V črevesju je sedež našega imunskega sistema in če je črevesna flora zdrava (torej da je število bakterij zadostno in razmerje le teh v ravnovesju) bo naš imunski sistem močan. V nadaljevanju bi rada napisala zakaj nosečkam predlagam, da poskrbite za dobro prehrano in dobro črevesno floro.

Razvoj črevesne flore se začne že zelo zgodaj. Pomembno je, da že dojenčku zagotovimo dobre pogoje za zdrav razvoj črevesne mikroflore. Kako lahko to naredimo? Za začetek je pomembno, da nosečnica vzpostavi dobro ravnovesje bakterij v črevesju in da se ob tem zdravo prehranjuje. Nosečnica mora pojesti dovolj hranilnih snovi, vlaknin, vitaminov in mineralov, spiti dovolj vode… Vsa ta hranila se bodo lahko dobro absorbirala samo v primeru, da je črevesna flora poseljena z dobrimi bakterijami. V vsakem primeru je smotrno narediti pro-bio terapijo s kvalitetnimi probiotiki za začetek, predvsem pa, če so bile v preteklosti kakšne zdravstvene ali pa prebavne težave (zaprtost, driske, neredno odvajanje).

Žvečljive tablete BioGaia Protectis z vitaminom D so prehransko dopolnilo, ki vsebuje kombinacijo mlečnokislinskih bakterij (Lactobacillusreuteri Protectis) in vitamina D3.D3 vitamin pripomore k absorbciji kalcijevih ionov iz prebavnega trakta. Ti so za otroka izrednega pomena, saj pripomorejo k normalni izgradnji kosti.

Čeprav je dojenčkov prebavni trakt ob rojstvu sterilen, pa se v roku nekaj ur po rojstvu začnejo kolonizirati bakterije, ki jih dobi od mame. Torej, če je črevesna oz vaginalna flora mamice naseljena z dobrimi in nevtralnimi bakterijami, potem bo dojenček dobil te dobre bakterije. To je tudi glavni razlog, zakaj je pomembno, da bodoča mamica dobro skrbi za črevesno mikrofloro. Druga situacija pa je, če je otroček rojen s carskim rezom. V tem primeru ne bo dobil niti dobrih, niti slabih, niti nevtralnih bakterij in bo zato prilagajanje in razvoj njegovega črevesja najverjetneje bolj težavno. Črevesna mikroflora se bo pri dojenčkih rojenih s carskim rezom razvijala cca 6 mesecev do te mere, kot se razvije pri vaginalno rojenih dojenčkih v parih dneh.

Osnova za otrokov imunski sistem je, ko dojenček dobi 1 mikrobni odtis od mame (vaginalni porod), saj se takrat začne tvorba imunoglobulinov oz protitelesc. Proitelesa, ki se proizvedejo v sluznicah, črevesju predstavljajo 75% vseh protiteles v telesu (imunoglobulini tipa A) in so zazlužni zato da vežejo tuje molekule na površini sluznic in otežijo njihov vdor v sluznice. Imunoglobulini tipa A v krvi vežejo tuje molekule. Tem molekulam je omogočen prenos skozi jetrne celice v žolč in zaradi tega se imunski sistem na antigene, ki pridejo v telo s hrano ali z vdihanim zrakom ne odzove. Kar je seveda dobro, kajti v nasprotnem primeru bi prišlo do vnetnih procesov.

Če zaključimo: za dober razvoj črevesne flore lahko poskrbimo že pred rojstvom otročka, in dobra oz. zdrava črevesna flora, pomeni veliko imunoglobulinov = močan imunski sistem.


Preberi še:


Avtor: Nana Krošel, certificirana inštruktorica joge

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki