Bolj, kot se približuje rok poroda, bolj si nestrpna in pripravljena, da spoznaš majhno štručko. Hrbet te boli, noge imaš otečene, najbolj od vsega pa že nestrpno pričakuješ, da v živo vidiš nežni obrazek, o katerem sanjaš že tako dolgo. Zdaj, ko si skoraj že čisto pri koncu, lahko začneš razmišljati o naravnih načinih za spodbuditev poroda ali pa se lahko z ginekologom dogovoriš za sproženje poroda. 

Zdravniško sproženje poroda

Zelo mamljivo je, da bi se dogovorili za datum sproženja poroda. Tako točno veš, na kateri dan boš spoznala svojega otroka. Zato temu pravimo »spodbujanje sproženja«. Vendar lahko ti posegi predstavljajo nepotrebna tveganja. Glavno tveganje je carski rez.  

Seveda je včasih sproženje poroda potrebno za zdravje in dobrobit tako matere kot otroka, vendar je dandanes večina sproženih porodov prostovoljnih. Verjamem, da otroci pridejo ven, ko so pripravljeni. Vendar zdravniki ne čakajo dolgo po predvidenem datumu poroda, da določijo dan, ko bodo sprožili porod (nekje 1 teden po predvidenemu datumu poroda, nekje pri ali takoj po 41. tednu). Obstaja pa nekaj stvari, s katerimi lahko svoje telo pripraviš na porod in s tem tudi spodbudiš porod. 

Samo za informacijo: raziskave so pokazale, da so otroci najbolj zdravi, ko so v maternici vsaj do 39. tedna nosečnosti. Zato priporočam, da teh naravnih metod za spodbuditev ne poskušaš preden dosežeš ta mejnik ali pa je tvoj predvideni datum poroda že mimo.      

12 naravnih stvari, s katerimi spodbudiš porod

1. Stimulacija bradavic

Med vsemi načini, s katerimi lahko doma spodbudiš porod, je stimulacija bradavic najbolj zanesljiva. Pomaga pri sproščanju oksitona, hormona, ki povzroča krčenje maternice. (Oksitocin je znan tudi kot ljubezenski hormon, saj se sprošča, ko se zaljubiš 🙂). S stimulacije bradavic ne poskušaj, dokler ne dosežeš ali si čez predvideni rok poroda. Če je že ta čas in želiš poskusiti s stimulacijo bradavic za spodbuditev poroda, obstaja za to nekaj načinov:

S prsti lahko zavrtiš ali drgneš svoje bradavice. Posnemati moraš sesanje dojenčka. Zato je najbolje, da približno 5 minut stimuliraš eno bradavico, potem imaš 15-minutni odmor, da vidiš, če se začne kaj dogajati, nato nadaljuješ z drugo bradavico. Če imaš po 15 minutah popadke bolj poredko oz. so le-ti manj intenzivni, stimuliraj še drugo bradavico. Če se začnejo stopnjevati, se ustavi in počakaj, da narava naredi svoje. Lahko tudi prosiš svojega partnerja, da ti bradavičke stimulira oralno. Ta drugi način spodbuditve poroda gre z roko v roki s prvim načinom spodbuditve. Uporabita iste časovne zamike kot pri stimuliranju bradavic s prsti.

Lahko uporabiš tudi črpalko za mleko. Le-ta je lahko bolj učinkovita, saj ima večjo moč in je bolj intenzivna kot ti ali tvoj partner. Vendar je za nekatere ženske preveč boleče, ko imajo istočasno popadke in s črpanjem stimulirajo bradavice.      

OPOMBE:

  • Istočasno masiraj samo eno bradavico. 
  • Bradavic ne stimuliraj med popadki.
  • Če so popadki pogostejši, prenehaj s stimulacijo in pusti naravi, da naredi svoje. 
  • Ne bodi preveč nežna. Dojenčki močno sesajo, ko se dojijo, zato poskrbi, da dosežeš to intenzivnost. 

2. Spolni odnosi

Skoraj vsi vemo ali so nam povedali, da spolni odnosi spodbudijo začetek poroda. To je zato, ker lahko spolni odnos povzroči popadke. Ne samo to. Sperma vsebuje snov, ki se imenuje prostaglandin. Ta pomaga, da maternični vrat dozori, zato je dobro, če tvoj partner doživi orgazem. To pripravi tvoje telo na porod. Saj vem, da se proti koncu nosečnosti ne počutiš zapeljivo in verjetno nisi pri volji za spolne odnose.

Ko ženskam povem za ta način spodbuditve poroda, stokajo in pravijo, da se na tej točki že počutijo zelo nelagodno. Mislijo, da spolni odnos ne bo zadovoljiv in jim ne bo udobno. Zatem jim povem, da tudi sam orgazem spodbuja prostaglandin. Tako da lahko, če se na tej točki ne počutiš tako zapeljivo, da bi imela spolni odnos, sama sebe pripelješ do orgazma, ki ti pomaga pri spodbuditvi poroda.

OPOMBE:

  • Spolni odnosi poroda ne spodbudijo takoj. Spolni odnosi pomagajo tvojemu telesu, da se pripravi na porod. Za hitrejše rezultate moraš imeti redne spolne odnose. 
  • Ne imej spolnih odnosov, če ti je voda že odtekla. Zaradi tega lahko pride do okužb.   

3. Telovadba / kardio / hoja po stopnicah / počepi

Naj bo gibanje tvoja prednost. Vstani in začni migati. Fizična aktivnost pomaga, da se začne glava tvojega otroka pomikati nižje v medenici in pritiskati na maternični vrat. To povzroči, da se maternični vrat začne širiti. Poskusi hoditi vsaj 30 minut na dan. Še bolje je, če lahko hodiš po strmem hribu navzgor. Pri hoji v hrib je tvoje telo pod takim kotom, ki otroku pomaga, da se premakne v pravo smer. Tudi počepi in hoja po stopnicah zelo pomagata. Tako da kar začni in naj začne srce hitreje razbijati.     

4. Hrana, ki spodbudi porod

Večinoma je hrana, ki naj bi spodbudila porod, le stara bajka. Vendar ima nekatera hrana v sebi nekatere snovi, ki res pomagajo. Tako, na primer, pravijo, da ananas pomaga pri zorenju materničnega vratu, saj vsebuje encim bromelain, ki pri le-tem pomaga. Druge vrste hrane, ki spodbudi porod, so pekoča hrana in hrana, ki vsebuje baziliko, origano in/ali ingver. Med temi je najbolj učinkovita pekoča hrana, saj spodbuja debelo črevo. Če še nisi vedela, je driska znak, da boš začela rojevati. Pekoča hrana, ki si jo zaužila, stimulira/razdraži tvoje črevesje in povzroči premike. Ti krči v črevesju se lahko razširijo na tvojo maternico, kar povzroči popadke in privede do poroda.

5. Čaj iz malinovih listov

Redno pitje čaja iz malinovih listov okrepi in oblikuje mišice maternice in jim pomaga, da se začnejo krčiti. Čaj iz malinovih listov lahko kupiš v kateri koli živilski trgovini. Lahko piješ vročega, ali si pripraviš ledenega, tako da lahko čaj iz malinovih listov piješ kdaj koli v letu. Priporočljivo je tudi, da ga piješ po porodu, saj okrepi in oblikuje mišice tvoje maternice. Tukaj lahko prebereš o 10 načinih, kako pripraviti čaj iz malinovih listov. Na zdravje!

6. Masaže za spodbuditev poroda

Dober način, da se začnejo popadki, je masaža za spodbuditev poroda. Kot licencirana masažna terapevtka sem naredila že veliko teh masaž in sem približno 60–70 % pomagala spodbuditi porod že po eni masaži. Ženske so skeptične, da bi se v štiriindvajsetih urah po masaži začel porod. Povem jim, da se bo to zgodilo v oseminštiridesetih urah. Če se v tem času ne bo zgodilo nič, naj pridejo na še eno masažo. Ta masaža povzroča, da se mišice okrog tvojega otroka sprostijo, in pošlje signale tvojemu telesu, naj začne s postopkom poroda. To masažo zelo priporočam. 

OPOZORILO: pozanimaj in prepričaj se, da ima tvoja terapevtka znanje o masažah za spodbuditev poroda.   

7. Topla kopel

Namakanje v topli vodi lahko spodbudi porod. Kako? Ob namakanju v vodi se sproščaš. Dokazano je, da lahko stres in napetost zaustavljata porod. Zaradi tega so masaže in sproščanje v kadi tako koristne.

8. Olje večernega jegliča

Iščeš olje, ki spodbudi porod? Olje večernega jegliča je prava stvar zate, saj je za to olje značilno, da pomaga sproščati maternični vrat. Olje večernega jegliča vsebuje kemikalijo, ki jo telo spremeni v protaglandin. Nekateri zdravniki tega olja ne priporočajo, saj raziskave o tem, če olje večernega jegliča učinkovito spodbudi porod, niso bile zadostne. Namesto tega raje priporočajo spolne odnose, saj sperma vsebuje protaglandin. Veliko babic pa to olje vseeno priporoča nosečnicam, ki se pripravljajo na porod. Kar nekaj žensk trdi, da je dan ali dva po tem, ko je kapsule vstavila blizu materničnega vratu, sprožila porod. 

Olje večernega jegliča uporabljaš tako, da prelomiš kapsulo z oljem večernega jegliča in olje vsako večer namažeš čim bližje materničnemu vratu. Kapsulo lahko tudi pred spanjem kapsulo vstaviš v nožnico. Vlažno okolje v nožnici bo stopilo kapsulo in olje se bo absorbiralo v maternični vrat. Ponoči imej vložek ali daj pod sebe neko podlogo, saj lahko med spanjem pride tudi do izcedka. Imaš pa še eno možnost – na voljo je tudi kot tableta, ki jo lahko vzameš tudi oralno.   

OPOZORILO: Pred uporabo se posvetuj z zdravnikom.

9. Ricinusovo olje

Veliko ljudi verjame, da ricinusovo olje spodbuja porod. Nekatere babice ga ne priporočajo, druge prisegajo nanj. Nekatere nosečnice pravijo, da jim to olje ni pomagalo, dobile so le močno drisko. Niti malo zabavno. Če si obupana in si od svojega ginekologa dobila zeleno luč, potem je tu nekaj načinov, kako lahko zaužiješ ricinusovo olje:

  • 2 merici ricinusovega olja zmešaj v kozarec pomarančnega soka, nato pa tekočino hitro popij.
  • 2 merici ricinusovega olja premešaj s sladoledom. Samo kot opozorilo – okus je takšen, da boš mogoče težje počasi požirala, vendar nekatere ženske moti bolj kot ostale. 

10. Odstranitev membrane

Ta način je lahko zelo neprijeten. Ni bilo dokazano, da bi bil to en izmed učinkovitejših načinov spodbuditve poroda, vendar je ene izmed možnosti. To je nekaj, kar lahko naredita babica ali ginekolog na enem izmed pregledov pred porodom. Pri odstranitvi membrane ti zdravnik ali babica med vaginalnim pregledom seže do materničnega vratu in preveri odprtost. Če začuti, da je bilo kaj napredka, bo šel s prstom okrog roba amnijske ovojnice in maternice. Nato jo bo poskušal nežno ločiti od maternične stene. S tem pošlje tvoji maternici signal, da je čas za porod, in povzroči popadke in sproščanje prostaglandinov, ki pospešijo porod. 

11. Akupunktura in akupresura

Akupunktura in akupresura sta naravna načina za spodbuditev poroda. Pri akupunkturi terapevt po določenih točkah na telesu razporedi igle in s tem uravnovesi pretok tvoje energije. Akupresura je isti postopek, vendar so namesto igel uporabljeni prsti. S prsti specialist za akupresuro pritisne na določene točke za sproščanje pritiska. Na te točke pritiska tudi maserka med masažo za spodbuditev poroda. S pritiskom na nekatere točke naj bi spodbudili popadke. Ena izmed teh točk je točno med palcem in kazalcem. Naslednja je tik nad gležnjem. S pritiskanjem na katero koli izmed teh točk lahko spodbudiš maternico, da se začnejo popadki.     

12. Zelišča in tinkture

Preden začneš uživati zelišča in tinkture za spodbuditev poroda, se posvetuj z ginekologom ali babico. Uprava za hrano in zdravila ne ureja uživanja zelišč in tinktur, zato so le-te lahko nevarne, če ne vzamemo ustreznega odmerka. Zato je pomembno, da se posvetuješ z babico in zeliščarjem. Od njih boš pridobila pomembna navodila o tem, kdaj in kako lahko le-to uporabljaš. Nekatera zelišča, ki spodbujajo porod, so črni kohoš, modri kohoš, lažni koren samoroga in deljenolistna srčnica.

Tako, pa jih imaš. Dvanajst različnih načinov, kako naravno spodbuditi porod. Rečem ti lahko samo to – tudi te metode so na neki način posegi. Zato je vedno najbolje, da ješ zdravo, počivaš in uživaš te zadnje dni nosečnosti, kolikor se le da, saj je najbolj varen in najbolj zdrav porod tisti, ki se začne spontano. Vendar upam, da tistim nosečnicam, ki potrebujejo malo dodatne pomoči, tile načini pomagajo. 

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki