Poznam kar nekaj očkov, ki se veselijo, a so obenem prestrašeni, ker bodo dobili hčerkico. Tukaj je nekaj dobrih nasvetov, ki lahko pomagajo vsem, ki jih skrbi vzgajanje male deklice.

Z možem imava to srečo, da sva starša trem malim nagajivkam. Od trenutka, ko se je rodila najina prva hčerka in ji je mož pogledal v nežen novorojenčkast obrazek in pestoval njeno malo telesce, točno ve kaj mora. Pozdravi vsako buško, hitro se spremeni v konja, skuha najboljša jajčka in sploh je najbolj potrpežljiv, ljubeč očka, ki si ga želi vsaka mala deklica.

Prosila sem ga za nekaj napotkov, ki bi jih podelil z bodočimi očki in tukaj so njegovi dragoceni nasveti:

1. Ne boj se previjanja

Ko postaneš očka male polne dojenčice, je tam spodaj kar nekaj gubic. In ja, vse moraš počistiti. Vedno briši od spredaj nazaj, da se izogneš prenosu blata. (Resno.)

2. Navadi se besede lulika

Najprej boš imel vprašanja ti, potem boš moral naučiti svojo hčerko, kako se pravilno umije in obriše. Po navadi se ”vzdevki” ne obnesejo dobro in stvari samo zakomplicirajo. Poleg tega so raziskave pokazale, da imajo otroci, ki brez težav uporabljajo izraze za spolovila bolj zdrav odnos do svojih teles.

3. Nauči se frizirati

Nekaterim punčkam je dovolj, če jih samo počešeš, druge pa bi rade imele špangice in čopke in francoske kite (hvala Elsa in Ana!). Najlažje bo, in prihranilo bo ogromno dretja in solz, če se pač naučiš frizerati.

4. Pokaži ji svoja čustva

Poj ji, nosi jo in beri ji pravljice tako, da uporabljaš različne glasove. Se spomnim, ko je moj mož rekel, da se počuti neumno, če spreminja glasove. To je trajalo kakšne 3 sekunde. 🙂 Najlepši spomin me veže na trenutke, ko sem ga videla kako puncam nežno prepeva uspavanko za lahko noč.

5. Dovoli ji, da se sama odloči kakšna punčka bo

Najina prva hčerka je želela vse v roza barvi, ko je bila malčica. Nato je presedlala na avtomobile, pirate in dinozavre. To se dnevno spreminja. V hišo prinesi krono in čarobno palčico in spet bo princeska. Niti slučajno ne bo vse samo ”punčkasto”. Če bo, boš pa vseeno nanjo ponosen kot pav.

6. O fantih se bo učila od tebe

Otroci so kot gobe. Vse kar rečeš, kako se obnašaš do njihove mamice, vse kar narediš, si zapomnijo in ponotranjijo. Bodi pazljiv kaj govoriš v njihovi bližini. Tvoj odnos jo bo naučil kakšen mora biti ljubeč odnos med žensko in moškim.

7. Z njo lahko počneš vse, kar bi s sinom

Ta je moja najljubša. Vedno, ko kdo vpraša mojega moža, če bova še enkrat ”probalA dobit sina” jim odgovori točno to. In je popolnoma res. Najine hčerke obožujejo taborjenje, rade tečejo in igrajo nogomet, se igrajo v blatu, prdenje se jim zdi neskončno smešno. Obenem pa je mož vzljubil disneyjeve risanke, lak za nohte in ustvarjanje z bleščicami. 🙂

Odnos med očkom in hčerko je poseben. Imaš majhno pomočnico, ki ji lahko poveš čisto vse na svetu, do konca svojega življenja. Nič ni bolje od tega!

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki