V 35. tednu se nekatere mame počutijo, kot da morajo opraviti še veliko stvari pred prihodom otroka. Druge komaj čakajo, da se jim pridruži dojenček. V vsakem primeru se ne vznemirjaj; otrok bo prišel, ko bo pripravljen in prav vseeno ti bo, če nisi odkljukala vseh podrobnosti s svojega seznama. Če imaš varno mesto za spanje, nekaj plenic in otroški avtosedež za vožnjo domov, si za glavne osnovne potrebe dojenčka že poskrbela.

Velikost ploda v 35. tednu

Plod je sedaj velik kot ananas. Meri približno 46,2 centimetra in tehta 2,4 kilograma.

Trenutno si v osmem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 35. tedna

Ob koncu osmega meseca se ti najbrž pojavljajo naslednji simptomi.

  • Pogosta potreba po lulanju. Dojenček pritiska na mehur (ali dojenčka, če si noseča z dvojčki). Otrok je verjetno ugnezden precej nizko, saj se tako pripravljajo na rojstvo. Ne dovoli, da te pogosti izleti v kopalnico odvrnejo od pitja vode – dehidracija vpliva na možnost prezgodnjega poroda, zato poskrbi, da piješ dovolj.
  • Zaprtje. Ponovimo še enkrat: poskrbi, da bo v tvoji prehrani veliko vlaknin. Če si preizkusila že vse in se še vedno spopadaš z zaprtjem, se posvetuj z zdravnikom in ga vprašaj, če lahko uživaš prehransko dopolnilo z vlakninami ali priporoča morda kaj drugega.
  • Bolečine v bokih in medenici. Nelagodje se nadaljuje – in morda boš občutila tudi nekaj novih bolečin. Medtem ko se spopadaš z nelagodjem, poglej na zadevo s svetle strani: to je znak, da se tvoje telo pripravlja na porod. Ja, vsa ta bolečina ima pravzaprav svoj namen! Tvoji ligamenti se rahljajo zato, da bo lahko dojenček odšel iz maternice v svet.
  • Popadki Braxton Hicks. V 35. tednu nosečnosti si morda opazila povečano število kontrakcij. Res je neverjetno kako trd lahko postane trebušček! Kljub temu pa te popadke natančno opazuj; ko jih dobiš, počivaj in pij veliko vode.
Pri nosečnicah, ki so v zadnjem trimesečju uživale 2,7 g maščobnih kislin omega-3, se je trajanje nosečnosti podaljšalo za štiri dni, novorojenčki pa so bili v povprečju težji za 107 g. Otroci mater, ki so v zadnjem trimesečju uživale 400 mg DHK na dan, so dokazano bolj osredotočeni, vnos DHK s hrano ali dopolnili pa poleg zdravega domačega okolja pripomore k boljšim kognitivnim sposobnostim otrok.

Nosečniški trebušček 35. tedna

Raste, raste, raste. Ja, tako otrok kot ti. Tvoja maternica je postala približno 500 do 1.000-krat večja od svoje prvotne velikosti; številka, ki se ostalim zdi pretirana, tebi pa odločno prenizka. Pričakuješ lahko, da boš od sedaj do poroda vsak teden pridobila približno pol kilograma.

 

Sedaj, ko si visoko noseča, je prav, da se seznaniš z znaki poroda. Morda misliš, da je še prezgodaj, toda približno 11 odstotkov mamic z enim plodom rodi prezgodaj, medtem ko so mame, ki so noseče z dvojčki, sedaj že skoraj pri koncu nosečnosti.

Če povzamemo, tukaj so znaki dejanskega, resničnega začetka poroda:

  • Voda odteče. Vedela boš, da ti je voda odtekla, če opaziš izcedek, ki bolj spominja na tok vode kot na navaden izcedek. Voda lahko odteče naenkrat (kot v filmih), lahko pa počasi kaplja kot izcedek, ki se kar ne ustavi.
  • Boleči popadki. Braxton Hicks popadki niso niti malo podobni pravim popadkom. Če nenadoma čutiš bolečino v trebuhu ali hrbtu namesto blage napetosti, je morda prišel čas poroda.
  • Redni popadki. Prave kontrakcije se dogajajo redno in ne prenehajo – vedno pogostejše in bolj boleče so. Zdravnik ti bo dal navodila, kdaj je potrebno poklicati v bolnišnico. Dobro pravilo je, da pokličeš, ko si popadki sledijo na približno 5 minut, če je to tvoja prva nosečnost. Če ni, pokliči prej, ko si popadki sledijo na 10 do 15 minut, saj so drugi porodi ponavadi precej krajši.

Nisi prepričana ali je kakšen nosečniški simptom lahko znak poroda? Za vsak slučaj se posvetuj z zdravnikom.

Afroditina linija izdelkov za najmlajše so brez parabenov, parafinov, silikona, SLS/SLES-a in barvil. Učinkovite, a hkrati nežne formule so tudi dermatološko in pediatrično* preizkušene, kar potrjuje, da jih odlikuje visoka toleranca do občutljive kože.

Ultrazvok 35. tedna nosečnosti

Dojenčkov sluh je zdaj popolnoma razvit, najbolje pa se odziva na visoke tone. Če si noseča s fantkom, bi morala na ultrazvoku videti, da so se njegovi testisi v celoti spustili.

Ta teden ali naslednji boš testirana tudi za streptokok B. Zdravnik bo odvzel bris nožnice in danke ter ga testiral na omenjene bakterije. Ta bakterija je pogosta in zaradi nje ne boš zbolela, vendar bi lahko škodovala otroku, če bi mu bil ob rojstvu izpostavljen, zato je ta test dobro narediti. Če boš pozitivna, boš med porodom prejela antibiotike, s čimer boš preprosto preprečila otrokovo izpostavljenost.

Seznam 35. tedna nosečnosti

  • Premisli, kako boš oznanila otrokovo rojstvo 
  • Pozanimaj se glede znakov poroda
  • V telefon si shrani pomembne številke (npr. dežurnega ginekologa, če boš želela hiter posvet)

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki