Čisto osebna odločitev je, če boš družini in prijateljem že v prvem trimesečju povedala, da si noseča. Ene povedo takoj, druge raje malo počakajo. Jaz sem se odločila, da prvih 12 tednov počakam, nato pa delim novico o nosečnosti. Tako sem se naučila par trikov, kako skriti nosečnost. Če si se odločila, da počakaš do drugega trimesečja, je tu nekaj nasvetov, kako to uspešno izvedeš. 

Kako se izogniti alkoholu

1. Bodi prva na zabavi

S prijateljicami smo bile dogovorjene za malico (branč) in morala sem se znajti. Nekatere prijateljice bi hitro ugotovile, če ne bi naročila mimoze ali koktajla. Zato sem se potrudila, da sem prispela kar se da hitro in sem bila prva tam. Natakarju sem povedala, da sem noseča, vendar še nihče ne ve. Prosila sem ga, da mi prinese enake pijače, kot jih bodo imele moje prijateljice, vendar v moje naj ne da alkohola. Brez problema sem jih pretentala. 

2. Sama naroči svoje pijače

Če greš na zabavo, si sama naroči pijačo. Naroči vodo ali sok in dodaj limono ali limeto. In si rešena. Zgledalo bo kot koktajl. Lahko tudi naročiš brezalkoholni koktajl, če bi rada margarito ali pino colado. Vendar ne pozabi počasi srkati pijače, kot bi to naredila pri alkoholni pijači. In če bi res rada bila prepričljiva, se pretvarjaj, da si malo v rožicah. 

3. Reči, da si na razstrupljanju zaradi zdravstvenih razlogov

Če si zdrava in večkrat čistiš in razstrupljaš telo, bo to zelo verjetna majhna laž. Moji prijatelji tega meni ne bi nikoli verjeli. Ampak če je to za tebe nekaj normalnega, potem je dober način za prikrivanje. Navsezadnje se razstrupljaš zaradi zdravja. 

4. Reči, da imaš mačka

Ta izgovor je pri meni deloval na enem srečanju. Tvoji prijatelji in družina ti bodo verjetno svetovali, da bo dodatna alkoholna pijača pomagala (»klin se s klinom zbija«), vendar ne bodo dvomili, če jih boš zavrnila.

5. Vzemi pijačo, vendar je ne popij

Če imaš v družbi prijatelje, ki se ne bodo zadovoljili z odgovorom ne (npr. ko si na dekliščini ali novoletni zabavi), sprejmi pijačo in se pretvarjaj, da si naredila nekaj srkov. Ljudje ne bodo posvečali pozornosti, kako in koliko piješ. Nato daj pijačo tvojemu partnerju ali pojdi na stranišče in jo vlij v umivalnik. Nihče ne bo izvedel.  

6. Reči, da voziš

Mogoče nočeš zapravljati denarja za taksi ali drugi prevoz. Kaj? Tako si samo odgovorna in zanesljiva.

7. Reči, da še moraš kasneje delati, ali da greš rano naslednje jutro v službo

Razumeli bodo, da nočeš iti v službo pijana ali z mačkom.

8. Imej zaupnika

Lepo je imeti prijatelja, ki mu lahko zaupaš in ti lahko tudi pomaga prikrivati tvojo skrivnost. Lahko ti vzame pijačo in podpre tvojo zgodbo.

Oblačila so ti pretesna

Telo vsake ženske je drugačno. Nekatere ženske ne vidijo in opazijo določenih sprememb na svojem telesu, dokler niso že daleč v drugem trimesečju. Pri meni pa so mi hlače že postale malo pretesne v desetem tednu nosečnosti. Še vedno sem lahko zapela zadrgo, vendar pri nekaterih se ni dal zapeti gumb. Vse je bilo preveč prilegajoče, vendar je to čisto normalno. Tukaj je par nasvetov, kako to prikriti.

1. Nosi ohlapna oblačila

To ne pomeni, da moraš nositi zelo ohlapna in prevelika oblačila. Svetujem samo, da si ne obleči oprijetih oblačil, če že opažaš kakšne spremembe. Namesto tega si obleči ohlapno majico ali obleko, da ti bo udobno.

2. Imej več plasti

Jakna, pulover, ljubek kimono, velik šal, velika torbica, vse to lahko prikrije trebušček. 

3. Obleči se v črno

To je ena izmed mojih najljubših barv pri oblačilih. Naredi te malo ožjega in dobro skrije tudi trebušček.

Ne povej svojim otrokom

Seveda komaj čakaš, da poveš otrokom, da bodo dobili bratca ali sestrico. Kako razburljivo! Za celo življenje bodo dobili najboljšega prijatelja. Vendar, če so tvoji otroci dovolj veliki, da govorijo, vendar ne dovolj veliki, da bi razumeli, kaj pomeni skrivnost, potem ti ne priporočam, da jim poveš o bodočem bratcu ali sestrici. Lahko jim uide in bodo hitro delili skrivnost. 

Potuhni se

To je čas, ko boš mogoče imela jutranjo slabost in boš zelo omotična. Brez slabe vesti lahko zavrneš povabila na dogodke. Ne počutiš se dobra, kar ni laž. Ali če imaš že planiran dogodek, za katerega veš, da se ne boš mogla skrivati in potuhniti, nanj pač ne pojdi. Razen če je poroka družinskega člana, v nasprotnem primeru ne bo problema zavrniti povabila. Skrbeti moraš zase in za svojo majhno štručko in ni razloga, da bi se počutila krivo. 

ali pa pač ne skrivaš …

Čeprav sem jaz izbrala, da bom skrivnost obdržala 12 tednov, to ne pomeni, da jo moreš tudi ti. Nekatere je strah deliti skrivnost, ker je tveganje za spontani splav v prvih 12 tednih dosti večje kot kasneje. Nekateri pa mislijo, da je skrivanje nosečnosti nepravično do žensk. Menijo, da s skrivanjem spontanega splava sporočaš ženskam, da je spontani splav nekaj, česar se je potrebno sramovati in o čemer se ne smemo pogovarjati – kar seveda ne bi moglo biti dalje od resnice. Vendar na žalost ravno zaradi tega veliko žensk ne govori o spontanem splavu in ne delijo svojih zgodb.  

Če se odločiš, da boš svojo nosečnost delila že takoj na začetku, ali se odločiš počakati, na koncu je to tvoja odločitev in sama veš, kaj je najboljše zate. ❤️

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki