Si noseča in še zmeraj v službi? Ja, to ni zmeraj lahko. Ampak ne skrbi, tu smo, da ti pomagamo. 🙂 Z različnimi strokovnjaki smo se pogovorili o pogostih nosečniških problemih in kako jih rešiti.

Slabost na poti v službo

Nosečke, ki uporabljajo javni prevoz, pogosto potožijo, da se počutijo vroče in slabotno. Še posebej v času gneče, ko grejo vsi v službo. V taki situaciji lahko nosečka omedli, še posebej, če že nekaj časa ni nič jedla. Priporočljivo je, da imaš zmeraj sabo veliko vode in nekaj prigrizkov in se tako izogneš nizkemu krvnemu sladkorju in posledično tudi omedlevici. Ne boj se tudi prositi koga, da ti odstopi sedež. Pogosto se zgodi, da ljudje ne opazijo, da si noseča, saj so zatopljeni v svoje misli. V zimskem času je dobro, da si, preden stopiš na avtobus, slečeš šal in plašč, da se ne boš pregrela. Če je le mogoče, si delovni čas prilagodi tako, da v službo ne boš hodila v urah, ko je največ gneče.

Izčrpanost prvega trimesečja

Prvi tedni nosečnosti ti lahko poberejo ogromno energije in zmanjšajo tvojo produktivnost. Najtežji del? Novice verjetno še nisi delila s svojimi nadrejenimi. Da bi se izognila kritikam, se pogovori z njimi in predlagaj, da bi kakšno opravilo naredila kar od doma, če je mogoče, ali pa predlagaj kakšno drugo rešitev. Pri večini žensk se energija vrne v drugem trimesečju.

Pogosti obiski stranišča

Na žalost ne obstaja način, kako zmanjšati potrebo po pogostem lulanju med nosečnostjo. Pomagaš si lahko le tako, da piješ v zmernih količinah in da si na stranišču nekoliko privzdigneš trebušček, kar lahko pomaga pri tem, da odteče več urina.

Zatečene in boleče noge

Nekatere nosečke imajo težave z zatekanjem nog, še posebej proti koncu dneva. Če si v svoji službi veliko na nogah, lahko to zatečenost nog le poslabša. Priporočljivo je, da si že zjutraj oblečeš kompresijske nogavice, ki bodo zmanjšale zatekanje in bolečino nog. Če imaš to možnost, v službi vsake toliko nekoliko dvigni noge.

Boleče prsi

Veliko nosečk toži o bolečih prsih med nosečnostjo. Razlog? Na tak način se tvoje telo pripravlja na laktacijo. Tvoje prsi morda tudi rastejo. Rešitev? Investiraj v večji in boljši nedrček, ki bo nudil dovolj podpore.

Povečan apetit ali celo občutek lakote

Zelo pomembno je, da nadziraš svoj vnos hrane čez dan, da se boš izognila nizkemu krvnemu sladkorju in popoldanskemu prenajedanju. S seboj zmeraj nosi zdrave in okusne prigrizke in se izogibaj nekvalitetni hrani. Izbiraj prigrizke, ki jih lahko nosiš kar v torbici, npr. jogurt, žitne ploščice, sadje, sir.

Oblačila postanejo pretesna

Investiraj v nova oblačila iz raztegljivih in udobnih materialov, ki bodo izgledala dobro, tudi ko ti bo trebušček še naprej rasel. Vredno je razmisliti vnaprej; izberi nosečniška oblačila, ki jih boš lahko nosila tudi po porodu.

Boleča stopala

Znebi se petk. To bo dobro za tvoja stopala, tvoje medenično dno in hrbet Nošenje petk prisili tvoje telo, da se nagiba nazaj, kar pa povzroči napenjanje mišic v mečih (krči!), krčenje mišic medeničnega dna in slabo držo, zaradi katere te bodo bolele hrbtne mišice. Rešitev? Nosi udobne čevlje

Utrujena si, vendar se ne upaš piti kave

Marsikateri zdravnik ti bo povedal, da je pitje kave ok, ampak v zmernih količinah. Pogovori se s svojim zdravnikom / s svojo zdravnico. Seveda obstajajo stvari, ki se jim moraš med nosečnostjo 100% odpovedati (npr. kajenju, alkoholu, surovim ribam), vendar kava ne spada mednje. Samo zato, ker si noseča, še ne pomeni, da se moraš odpovedi svojim najljubšim stvarem.


Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki