Draga nosečka, vem, da si že tako obremenjena z vsemi napotki in nasveti in pravili. Težko ti je tudi, ker se tvoje telo spreminja. A naj ti takoj povem: pridobivanje teže v nosečnosti je NUJNO potrebno za razvoj ploda! Naj ti ne bo hudo, ko se začnejo kilogrami kopičiti.

Res je, da problem lahko nastane, če nosečnica pridobi preveč teže in si tako poveča možnosti za nosečniški diabetes (ki pa ni povezan samo s prekomerno telesno težo!), hipertenzijo in komplikacije pri samem porodu. Poleg tega prekomerno pridobivanje teže povzroči več strij in kilogramov, ki se jih je kasneje potrebno znebiti. Vendar je problem tudi, če nosečnica pridobi premalo teže, saj s tem tvega prezgodnji porod in poveča možnosti za slab razvoj dojenčka.

Vir slike: MILA Zed

Koliko teže nosečnica lahko pridobi?

Po navadi slišimo, da mora nosečnica pridobiti 10-13kg. To je zelo splošno, saj je vsaka nosečnica pred nosečnostjo drugačna in ima drugačen ITM. Poleg tega je, za razliko od računanja ITM, tu računanje malo bolj težavno, saj na pridobivanje teže vpliva več dejavnikov: metabolizem, psihično stanje, genetika itd. ACOG (American congress of Obstetricians and Gynecologists) priporoča, da upoštevamo naslednje smernice:

Telesna struktura pred nosečnostjo ITM (Indeks telesne mase)Priporočena pridobljena teža Na teden
Podpovprečna< 18.513-19kg450-700g
Povprečna18.5–24.911-16kg450g
Nadpovprečna25–29.97-11kg270g
Debelost30 >5-9kg230g

V primeru nosečnosti z dvojčki, se priporočena teža skoraj podvoji!

Kam gre teža?

  • Plod: 3-4kg
  • Posteljica: 600g
  • Plodovnica: 910g
  • Maternica: 900g
  • Dojke: 900g
  • Povišana količina krvi: 1,8kg
  • Tkivo: 1,5kg
  • Maščobne zaloge: 3kg

Pridobitev vseh teh kilogramov je nujno potrebna za zdrav razvoj otroka in pripravo telesa na porod!

Znaki za alarm

Če nosečka v katerem koli tednu 2. ali 3. trimesečja pridobi več kot 1kg, ne da bi bil vnos hrane toliko večji, naj se TAKOJ napoti k zdravniku, saj je to lahko simptom PREEKLAMPISJE. K zdravniku naj se odpravi tudi, če med 4. in 8. mesecem ni v več kot dveh tednih pridobila nič teže. 

Pridobivanje teže je torej popolnoma naravno in potrebno. Z zdravo, uravnoteženo prehrano in redno rekreacijo (ki mora biti primerna za nosečke!), bo vse skupaj steklo brez težav. Vsak nakopičen kilogramček, boš lahko izgubila po porodu, če pa kakšni trije ostanejo za spomin, pa tudi nič hudega. Pomembno je, da se v času nosečnosti in po porodu počutiš dobro v svojem telesu. Tvoje telo je čudežno! V sebi vzgoji živo bitje in ga prinese na ta svet. Zahvali se mu z redno vadbo in rednimi obroki in ne s tem, da ga zasovražiš.


Preberi še:


Avtor: Anja Oman, certificirana učiteljica pilatesa, strokovnjakinja za nosečniško in poporodno vadbo

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki