Mnogim nosečkam se je težko privaditi na telesne spremembe, ki jih prinese nosečnost. Naj gre za jutranjo slabost ali pa obseg pasu, ki raste vzporedno z zaobljenim trebuščkom, postopoma se nosečnost začuti na slehernem delu telesa. Seveda ti občutki ne morejo zares okrniti vznesenosti ob pričakovanju naraščaja. 

Je pa nosečnost v vročem poletju lahko še dodatno težavna, saj prinaša fizične spremembe, ki so lahko v vročih poletnih mesecih še bolj nelagodne. Med nosečnostjo se namreč telesna temperatura zviša, kar lahko poletno vročino naredi neznosno, potencialno pa tudi nevarno v primeru sončarice. 

Če za trenutek izvzamemo poletje, pozimi nosečnice ne smejo uporabljati vročih kopeli ali saven. Nosečnice morajo biti torej vedno pozorne na pregrevanje, npr. če izvajajo telesno vadbo. A naj vas to ne prestraši, gibanje je vedno dobrodošlo, priporočljiva je na primer nosečnicam prilagojena pilates vadba

A brez panike, telo se hitro ohladi pod zapovedano raven 38,9 stopinje, tako se tudi hitro odpravi kakršnakoli resna nevarnost. V času poletne vročine, predvsem če gre za vročinske valove, ki so letos pogosti, bodite pozorne predvsem na sledeče:

Poskrbite za hlajenje

Izpostavljenost visokim poletnim temperaturam je potrebno čim bolj omejiti. Zato je priporočljivo hlajenje notranjih prostorov s klimatskimi napravami ali pa hlajenje telesne površine s sobnim ventilatorjem. Blagodejen učinek tako za telo kot dušo prinaša seveda kopanje v morju, jezeru ali bazenu. Privoščite si!

Hidracija je nujna

V času nosečnosti morate spiti še več vode kot sicer. Predvsem če se znojite, je potrebno skrbno paziti na vnos dovolj tekočin. Težav, ki jih lahko prinese dehidracija v času nosečnosti, nikar ne podcenjujte. Medtem ko je priporočljivo omejiti pitje sladkih pijač, pa je potrebno na dan spiti vsaj 10 ali 12 kozarcev vode. 

Oblecite se vročini primerno

Učinke vročine lahko dobro omejimo z izbiro ustreznih oblačil. Ta naj bodo lahkotna in zračna, predvsem se priporoča nošenje bombaža ali svile. Izognite se oblačilom, ki bi bila preozka okoli pasu. Če se odpravljate na sonce, predvsem v vročem delu dneva, si na glavo poveznite slamnati klobuk. 

Pripravi se z Šolo za starše

Še je čas, da se pripraviš na porod in na prvo leto s otročkom. V Šoli za starše ponujamo odlične programe za Pripravo na porod tako kot tudi bogate učilnice, kjer boš izvedela vse o negi dojenčka, neki popka, joku dojenčka, previjanju, kolikah, polivanju, dojenju, hranjenu po steklenički, spanju, kako ukrepaš pri vročini, prva pomoč dojenčka in še in še.

Kaj pa potrebujete za novorojenčka?

Medtem ko preživljati nosečnost v času vročega poletja morda res ni najbolj zabavno, pa so lahko prijetni poletni dnevi čudoviti za preživljanje časa po porodu, ko poletni otroci pričenjajo spoznavati svet okoli sebe. To pomeni, da morate biti že pred rojstvom pripravljeni na prvo poletje vašega malčka. Kaj potrebujete?  

Lahkotna oblačila

Seveda so na mestu lahka poletna oblačila iz bombaža. Idealna izbira je bio bombaž, proizveden v skladu s kriteriji ekološke pridelave in predelave, kar pomeni, da proizvedena naravna vlakna ne vsebujejo škodljivih snovi. 

Poleti se lahko zgodi, da novorojenčka, seveda iz velike ljubezni in skrbnosti, preveč oblečete. Zato so priporočljivi bodiji s kratkimi rokavi. Ker pa se vreme lahko poleti hitro spremeni, imejte s sabo tudi dodatno plast oblačil, npr. bombažno majico z dolgimi rokavi ali trenirko.

Pižama

Se z malčkom odpravljate na obisk k prijateljem ali pa družinskim članom? Ne pozabite, da so lahko temperature v notranjih prostorih, hlajenih s klimatskimi sistemi, bistveno nižje kot zunaj. Zato s sabo imejte enodelno pižamo, ki pa mora dobro uravnavati telesno temperaturo. Kaj je lahko sploh bolj ljubko od prve pižame! Znova, izberite bombaž. 

Kopalke s sončno zaščito

Seveda prvo poletje ne more mimo brez prvih kopalk. Ne glede na to, kam vas pot zanese, jih je priporočljivo imeti v torbi. Četudi jih morda ne boste velikokrat uporabili, pa zasedejo zelo malo prostora. Pediatri svetujejo, da se kožo dojenčkov do šestih mesecev še dodatno zaščiti pred UV-žarki, zato v tem primeru izberite kopalke z dolgimi rokavi. 

Zaščita pred soncem

Medtem ko nam je samoumevno, da je treba pred močnim soncem zaščititi glavo novorojenčka. Pri novorojenčkih bodimo zelo pozorni, da so redno v senci ali pokriti v vozičku – ampak ne popolnoma! Zelo je pomemno, da prihaja v voziček zrak! Priporočljiva je tudi uporaba zaščitne kreme s faktorjem, ampak take, ki je primerna za dojenčke.

Senčila za avtomobilska stekla

Pomislite, kje je poleti vročina najbolj neznosna. Seveda, v avtomobilu. V primeru, da avta nimate parkiranega v garaži ali senci, ga je potrebno pred odhodom temeljito prezračiti in ohladiti. Četudi pa imate za to poskrbljeno, boste potrebovali senčila za avtomobilska stekla, ki se namestijo na notranjo stran okna. Navkljub temu da so današnja avtomobilska stekla močno temnjena, ta še vedno prepuščajo dobršen del UV-žarkov. Zato je treba poskrbeti za UV-zaščito malčkov tudi v avtomobilu, sploh pa pri daljših vožnjah. 

Seveda se takšen seznam nujnih oblačil in dodatkov za malčke sproti dopolnjuje in spreminja. Predvsem pa je namen takšnih priporočil ta, da se vas vsaj nekoliko razbremeni skrbi za logistiko in vam omogoči, da v prvem poletju s svojim malčkom predvsem uživate. Prvega poletja se pač ne pozabi. Naj bo čim lepše. Uživajte!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki