Odločitve, odločitve! Do 17. tedna se naši možgani že dodobra vživijo v nosečnost, verjetno je to prva misel, ko se zbudiš in tudi, ko greš spat. Sedaj pa se boš ali bosta s partnerjem začenjala odločati o različnih stvareh v zvezi z dojenčkom. Ali bosta na prihodnjih pregledih vprašala za spol, kako mu ali ji bosta dala ime, v kateri porodnišnici bi najraje rodila, … S tem se bosta še dodatno veselila prihoda najmlajšega člana! Kljub vsemu pa zna biti toliko sprememb (vključno s hormonskimi!) za mamico stresnih, zato se poskusi čim bolj sprostiti in prepustiti toku dogajanja.

Velikost ploda v 17. tednu

V 17. tednu je bodoči dojenček velik povprečno 13 cm in tehta 140 gramov, torej v velikosti granatnega jabolka!

Trenutno si v zadnjem tednu četrtega meseca nosečnosti. Marsikdo misli, da nosečnost poteka 9 mesecev, a v resnici gre za 40 tednov – tudi zdravnik spremlja nosečnost po tednih, ne mesecih. 

Nosečniški simptomi 17. tedna

Večino simptomov tega tedna povzroči rast tvojega bodočega dojenčka. Med najboj očitnimi bodo:

  • Več telesnih tekočin (več vaginalnega izcedka, potu in mukusa, vse to pa povzroča povečan pretok krvi),
  • Žive sanje (od tega, da si se poročila s šefom ali pa, da si rodila zajčka- vse to je ob kombinaciji hormonskih sprememb in nekaj nervoznosti povsem normalno),
  • Srbečica na trebuhu in prsih,
  • Hitreje naraščajoča teža,
  • Opaziš lahko prve strije.

Nosečniški trebušček 17. tedna

Dojenček se pridno razvija in raste, s tem pa tudi tvoj trebušček. V tem tednu je priporočeno pridobivanje 0,5 kilograma tedensko. Enako velja tudi, pričakuješ dvojčka. Če še nisi začela, se vsak teden fotografiraj, po možnosti v istih oblačilih – verjemi, ko bo tvoj trebušček res velik ali pa takrat, ko boš imela že rokah otročička, boš rada pogledala slike za nazaj. Morda narediš celo primerjavo slik “17 tednov v trebuščku” in “17 tednov v mojem naročju”. 😊

Ultrazvok 17. tedna nosečnosti

Dojenčkov gumjasti hrustanec se spreminja v kosti, na teh pa se nabira tudi koža oziroma maščoba. Tvoj 17. tedenski plod postaja vse močnejši, vključno s popkovino.

Če se boš odločila za kardocentezo, te bo zdravnik nanjo naročil v 17. tednu. Gre za diagnostično metodo, kjer z jemanja vzorca krvi iz plodovnice, izvemo več informacij v zvezi z odkrivanjem kromosomskih napak ali okužb. Zdravniki te bodo k tem pregledu spodbudili, če so testi v prejšnjih tednih nakazovali povečano možnost za določena bolezenska stanja, sicer pa zanj načeloma ni potrebe.

Seznam 17. tedna nosečnosti

  • Odločita se, če želita na naslednjem pregledu vprašati za spol,
  • Prelistaj kakšno lepo revijo za navdih glede ureditve otroške sobice,
  • Odpravi se na sprehod ali jogo za nosečnice, kjer lahko spoznaš tudi druge bodoče mamice.

Preberi še:

Avtor: Uredništvo Nosečke

Pomembno obvestilo: Informacije na spletni strani Nosecka.net niso nadomestilo za posvet z zdravnikom! Spletna stran Nosecka.net je namenjena zagotavljanju splošnih informacij, ki v nobenem primeru niso prilagojene za posebne namene, zahteve ali potrebe posamezne osebe. Več informacij v Splošni pogoji.

Podobni članki