Draga mamica, ki to bereš. Vem da si želiš čimprej po porodu nazaj v formo, vendar pa se zavedaj naslednjih nekaj stvari. Tvoje telo se je 40 tednov spreminjalo, v tebi je zrastlo popolno, čudovito bitje – tvoj dojenček. Razumljivo je, da si želiš svoje telo nazaj in seveda imaš vso pravico, da ga dobiš nazaj, vendar pa bodi potrpežljiva. Bodi potrpežljiva predvsem do sebe, videz in kilogrami so en del tebe, ampak naj ti bo na prvem mestu tvoje zdravje. Kajti le zdrava mama je lahko tudi zadovoljna mama. Če se vrnem nazaj na to, da se telo v nosečnosti spremeni. Rada bi rekla, da vsaka ženska ve zase kdaj je za vadbo po porodu primeren čas, ampak na žalost to ne drži. Splošne smernice so, da porodu počivamo vsaj nekje 6 tednov oz 3 mesece, če je bil opravljen carski rez. Sama zagovarjam to, da se čimbolj poslušate in da ne hitite preveč. Ne glede na to, kdaj začnemo in kakšne aktivnosti se lotimo, pa je pomembno da se ob tem dobro počutimo in pa OBVEZNO preverimo, če je prišlo med nosečnostjo do razmika mišic oz. diastasis recti.

Kaj sploh je diastaza?

Med nosečnostjo lahko zaradi rasti trebuha pride do razmika notranjih trebušnih mišic. Gre za to, da se mišica (rectus abtominus), ki poteka čez celo dolžino trebuha, torej od prsnice so sramne kosti razmakne. Sestavljena je iz dveh delov, ki sta med seboj povezana z vezivnim tkivom (linea alba) in to tkivo se v času nosečnosti rado raztegne in tako potisne ta dva dela preme trebušne mišice narazen. V tem primeru so mišice, ki imajo funkcijo da podpirajo naš hrbet in naše organe oslabljene in da je prišlo do razmika, kot kaže spodnja slika.

Znaki, da diastazo zagotovo imate so naslednji: ko se nagnete nazaj se vam naredi grba na trebuščku, trebušček je tudi še nekaj mesecev po porodu še vedno podoben nosečniškemu, izrazita luknja v trebuhu. Če morda niste prepričane, če je prišlo do diastase, lahko to same preverite s preprostim testom.

Kako preverim, če diastazo imam?

Ulezite se na hrbet in pokrčite noge, dvignite glavo in ramena od tal ter s prsti (kazalec in sredinec) pod popkom preizkusite če začutite razmak (tako kot kaže na sliki spodaj).

2

Če ugotovite, da do diastaze ni prišlo potem čestitke in počasi v svojem ritmu lahko začnete z vadbo. Priporočam jogo ali kakšne duge umirjene vadbe, kjer je velik poudarek na samem sproščanju, umirjanju in pravilnih gibih – dvigovanju ipd. Če pa je do diastaze prišlo, pa nujno na vadbo (najbolje individualno) k nekomu, ki ve kaj dela in ki ne bo naredil več škode kot koristi.

V vsakem primeru pa imejte se rade, dajte svojemu telesu čas in ga ne forsirajte z napornimi vadbami – mamice moramo energijo varčevati, zato da se naše telo lažje generira in pride spet v pravo formo.


Avtor: Nana Krošel, certificirana inštruktorica joge

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki