V prvem tednu v resnici še nisi zares noseča, saj se nosečnost šteje od prvega dne zadnje menstruacije. Do oploditve bo prišlo šele čez približno 2 tedna. To pomeni, da boš dojenčka zares nosila 38 in ne 40 tednov. Nosečnost nastopi prvi dan zadnje menstrucije – po tej metodi datum poroda štejejo tudi zdravniki in babice.

Če si ravnokar ugotovila, da si noseča, si najverjetneje noseča že okrog 4 tedne! Če želiš prebrati, kaj se s telesom dogaja okrog 4. tedna, si preberi ta članek.

Nosečniški simptomi 1. tedna

Glede na to, da dejansko še nisi noseča, so tvoji simptomi enaki tistim pred oziroma med menstruacijo. Najpogostejši so naslednji simptomi, ki lahko trajajo od treh do sedem dni:

  • Krvavitev
  • Bolečine v spodnjem delu hrbta in krči
  • Napihnjenost
  • Nihanja v razpoloženju
  • Glavobol
Pri menstrualnih bolečinah ti lahko pomaga topel termofor ali topla brisača.

Nosečniški trebušček 1. tedna

V tvojem telesu se vse odvija enako kot pretekle mesece, razlika je le v tem, da bo med naslednjo ovulacijo, ki nastopi čez približno 14 dni (odvisno kako urejen je tvoj menstrualni cikel) prišlo do oploditve jajčeca. Če želita čim prej zanositi, bo to tudi čas, ko si vzemita čas za spolne odnose, saj je možnost zanositve največja. V pomoč ti je lahko tudi informacija, da semenčece lahko “preživijo” v tvojem telesu do 6 dni, zato so spolni odnosi priporočljivi še preden opaziš znake ovulacije.

Večino žensk pred izostankom menstruacije ne opazijo nobenih drugih znakov , nekatere pa pravijo, da so opazile nekaj več slabosti, utrujenosti, občutljivejše prsi in večjo potrebo po uriniranju.

V tem obdobju je zlasti pomembno, da začneš še bolje kot prej skrbeti za svoje zdravje in dobro počutje. S tem mislimo predvsem na začetek jemanja prenatalnih tablet s folno kislino, vitamini in minerali, ter prenehanjem kajenja ali uživanjem alkohola. Zmanjšaj količino popitega kofeina na skodelico ali dve na dan.

Ultrazvok 1. tedna nosečnosti

V prvem tednu ti tvoj ginekolog najverjetneje ne bo želel delati ultrazvoka, razen, če si imela prej določena zdravstvena stanja, ki zahtevajo podrobnejši pregled. V primeru suma na zmanjšano plodnost bodo tako na primer preverili število foliklov, ki se razvijejo v jajčece (spodnja slika). Če bo potrebno, vaju bo napotil k specialistu za zdravljenje neplodnosti, sicer pa se zavedaj, da je povsem možno, da je z vajinim zdravjem vse v najlepšem redu tudi, če ne zanosiš tako hitro, kot bi si želela. Večini parov uspe zanositi v prvih šestih mesecih rednih spolnih odnosov, ki jih opredelimo kot trikrat tedensko intimnost, po dvanajstih mesecih pa zanosi približno 85% parov.

Jajčece je največja celica v človeškem telesu, njen premer je primerljiv z debelino lasu, tako da bi ga teoretično lahko videli s prostim očesom. Jajčna celica je 4x večja kot celice kože in kar 20x večja kot semenčece!

Seznam 1. tedna nosečnosti

  • Začni s pozitivnimi navadami – jemanje prenatalnih tablet, zdrava prehrana,
  • Prenehaj s kajenjem, pitjem alkohola ali prevelike količine kofeina,
  • Pod drobnogled poglej svoj menstrualni cikel, tako boš natančneje vedela, kdaj imaš največjo možnost zanositve.

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki