, da jih telo ne zna tvoriti in jih moramo vnesti s hrano, tako kot vitamine.

Preskrbljenost nosečnic in doječih mamic z DHK je majhna

V zgodnjem otroštvu, ko se strukture membran še oblikujejo, otrok prejema hranila in DHK z materinim mlekom ali mlečnimi formulami. Priporočila za vnos DHK oziroma kot dodatek v formulah niso enotna, ker so tudi izsledki raziskav neenotni. Razlike obstajajo že med samimi preiskovanci, načinu jemanja in fizikalno-kemijskih lastnosti maščobnih kislin omega-3. Vsekakor je njihova koncentracija v eritrocitih oziroma indeks maščobnih kislin omega-3 pokazatelj preskrbljenosti telesnih tkiv z njimi. Pri nas tega rutinsko ne preverjajo, se pa strokovnjaki na tem področju trudijo, da bi se te analize uvedle vsaj v klinične študije, saj le tako lahko z gotovostjo ocenjujejo rezultati. Zaradi onesnaženosti morskih rib s težkimi kovinami je pretirano uživanje rib v nosečnosti in času dojenja odsvetovano in tako žal dobro preskrbo z njimi najlažje zagotovimo s kakovostnimi prehranskimi dopolnili z DHK, v katerih naj bo po nekaterih tujih priporočilih vsaj 200 mg DHK, po slovenskih priporočilih pa celo 300 mg.8 Varen odmerek DHK v nosečnosti in pri dojenju je 1 g DHK ali 2,7 g EPK in DHK skupaj.10

Nedavno so v doktorski disertaciji slovenskega raziskovalca ugotovili, da dovolj DHK s prehrano pridobi le 12 % slovenskih nosečnic in 16 % doječih mamic. Z biokemijskega vidika to neravnovesje vpliva na zdravje membran in na celostno zdravje tako mamice kot otroka.9

Zmanjšanje tveganja za prezgodnji porod

Večina nosečnic zaužije dovolj hrane za svoje in otrokove energijske potrebe. Žal pa mnoge raziskave kažejo, da je vnos esencialnih maščob, kot je omega-3 DHK, premajhen. V kanadski raziskavi je več kot 90 % nosečnic zaužilo manj kot 300 mg DHK na dan, v povprečju je bil vnos teh borih 82 mg, kar ne zadostuje niti za potrebe matere, kaj šele ploda.3 Na svetovni ravni se eden od desetih otrok rodi prekmalu, pred 37. tednom nosečnosti.4 Zaradi dobre oskrbe večina teh otrok preživi, se pa zato povečajo tveganja za razne zdravstvene težave med odraščanjem. V otrokovem zgodnjem obdobju so pogostejši slabši refleksi in motnje dihanja. V času odraščanja pa so pogostejše motnje v razvoju, težje učenje, težave z vidom, dihali.5

Maternico sestavljajo tanke plasti gladkih mišic. Krčenje in čezmerno aktivnost mišic uravnavajo sestavine iz nenasičenih maščobnih kislin. Za uravnoteženo delovanje mišic je izjemno pomembno razmerje med provnetnimi maščobnimi kislinami omega-6 in protivnetnimi maščobnimi kislinami omega-3. V danski raziskavi so že leta 1992 ugotovili, da se je pri nosečnicah, ki so v zadnjem trimesečju uživale 2,7 g maščobnih kislin omega-3, trajanje nosečnosti podaljšalo za štiri dni, novorojenčki pa so bili v povprečju težji za 107 g.7 S to in poznejšimi raziskavami so potrdili, da maščobne kisline omega-3 sproščajo gladke mišice v maternici in s tem podaljšajo trajanje nosečnosti.

Koristi maščobne kisline omega-3 DHK za razvoj oči

V očesni mrežnici, predelu, kjer nastaja središčni vid, se svetlobna energija pretvarja v električne signale. Ta proces je delno podoben sončnim celicam. Pomembna sestavina plasti, v katerih potekajo ti procesi, je DHK, ki je strukturna maščobna kislina in izjemno pomembna za ostrino vida.11

Koristi maščobne kisline omega-3 DHK za razvoj živčevja

DHK je glavna sestavina maščobe možganskih ovojnic in možganskih stikal – sinaps. Celice jo lahko delno sintetizirajo iz predstopnje – EPK, ki jo tako kot DHK vnašamo z ribami. Njihovo vlogo v možganih dokazujejo številne raziskave, med njimi je tudi nekaj kakovostnih, v katerih so dokazali, da so otroci mater, ki so v zadnjem trimesečju uživale vsaj 400 mg DHK na dan, bolj osredotočeni in lahko dlje časa ohranjajo pozornost.12 Vnos DHK s hrano ali dopolnili poleg zdravega domačega okolja pripomore k boljšim kognitivnim sposobnostim otrok.

Koristi večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3 so navedene v mnogih znanstvenih raziskavah in jih je potrdila celo evropska agencija za varnost hrane (EFSA). So protivnetno hranilo, ki je pomembno za zdravje membran srca, živčevja in vida tudi zunaj otrokovega nežnega obdobja.


Viri:

 1. Nelson, D. L., in Cox, M. M., Lehninger Principles of Biochemistry, 2005.
 2. von Schacky, C.: Omega-3 Index and Cardiovascular Health, Nutrients, februar 2014, 6(2): 799–814.
 3. Denomme, J.; Directly quantitated dietary (n-3) fatty acid intakes of pregnant Canadian women are lower than current dietary recommendations; J. of Nutrition, 2005, 135(2): 206‒211.
 4. Howson, C. P., idr. on behalf of the Born Too Soon Preterm Birth Action Group, Howson et al. Reproductive Health 2013, 10 (Suppl 1): S1.
 5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-birth/symptoms-causes/syc-20376730
 6. Akerele, O., idr., A balance of omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids is important in pregnancy. Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism, 2016.
 7. Olsen, S. F., idr.; Randomised controlled trial of effect of fish-oil supplementation on pregnancy duration. Lancet, 1992.
 8. Antolič, Ž., idr. Klinična prehrana v nosečnosti: univerzitetni učbenik. Ljubljana: Center za razvoj poučevanja, Medicinska fakulteta, 2015.
 9. Benedik, E., Prehrana v času nosečnosti in dojenja ter maščobno-kislinska sestava humanega mleka, doktorska disertacija. Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, 2015, str. 54.
 10. Koletzko, B., idr.; Dietary fat intakes for pregnant and lactating women. British J. of Nutrition, 2007.
 11. Hoffman, D. R., idr.; Maturation of visual acuity is accelerated in breast-fed term infants fed baby food containing DHA-enriched egg yolk. J. of Nutrition, 2004.
 12. Ramakrishnan, U., Prenatal supplementation with DHA improves attention at 5 y of age: a randomized controlled trial.
Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki