Velika noč je praznik, a hkrati tudi priložnost, da si lahko vzamemo dan ali dva za druženje in igro z našimi najmlajšimi, in da z njimi preživimo nekaj kakovostnega časa, stran od službenih obveznosti.

Kako prijetno izkoristiti praznične dni? Zakaj jih ne bi naučili česa novega ali pa še bolje – kaj če bi naučili otroke igre skozi ustvarjanje!

Razvoj sposobnosti igranja je namreč ključen za razvoj otrok. Z igro se naučijo pomembnih socialnih veščin, ki jih bodo potrebovali v življenju. Preko igre se naučijo reševanja problemov, razumevanja ter tudi skrbnosti in tolerance. Z igro se naučijo biti kreativni in navezovati stike ter ustvarjati prijateljstva. Lahko se strinjamo, da je to vsaj toliko pomembno kot znanje poštevanke. Mnogi vzgojitelji bodo povedali, da se najpomembnejši del vrtčevske vzgoje odvija v peskovnikih in na gugalnicah.

Morda se sprašujete, kako otroka naučiti, kako se igrati. Podajamo vam par predlogov.

Ponudite jim možnost ustvarjanja

Otroci pogosto uživajo v ustvarjalnih dejavnostih, kot sta risanje in slikanje, saj začutijo svobodo izražanja in se praviloma ne bojijo kritike. Materiali, potrebni za ustvarjalne dejavnosti, vključujejo (barvne) papirje različnih velikosti, otroške varne škarje, barvne svinčnike, čopiče, akvarelne barve, glino za modeliranje in podobno.

Skušajte jih navdušiti nad  družabnimi igrami ali sestavljankami

Morda sprva ne bodo navdušeni nad »starodobnimi« igrami s figuricami in igralno ploščo ali sestavljankami. Vse preveč so namreč naši najmlajši vpeti v digitalni svet zaslonov, ki pa je, vsaj zaenkrat, le dvodimenzionalen. Junakov v digitalnem svetu ne morejo vzeti v roke in jih zakopati v pesku. Fantazijske igre ali liki super junakov, s katerim se otroci identificirajo, jim lahko dajo nadvse pozitivno izkušnjo, saj jih naučijo razvijati lastne interese.  Če nimate prave ideje za igro, le brez skrbi. Največji strokovnjak za igre namreč sedi poleg vas. Vprašajte malčke, kako se igrajo v vrtcu!

Vedno se zabavajte

Najpomembnejše sporočilo igre je, da je igranje z drugimi zabavno. To mora biti tudi vaš cilj pri učenju najmlajših. Otroci morajo biti navdušeni nad idejo igre z vami, da se bodo tudi sami prav tako navdušeno vključili v igro z vrstniki na igrišču. 

Ko otroci razvijejo strast do igre, pa naj gre za fantazijske igre, akcijske figure ali pa preprosto skupno pripravljanje velikonočne pojedine. Tudi priprava pojedine bo v otrocih zbudila kreativno razmišljanje. Le predstavljate si lahko ponos svojega sončka, ko boste svojim gostom na velikonočnem zajtrku povedala, kdo je bil vaš največji pomočnik.

V Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji boste našli vse potrebno za igro in kreativno preživljanje prostega časa z otroki, medtem pa ne pozabite na mnoge praznične priboljške, ki sodijo na velikonočno mizo.


 

 

 

 

 

ČLANEK JE OGLASNA VSEBINA


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki