Vzemi to kot predogled materinstva: dojenčku nič ne manjka, ti pa se morda ne počutiš tako super. Otoček se sedaj pripravlja na preživetje in razcvet v zunanjem svetu. Ti pa s soočaš z nekaterimi izzivi nosečnosti, kot so krči v nogah, bolečine v hrbtu in otekle noge. Saj bo, mami!

Velikost ploda v 24. tednu

Pri 24. tednih je dojenček velikosti melone. Vaš 30-centimetrski otroček zdaj tehta dobrega pol kilograma.

Trenutno si v šestem mesecu nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih.

Nosečniški simptomi 24. tedna

Med glavnimi simptomi bodo:

  • Otekli gležnji in stopala. Če so tvoja stopala zabuhla, jih med sedenjem podpri. Pogosto pomaga tudi hoja. Pričakovati je nekoliko otekanja, vendar otekanje obraza, močno otekanje rok ali neenakomerno (ena noga je otečena, druga ne) in nenadno otekanje ni običajno. To so lahko znaki preeklampsije, nevarnega zapleta v nosečnosti, zato obvesti svojega ginekologa, če opaziš kakšno nenavadno oteklino.
  • Krči v nogah. Zategnjene, boleče ali nemirne noge so lahko znak dehidracije, zato preveri ali piješ dovolj vode. Noge pogosto raztezaj, veliko se sprehajaj. Svojemu zdravniku povej, da imaš krče po nogah; po vsej verjetnosti ni s tem nič narobe, včasih pa lahko krči kažejo na kakšno drugo težavo, kot je pomanjkanje hranil, zato je vredno biti pozorna.
  • Bolečine v hrbtu. Jap, hrbet je še vedno boleč – bolečina je lahko celo večja. Do tega pride, ker dojenček raste in maternica postaja večja, ta pa nato pritiska na hrbtenico, zaradi česar je hrbtenica bolj ukrivljena in napeta. Tvoje hrbtne mišice se morajo tako bolj truditi, da prenesejo dodatno težo. Svojega zdravnika obvesti o kakršnih koli močnih bolečinah (npr. išias).
  • Linea nigra. To je temna črta, ki poteka po sredini tvojega trebuščka. Nastane zaradi nosečniških hormonov in zbledela naj bi v nekaj tednih ali mesecih po porodu.
  • Strije. Te tigraste črte se lahko še naprej pojavljajo, saj se koža vedno bolj razteza. Če nosiš dvojčke, je verjetnost, da jih boš dobila, večja.
Linija izdelkov za nosečnice, Lekovita, vsebuje Nosečka olje, ki kot mešanica hranljivih in vlažilnih olj spodbuja obnavljanje kože med nosečnostjo in po porodu in pomaga pri preprečevanju nastanka strij. Kožo hrani, vlaži in varujejo pred izsuševanjem ter jo ohranja vitalno.

Nosečniški trebušček 24. tedna

V 24. tednu nosečnosti imaš verjetno že kar nekaj izkušenj z otrokovim brcanjem, zdaj pa brce postajajo vse močnejše. Pravzaprav lahko partner ali drugi, ki se dotikajo trebuščka, kmalu začnejo čutiti tudi te udarce.

Priporočeno povečanje telesne teže v tem obdobju znaša približno dobrih 6 do slabih 7 kilogramov za bodoče mamice. Če si pridobila nekoliko več od tega, ne skrbi – drastično ali nenadno povečanje telesne teže je sicer lahko vzrok za skrb – toda za najbolj zdravo možno nosečnost je dobro najti načine, s pomočjo katerih boš povečanje telesne teže nadzorovala.
Si vedela, da je 24 čarobno število za mamice dvojčkov? Za ženske, ki so v 24. tednu in so noseče z dvojčki, je priporočljivo, da do tega časa pridobijo 24 kilogramov. Tako zmanjšajo tveganje za prezgodnji porod.

Ultrazvok 24. tedna nosečnosti

Znotraj tvojega nosečega trebuščka plod pridno napreduje. Ne govorimo samo o anatomiji, temveč tudi o izgledu. Prosojna koža postopoma postaja vse bolj neprozorna, zaradi majhnih kapilar, ki so se nedavno oblikovale, pa dobi svež, rožnat sijaj.

Čin čin! Približno v 24. tednu nosečnosti bo zdravnik naročil obremenilni test za glukozo, ki je eden izmed pomembnih nosečniških testov, ki pokaže ali si v nevarnosti za nosečniško sladkorno bolezen. Test je zasnovan tako, da pokaže, kako tvoje telo predela sladkor, zato boš morala popiti sladek napitek in nato počakati eno uro. Potem ti bodo odvzeli kri in testirali kako je tvoje telo predelalo sladkor.

Če bodo rezultati neobičajni, boš morala opraviti glukozno tolerančni test. Na rezultate bo treba počakati kar nekaj časa. Test bo pokazal, kako tvoje telo v treh urah predela sladkor; tako bo zdravnik ugotovil ali resnično trpiš za gestacijskim diabetesom. Če je test pozitiven, to ni konec sveta. Zdravnik ti bo svetoval, kako redno preverjati svoje stanje, da bo preostanek nosečnosti potekal v zdravem duhu. V tem primeru se tako mamico kot plod ponavadi še dodatno spremlja, kar pomeni, da boš vabljena na dodatne ultrazvoke. Poglej na situacijo s svetle strani: pogosteje boš lahko pokukala v otrokov svet!

Seznam 24. tedna nosečnosti

  • Opravi obremenilni test za glukozo
  • Naroči se na pregled v 28. tednu nosečnosti
  • Začni pripravljati svoj dom, da bo varen za dojenčka in majhnega otroka

Nosečkine kartice s porodnimi afirmacijami

Kartice porodne afirmacije nosečnico vodijo skozi različne stopnje nosečnosti in ji nudijo dodatno vzpodbudo in krepitev samozavesti vse do poroda. Vsaka kartica prinaša praktičen namig, ki bodočo mamico opolnomoči, predstavljajo pa čudovito darilo tako za tiste, ki pričakujejo prvega otroka, kot tudi mamice, ki povečujejo svojo družinico. Zaradi praktične velikosti 8 x 13 cm so nosečnici vedno pri roki.

Kartice nudijo podporo in jo vsakodnevno opominjajo, da ima vso moč že v sebi in zmore morda še več, kot se sama zaveda. Z jutranjim ritualom meditiranja na izrek vsake posamezne kartice bodoča mamica v svoje življenje in srce povabi ljubečo energijo, ki ji polepšajo dan, nosečnost in porod. Znanstveno je dokazano, da kartice z afirmacijami pomagajo preusmeriti negativne misli k bolj pozitivnemu pogledu na življenje, s tem pa k večjemu zadovoljstvu s seboj, medosebnimi odnosi in življenjem nasploh.

16,00  EUR

Avtor: Uredništvo Nosečke

Podobni članki