Gliste, ali podančice, so najpogostejša okužba človeka s paraziti po vsem svetu. Gliste so tanki in beli, v dolžino merijo približno 6 do 13 milimetrov.

Ko okužena oseba spi, samice podančic odložijo na tisoče jajčec v gube kože, ki obkrožajo anus. Večina ljudi, okuženih z glistami, nima simptomov, nekateri pa občutijo analno srbenje, nemiren spanec in bolečine v trebuhu (zvijanje v črevesju).

Okužba z glistami se najpogosteje pojavi pri šoloobveznih otrocih, drobna (mikroskopska) jajčeca pa se zlahka prenašajo z otroka na otroka. Zdravljenje vključuje peroralna zdravila, ki ubijajo gliste (Vermox), in temeljito pranje pižam, posteljnine in spodnjega perila. Za najboljše rezultate je treba zdraviti celotno družino.

Simptomi okužbe z glistami

Simptomi okužbe z glistami lahko vključujejo:

 • Srbenje analnega ali vaginalnega področja
 • Nespečnost, razdražljivost, škrtanje z zobmi in nemir
 • Občasne bolečine v trebuhu in slabost
 • Gliste pogosto tudi sploh ne povzročajo simptomov.

Kdaj k zdravniku

Če opazite, da se otrok pogosto zbuja ali tarna, da ga srbi ritka ali, če opazimo podančice v blatu.

Kako pride do okužbe z glistami

Nenamerno zaužitje ali vdihavanje jajčec podančic povzroči okužbo. Majhna (mikroskopska) jajčeca lahko otrok prenese v usta z okuženo hrano, pijačo ali prsti. Po zaužitju se jajčeca izležejo v črevesju in v nekaj tednih dozorijo v odrasle črve.

Samice glist se premaknejo v analni predel, da odložijo jajčeca, kar pogosto povzroči srbenje v analnem predelu. Ko otrok praska srbeče mesto, se jajčeca oprimejo prstov in zaidejo pod nohte. Jajca se nato prenesejo na druge površine, kot so igrače, posteljnina ali straniščne školjke. Jajca se lahko prenesejo tudi z okuženih prstov na hrano, tekočine, oblačila ali druge ljudi.

Jajca glist lahko na površinah preživijo dva do tri tedne!

Kaj so dejavniki tveganja za okužbo

Okužbe z glistami se najverjetneje pojavijo pri otrocih, starih od 5 do 10 let. Majhna (mikroskopska) jajčeca se zlahka razširijo na družinske člane, skrbnike ali druge otroke v šoli ali vrtcih. Okužbe z glistami so redke pri otrocih, mlajših od 2 let.

Ljudje, ki bivajo ali večino dneva preživijo v ustanovah z večjo fluktuacijo ljudi, blokih in drugih bolj populariziranih objektih, so izpostavljeni večjemu tveganju za nastanek okužb z glistami.

Možno zapleti okužbe z glistami

Tipične okužbe z glistami ne povzročajo resnih težav. V redkih primerih lahko nezdravljena okužba, kjer se gliste možno razmnožijo, povzročijo okužbo ženskih spolnih organov.

Parazit lahko potuje iz analnega predela navzgor po nožnici do maternice, jajcevodov in okrog medeničnih organov. To lahko povzroči težave, kot sta vnetje vagine (vaginitis) in vnetje notranje sluznice maternice (endometritis).

Čeprav so redki, lahko drugi zapleti okužbe z glistami vključujejo:

 • Okužbe sečil
 • Izguba teže
 • Okužba dela trebuha (peritonealna votlina)

Kako zaščitimo otroka, ko se v vrtcu ali šoli pojavijo gliste

Jajčeca glist se lahko oprimejo površin, vključno z igračami, pipami, posteljnino in straniščnimi deskami, dva tedna. Torej poleg rednega čiščenja površin metode za preprečevanje širjenja jajčec glist ali ponovne okužbe vključujejo:

 • Ker gliste izležejo jajčeca ponoči, lahko jutranje umivanje analnega predela pomaga zmanjšati število jajčec glist na telesu. Prhanje lahko pomaga preprečiti morebitno ponovno okužbo v kopalni vodi.
 • Vsak dan menjajte spodnje perilo in posteljnino. To pomaga odstraniti jajca.
 • Posteljnino, pižame, spodnje perilo, umivalne krpe in brisače operite v vroči vodi, da pomagate uničiti jajčeca glist. Sušimo na visoki temperaturi.
 • Ne praskajte. Izogibajte se praskanju analnega predela. Otroku strižite nohte, da bo manj prostora za zbiranje jajčec. Otroku predlagajte, naj si ne grize nohtov.
 • Umivajte si roke! Da zmanjšate tveganje za okužbo ali širjenje okužbe, si dobro umijte roke po uporabi stranišča ali menjavi plenic in pred jedjo.

Domača zdravila za uničevanje glist

Čeprav obstajajo zdravila za zdravljenje glist, otroku lahko že sami pomagamo doma. Žal znanstveni podatki ne podpirajo ali dokazujejo učinkovitosti domačih zdravil za gliste. Zato v vsakem primeru obiščite ali pokličite pediatra.

Tukaj so štiri domača zdravila, s katerimi lahko poskusite zdraviti okužbo z glistami:

Surovi česen

Česen naj bi uničil vsa obstoječa jajčeca in preprečil, da bi samice glist odložile več jajčec. Česen lahko uživamo, ali pa pripravimo mazilo.

Za pripravo mazila sesekljajte nekaj strokov česna in jih zmeljite v pasto. Česnovo pasto zmešajte z majhno količino vazelina ali drugega baznega olja. V mešanico pomočite čisto vatirano palčko in mazilo nanesite na anus. Ne uporabljajte, če imate občutljivo kožo, če imate na predelu pekoč občutek ali če imate poškodovano kožo, hemoroide ali vnetje na tem območju. Otroko bi tako mazilo odsvetovali, ker je preintenzivno za sluznico, zato surov česen raje dodajte v prehrano.

Kokosovo olje

Kokos naj bi imel antibakterijske in protivirusne lastnosti, ki lahko pomagajo odpraviti okužbo z glistami. To zdravljenje zahteva dva koraka. Vsako jutro ponudite otroku čajno žličko čistega kokosovega olja. Pred spanjem, vtrite majhno količino kokosovega olja na otrokov anus. Seveda prej in potem vsi umivamo roke.

Surovo korenje

Naše babice pravijo, da uživanje skodelice surovega, naribanega korenja dvakrat na dan pomaga telesu pregnati parazite skozi črevesje. To je zato, ker korenje, ki je bogato z vlakninami, izboljša prebavo in spodbuja gibanje črevesja.

Bučna semena

Semena buč vsebujejo snov kukurbitacin, ki se je izkazala za dobro sredstvo proti parazitom. Študija (Delaware State University Cooperative Extension, 2008) je pokazala znatno zmanjšanje povprečnega števila fekalnih jajčec v 21-dnevnem obdobju.

Semena papaje

Semena papaje bi lahko bila učinkovita pri zdravljenju in preprečevanju pojava črevesnih zajedavcev. Vzrok za njihov pojav je slaba higiena in tropsko podnebje, najbolj pogosto pa prizadene otroke. Papaja je antihelmintik in ima dobre protiparazitske lastnosti. Mehanizem delovanja Papaja še niso popolnoma pojasnjene, dokazano pa ima antihelmintično delovanje in imunomodulatorne lastnosti. Potencialno pozitivno delovanje so opazili pri zdravljenju okužbe z navadno človeško glisto in podančico, ki sta pogosti pri otrocih in na področjih s slabšimi higienskimi razmerami.

Pomembno: Noben izmed zgoraj naštetih domačih zdravil ni bil dokazan za popolnoma uspešno zdravljenje, so pa določene študije pokazale zmanjšanje podančic. Zato vedno priporočamo obisk pediatra, ki bo določil ustrezno zdravljenje.

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki