Kot mama štirih otrok in vzgojiteljica sem vedno iskala ustrezne in učinkovite pristope pri delu in vzgoji otrok. Moj medij, s katerim se najlažje približam otroku, je postal pesem. V novembru tega leta je v samozaložbi izšla moja druga glasbena slikanica z naslovom Velik korak (Impala, 2022). Vsebuje 22 pesmi za predšolske otroke in je hkrati zelo koristna in primerna tudi za otroke prve triade osnovne šole. Knjiga vsebuje vrhunske ilustracije in notne zapise, ki se jim bodo v prihodnosti pridružili še zvočni posnetki.

PESEM V DRUŽINI

Preko pesmi želim otrokom posredovati vsebine, ki bi jim pomagale odraščati. Doma z otroki večkrat sestavljamo rime in se ob tem zelo nasmejemo ter zabavamo. Veliko najbolj smešnih rim in pesmi nastane v avtu, kjer se z njimi kratkočasimo. Uglasbene pesmi pogosto uporabimo kot družinski projekt in z nastopom razveselimo ožji krog ljudi. Otroci s tem ogromno pridobijo na samozavesti, hkrati pa skupaj ustvarjamo – zase in za druge. 

PESEM V VRTCU

V vrtcu so pesmi neprecenljive. Nisem nagle jeze, v vrtcu spadam med bolj potrpežljive vzgojiteljice. Ugotovila sem, da pesem večkrat umiri. Ne le mene, tudi otroke. Igranje na kitaro, Orffova in druga glasbila ter prepevanje pesmi pomaga otroku, ki se uvaja.  Da lažje predela svojo žalost in se po joku umiri in vrne k igri. Otrok, ki še ne govori, zmore že pred govorom prepevati melodijo. Pred kosilom so otroci prve starostne skupine že zelo utrujeni in razdraženi. Ko se poje ali recitira pesem, pozabijo na utrujenost, saj jih pritegne ritem, rime, melodija. Obed se lahko potem začne precej bolj umirjeno, s čimer vsi nekaj pridobimo. Ko imamo na sporedu glasbo, kjer sodelujejo otroci s petjem in igranjem na instrumente, so otroci neizmerno motivirani in večkrat tudi nasmejani do ušes. 

VZGOJA S PESMIJO

Pesem pomaga otroku razložiti mnogo stvari, ki so del njegovega odraščanja. Stvari, ki so drugače lahko prav »tečne« iz ust nas, odraslih. Kaj se sme in kaj se ne sme. Ves čas, dan na dan. Za otrokova ušesa je to res utrudljivo, za nas pa prav tako naporno. Preko pesmi gre isto sporočilo precej lepše z jezika, otroku pa je zanimivo, ker ga pritegne zvočnost, poudarki, melodija, ritem. Pesem se tudi ponavlja, pa je kljub temu prijazna. Zgodba, ki jo pesem pripoveduje, je precej manj vsiljiva kot naši vsakodnevni popravki otroku, ki mu jih izrekamo. 

VELIK KORAK

Iz vseh koristi, ki jih ima pesem na otroka, sva z Andrejo Vekar, diplomirano oblikovalko in odlično ilustratorko, strnili 22 pesmi v glasbeno slikanico. Zbrane pesmi so srčne in enostavne za razumevanje, zato se v njih najdejo vsi otroci. Hkrati pa so jim zrcalo, kjer sami začutijo, kaj je prav in kaj ne. So konkretne in navajajo na samostojnost, na uporabo lepih besed (Dober dan, hvala, prosim), zvečer prikličejo škrata Mižule Mažule, da jim pomaga v spanec, hkrati pa opozarjajo na to, da sme biti vsak tudi žalosten in da so solze zlate kot smeh. Da si vsi želimo biti veliki kot tovornjaki in da smo lahko hvaležni za prav vsak nov dan. 

Knjigo Velik korak je možno naročiti na: www.impala.si.

Otroci vam bodo hvaležni. 

Avtorica: Jana Vidovič

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki